Witte chocolade botercrème. Mijn absolute favoriet! Heerlijk romig én luchtig met de smaak van witte chocolade. Naast het recept voor deze fantastische witte chocolade botercrème, geef ik je ook nog handige tips voor het bewaren en meer.
Deze botercrème met witte chocolade is mijn go to botercrème als ik een makkelijke en lekkere vulling wil maken voor een taartje, zoals bij deze chocoladetaart. Maar hij is ook heel geschikt om mooie toeven mee te spuiten of een taart mee te decoreren. Een veelzijdige botercrème dus!
Makkelijke witte chocolade botercrème
Deze botercrème met witte chocolade is eigenlijk heel erg simpel om te maken. Je hebt vooral even wat geduld nodig tijdens het opkloppen. Want daar ligt het geheim, lang genoeg kloppen zodat de crème echt goed luchtig wordt en het niet meer naar boter smaakt. Dat duurt ca. 10 minuten op de hoogste stand met een stamixer. Maar je kunt altijd even testen of je al ver genoeg bent door na 10 minuten te proeven hoe de witte chocolade botercrème smaakt.
Nog een extra tip, zorg dat de witte chocolade echt op kamertemperatuur is om schiften te voorkomen. Schiften gebeurt namelijk als de temperatuur te veel verschilt wanneer je het mengt.
Botercrème bewaren
Ik maak van dit recept graag wat extra, omdat je botercrème prima kunt bewaren. Het blijft zeker een week goed in de koelkast en tot wel 3 maanden in de vriezer. Zorg er wel altijd voor dat je de botercrème goed afsluit, want dan kan er geen vocht bij komen. Zelf vind ik het handig om het in porties te bewaren, dan heb ik altijd wat botercrème paraat liggen. Als het uit de vriezer komt, ontdooi je het het liefst een nachtje in de koelkast en vervolgens laat je het op kamertemperatuur komen. Even opkloppen en klaar voor gebruik.
Op zoek naar een vegan variant van deze botercrème? Voor deze citroen plaatcake met botercrème maakte ik een vegan versie met plantaardige boter en witte chocolade.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram witte chocolade
- 250 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 75 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de boter, poedersuiker en vanille-extract met een hand- of stamixer (met garde opzetstuk) tot een luchtige witte botercrème. Dit duurt ca. 10 minuten.
- Klop hier de afgekoelde en gesmolten witte chocolade doorheen.
- Gebruik de botercrème gelijk of bewaar in de koelkast of vriezer tot een later moment.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Suzanne says:
Is deze botercreme ook geschikt om een taart strak mee af te smeren?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Suzanne! Je kunt er zeker mee afsmeren, maar het wordt niet heeeeeel strak 🙂
Mieke says:
Kan je deze botercrème ook kleuren?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dit moest ik even voor je Googlen 🙂 Je kunt witte chocolade botercrème inderdaad kleuren, maar geadviseerd wordt dan wel om een kleurstof te gebruiken op basis van olie (niet op waterbasis).
Debbie says:
Als ik deze maak om toeven mee te spuiten op cupcakes, kan ik dit dan een avond van tevoren al doen en de cupcakes met toeven buiten de koelkast bewaren?
Is de creme geschikt om later een eetbare print op te decoreren?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Debbie, je kan de botercrème zeker van te voren maken en dan in een spuitzak in de koelkast bewaren. Ik zou echter wel pas de toeven erop doen voor je ze gaat serveren, je kan ze niet met de botercrème erop buiten de koelkast bewaren! Wat betreft de print, dat zou ik helaas niet weten.. dat hebben we niet zelf getest 😉 .
Debbie says:
Bedankt voor je reactie, ik ga het eens uitproberen!