Chocoladetaart met aardbeien en witte chocolade botercrème. Deze taart is zo ontzettend lekker! Vol van smaak, smeuïg maar toch ook luchtig. De witte chocolade botercrème maakt het extra smeuïg en de aardbeien geven het een frisse tint. Een supercombi in smaak én looks.
Zo nu en dan een taart bakken, daar hou ik wel van. En als ik dan een taart bak, dan wil ik ook dat het écht lekker wordt. Nou ik kan je vertellen, dat is met deze chocoladetaart absoluut gelukt. Je proeft de chocolade in deze taart heel goed, zonder dat het té wordt omdat er balans in zit door de frisse aardbeien en de romige botercrème. Precies waar ik van hou en daardoor is deze taart echt pure verwennerij.
Smeuïge chocoladetaart
Ik hou er vooral van als de cake echt goed smeuïg, maar toch ook luchtig is. Dat is met deze cake goed gelukt en komt onder andere door het gebruik van olie in het beslag. Mix ook vooral nooit te lang het beslag, zodra het gemengd is, is het klaar. Zo behoud je de luchtigheid in de cake. De rijke chocoladesmaak in deze cake komt van cacaopoeder, maar ook door de stukjes chocolade in de cake. Vergeet ook zeker niet het lepeltje Buijsman of instant espresso want dat zorgt er juist voor dat die chocoladesmaak zo lekker naar voren komt.
Chocoladetaart recept
Chocoladetaart maken kan natuurlijk op heel veel manieren, ik raad je deze aan omdat de cake zo lekker zacht is geworden en de smaak zo heerlijk is. Wil je een kleiner taartje maken? Dan kun je ook de helft van het recept aanhouden en maar één laag maken. Al moet ik zeggen dat die dubbele lagen deze chocoladetaart wel echt een wauw-factor geven. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Weinig moeite, groots effect dus. Daar hou ik van!
Witte chocolade botercrème
Tussen en op de chocoladetaart heb ik witte chocolade botercrème gebruikt. Die kan ik inmiddels wel mijn favoriete botercrème noemen en past echt perfect bij dit chocoladetaart recept. Het geeft het geheel extra smeuïgheid, want het kan nooit smeuïg genoeg toch? 😉 In combinatie met de aardbeien, die juist weer lekker fris zijn, maakt het deze taart helemaal af. Ik zou zeggen, ga lekker deze chocoladetaart maken, je zult er heel erg blij van worden.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram bloem
- 250 gram suiker
- 75 gram cacaopoeder (ongezoet)
- 1 theelepel Buijsman (of espressopoeder)
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel bakingsoda
- 200 gram melk (volle)
- 2 eieren (middel)
- 75 gram zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille extract
- 100 gram chocolade stukjes
- 150 gram witte chocolade
- 250 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 75 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 400 gram verse aardbeien (gehalveerd)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, suiker, cacaopoeder, Buijsman of espressopoeder, bakpoeder en de bakingsoda.
- Mix dit door elkaar en schenk al mixend de melk erbij, 1 voor 1 de eieren, zonnebloemolie en het vanille extract tot een glad beslag. Mix tot slot de stukjes chocolade erdoor.
- Giet de helft van het beslag in een ingevette springvorm. Als je twee springvormen hebt, verdeel je het gelijk over beide vormen.
- Bak de cake(s) in ca. 40 minuten gaar. Laat op z'n kop afkoelen, haal uit de springvorm. Als je maar een springvorm hebt, bak je nu het andere deel van het beslag.
- Maak vervolgens de botercrème. Smelt als eerste de witte chocolade au bain-marie en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop vervolgens de boter, poedersuiker en vanille-extract met een hand- of stamixer tot een luchtige witte botercrème. Dit duurt ca. 10 minuten.
- Klop hier de afgekoelde en gesmolten witte chocolade doorheen. Verdeel een laag van de botercrème over de bovenkant van een van de taart helften. Verdeel wat aardbeien erover. Zet hierop de andere taart helft en decoreer met de rest van de botercrème en aardbeien bovenop. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gina de Vries-Haisma says:
Gebruik je pure of melkchocoladestukjes voor de cake?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Beiden zijn heerlijk, je kan gebruiken wat jou voorkeur heeft! Melk is iets zoeter en romiger en puur wat bitterder, maar beiden dus heel geschikt! Of een combinatie 😉 .
Geralda Van Zoeren says:
Eindelijk een taart gemaakt die zeker gelukt is. Hij leek erg op de foto van Eef. Mijn familie geloofde niet dat ik hem zelf gemaakt had. Ook niet na het proeven van deze heerlijke taart.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Super zeg 😀
Jane Ebbenhorst says:
Voor mij smaakte deze taart iets te veel naar zonnebloemolie, ik heb hem helaas weggegooid. Wel vond ik de botercreme met de aardbeien een hele lekkere combinatie.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ah wat zonde, smaken kunnen daarin inderdaad verschillen. Dankjewel voor je reactie!
Erwin Dirkx says:
75 gram, niet 75ml hè. 😉
Jolijn says:
Hoe kan ik deze taart het beste bewaren?
En vwb het op zijn kop afkoelen, doe je dit in de vorm of haal je hem direct uit de vorm en laat je hem dan op zijn kop afkoelen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
3-4 dagen (goed afgesloten) in de koelkast of 3 maanden in de vriezer. Je laat het direct op zijn kop afkoelen en haalt het daarna uit de vorm.
Ingrid says:
Hoe groot is de springvorm? Kan dit nl. Nergens vinden.
Gr
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat staat bovenaan het recept, 18 cm 🙂
Mariëtte says:
Dank je wel voor je recept, de taart ziet er heerlijk uit en ik wil hem graag gaan uitproberen. Ik zie dat je theelepels bakpoeder en baking soda gebruikt, hoeveel gram is één theelepel?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuk! Een theelepel is c.a. 1,5 gram, bak ze!