Citroen plaatcake met botercrème (vegan)

Citroen plaatcake met botercrème en vers fruit. Is het geen zomers plaatje om te zien? Deze heerlijke, luchtige en smeuïge cake voorzien van een dikke laag romige botercrème is ook nog eens volledig vegan! Of je nu wel of niet vegan bent, deze wil je echt proberen, zo lekker!

Als je mij al langer volgt weet je dat ik dol ben op citroen. Een heerlijke smaakmaker die zowel in zoete als in hartige gerechten goed tot zijn recht komt. Ik had daarom al een tijdje op mijn wensenlijstje staan om eens een écht lekkere en makkelijke vegan cake met citroen te maken.

Vegan citroen plaatcake

Dat bleek nog best een uitdaging. Ik wilde namelijk zowel een luchtige als een smeuïge cake maken en dan ook nog met een romige botercrème, echt zo’n cake waar je blij van wordt. Gelukkig is er sinds kort een volledig plantaardige roomboter op de markt; Flora Plant. Deze roomboter maakt mijn leven een stuk makkelijker als het gaat om vegan baksels. Het was even uitproberen, maar uiteindelijk had ik schot in de roos: een heerlijke cake met waanzinnige botercrème die zowel smeuïg als luchtig is. Zie hier het resultaat!

Zomerse plaatcake met citroen

Zomers, fris van smaak door de citroen en echt een cake waar je niet vanaf kunt blijven. De combinatie van de romige botercrème en de luchtige, smeuïge cake is gewoon echt fan-tas-tisch! Deze gaat hier zeker nog vaker op tafel komen, wat een lekkere plaatcake!

Extra zomers en mooi maak je deze plaatcake natuurlijk door hem te decoreren met wat vers fruit en blaadjes munt. Het oog wil immers ook wat 😉 .

Wat heb je nodig voor een citroen plaatcake met botercrème?

Eigenlijk niet eens zo heel veel ingrediënten. En met een beetje mazzel heb je de meeste wel in huis zoals bloem, suiker en plantaardige melk. Geen excuses om niet aan de slag te gaan met dit heerlijke recept 😉 .

Plantaardige roomboter

Zoals je misschien inmiddels wel weet is er sinds een paar maanden een nieuwe plantaardige roomboter op de markt: Flora Plant. Een heerlijke plantaardige roomboter, die ook nog eens net zo lekker smaakt en even romig is als ‘echte’ roomboter. Net zo lekker dus, maar een heel stuk duurzamer én dus goed voor de planeet! Inmiddels heeft Flora Plant bij mij een vast plekje in de koelkast weten te veroveren. Heerlijk voor hartige en zoete gerechten en de ideale basis als ik volledig vegan wil koken. Er is zowel een gezouten als ongezouten variant verkrijgbaar. En met die ongezouten variant maakte ik deze waanzinnige botercrème!

Vegan botercrème

Botercrème is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt als je vegan gaat koken of bakken, maar het kan dus wel! En heel goed zelfs. Ik had al van meerdere mensen gehoord dat je met Flora Plant een heerlijke vegan botercrème kon maken dus dat moest ik zelf proberen. Eenmaal geprobeerd ben ik fan. Luchtig, romig, bomvol smaak en de perfecte structuur. Het opkloppen duurt ietsje langer, maar verder werkt het eigenlijk vrijwel hetzelfde als met ‘gewone’ roomboter.

Ik gebruik witte chocolade door de botercrème, let daar even op als je de botercrème volledig vegan wilt maken: er is vegan witte chocolade, maar niet alle witte chocolade is vegan.

Citroen plaatcake met botercrème (vegan)

Makkelijk recept voor een heerlijke vegan plaatcake met romige botercrème
4.67 van 6 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cake
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 1 theelepel azijn
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 50 ml citroensap
  • 200 ml plantaardige melk
  • 1 theelepel bakpoeder
Botercrème
  • 175 gram Flora Plant roomboter (ongezouten)
  • 75 gram witte chocolade
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 theelepel citroenextract
Vers fruit en munt ter decoratie (optioneel)

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet de bakvorm in en/of bedek met bakpapier.
    • Meng eerst de droge ingrediënten in de kom van een keukenmachine en voeg beetje bij beetje het vocht toe tot je een mooi glad deeg hebt (let op: niet teveel mixen!).
    • Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in ca. 25-30 minuten gaar in de oven. Check met een satéprikker of de plaatcake gaar is.
    • Laat de plaatcake vervolgens volledig afkoelen.
    • Maak nu de botercrème door de plantaardige roomboter van Flora Plant luchtig te kloppen in een keukenmachine.
    • Als het bijna klaar is, voeg je de poedersuiker en het citroenextract toe. Meng dit erdoor.
    • Smelt ondertussen de witte chocolade en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
    • Klop de afgekoelde witte chocolade door de botercrème.
    • Verdeel de botercrème over de afgekoelde cake. Garneer met citroenschijfjes, zomerfruit en/of takjes munt. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 345kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwitten: 3g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 4g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    .
    Lees voor meer informatie mijn disclaimer
    .

    10 thoughts on “Citroen plaatcake met botercrème (vegan)

      • Klopt, meestal is witte chocolade niet vegan, maar er is meer dan voldoende vegan witte chocolade te vinden tegenwoordig. Onder andere bij Albert Heijn verkopen ze witte chocolade op basis van rijstemelk en die is lactosevrij en vegan 🙂

    • Hoi! Leuk recept 🙂
      Vraagje; waarom voeg je azijn toe? Werkt de baking soda niet al goed genoeg door al het citroensap?
      Groetjes, Nadie

      • De citroensap heb ik in dit recept meer voor de smaak toegevoegd. Beide versterken de werking van de baking soda natuurlijk en dat zorgt voor een extra luchtige cake.

    • Hoi Eef, bedankt voor het leuke recept! Ik ga de botercrème gebruiken voor een taart, ben benieuwd! Is het citroenextract echt nodig voor de smaak? Of kan dat ook weggelaten worden? Of vervangen door een paar druppels citroensap?

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Evelien, een paar druppels citroensap zal weinig smaak toevoegen. Als je het citroenextract wilt vervangen zou ik eerder aanraden de schil van een citroen te raspen en de rasp erdoor te doen, dit geeft meer aroma af dan het sap!

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept