fbpx
Plaatcake met citroen en botercreme frosting vegan

Citroen plaatcake met botercrème (vegan)

Citroen plaatcake met botercrème en vers fruit. Is het geen zomers plaatje om te zien? Deze heerlijke, luchtige en smeuïge cake voorzien van een dikke laag romige botercrème is ook nog eens volledig vegan! Of je nu wel of niet vegan bent, deze wil je echt proberen, zo lekker!

Als je mij al langer volgt weet je dat ik dol ben op citroen. Een heerlijke smaakmaker die zowel in zoete als in hartige gerechten goed tot zijn recht komt. Ik had daarom al een tijdje op mijn wensenlijstje staan om eens een écht lekkere en makkelijke vegan cake met citroen te maken.

Vegan citroen plaatcake 

Dat bleek nog best een uitdaging. Ik wilde namelijk zowel een luchtige als een smeuïge cake maken en dan ook nog met een romige botercrème, echt zo’n cake waar je blij van wordt. Gelukkig is er sinds kort een volledig plantaardige roomboter op de markt; Flora Plant. Deze roomboter maakt mijn leven een stuk makkelijker als het gaat om vegan baksels. Het was even uitproberen, maar uiteindelijk had ik schot in de roos: een heerlijke cake met waanzinnige botercrème die zowel smeuïg als luchtig is. Zie hier het resultaat!

Vegan citroencake met botercreme en vers fruit ter decoratie

Zomerse plaatcake met citroen

Zomers, fris van smaak door de citroen en echt een cake waar je niet vanaf kunt blijven. De combinatie van de romige botercrème en de luchtige, smeuïge cake is gewoon echt fan-tas-tisch! Deze gaat hier zeker nog vaker op tafel komen, wat een lekkere plaatcake!

Extra zomers en mooi maak je deze plaatcake natuurlijk door hem te decoreren met wat vers fruit en blaadjes munt. Het oog wil immers ook wat 😉 .

Ingredienten vegan citroencake met botercreme

Wat heb je nodig voor een citroen plaatcake met botercrème?

Eigenlijk niet eens zo heel veel ingrediënten. En met een beetje mazzel heb je de meeste wel in huis zoals bloem, suiker en plantaardige melk. Geen excuses om niet aan de slag te gaan met dit heerlijke recept 😉 .

Vegan botercreme

Plantaardige roomboter

Zoals je misschien inmiddels wel weet is er sinds een paar maanden een nieuwe plantaardige roomboter op de markt: Flora Plant. Een heerlijke plantaardige roomboter, die ook nog eens net zo lekker smaakt en even romig is als ‘echte’ roomboter. Net zo lekker dus, maar een heel stuk duurzamer én dus goed voor de planeet! Inmiddels heeft Flora Plant bij mij een vast plekje in de koelkast weten te veroveren. Heerlijk voor hartige en zoete gerechten en de ideale basis als ik volledig vegan wil koken. Er is zowel een gezouten als ongezouten variant verkrijgbaar. En met die ongezouten variant maakte ik deze waanzinnige botercrème!

Vegan botercreme smeren

Vegan botercrème

Botercrème is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt als je vegan gaat koken of bakken, maar het kan dus wel! En heel goed zelfs. Ik had al van meerdere mensen gehoord dat je met Flora Plant een heerlijke vegan botercrème kon maken dus dat moest ik zelf proberen. Eenmaal geprobeerd ben ik fan. Luchtig, romig, bomvol smaak en de perfecte structuur. Het opkloppen duurt ietsje langer, maar verder werkt het eigenlijk vrijwel hetzelfde als met ‘gewone’ roomboter.

Ik gebruik witte chocolade door de botercrème, let daar even op als je de botercrème volledig vegan wilt maken: er is vegan witte chocolade, maar niet alle witte chocolade is vegan.

Vegan citroen plaatcake met vegan botercreme

Citroen plaatcake met botercrème (vegan)

Makkelijk recept voor een heerlijke vegan plaatcake met romige botercrème
5 van 4 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cake
  • 200 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel bakingsoda
  • snuf zout
  • 1 theelepel azijn
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille extract
  • 50 ml citroensap
  • 200 ml plantaardige melk
  • 1 theelepel bakpoeder
Botercrème
  • 175 gram Flora Plant roomboter (ongezouten)
  • 75 gram witte chocolade
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 theelepel citroenextract
Vers fruit en munt ter decoratie (optioneel)

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en/of bedek met bakpapier.
    • Meng eerst de droge ingrediënten in de kom van een keukenmachine en voeg beetje bij beetje het vocht toe tot je een mooi glad deeg hebt (let op: niet teveel mixen!)
    • Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in ca. 25-30 minuten gaar in de oven. Check met een satéprikker of de plaatcake gaar is.
    • Laat de plaatcake vervolgens volledig afkoelen.
    • Maak nu de botercrème door de plantaardige roomboter van FloraPlant luchtig te kloppen in een keukenmachine.
    • Als het bijna klaar is voeg je poedersuiker en het citroenextract toe. Meng dit erdoor.
    • Smelt ondertussen de witte chocolade en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur (!).
    • Klop de afgekoelde witte chocolade door de botercrème.
    • Verdeel de botercrème over de afgekoelde cake. Garneer met citroenschijfjes, zomer fruit en/of takjes munt. Eet smakelijk!

    voedingswaarden (per persoon/ portie):

    Calorieën: 339kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwitten: 3g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 6g
    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Vegan citroencake met botercreme en vers fruit

    Plaatcake met citroen Pinterest Collage

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    .
    Lees voor meer informatie mijn disclaimer
    .

    Eef

    Eef

    Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    2 reacties op “Citroen plaatcake met botercrème (vegan)”

      1. Eef

        Klopt, meestal is witte chocolade niet vegan, maar er is meer dan voldoende vegan witte chocolade te vinden tegenwoordig. Onder andere bij Albert Heijn verkopen ze witte chocolade op basis van rijstemelk en die is lactosevrij en vegan 🙂

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept




    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top