Brownies

Brownies

Brownies. Een geliefde lekkernij van velen en dat begrijp ik maar al te goed. Licht krokante buitenkant, smeuïge binnenkant, rijke chocoladesmaak. Onweerstaanbaar lekker! Ik deel graag mijn recept voor de perfecte brownie met je.

Brownies basisrecept

Dit recept voor brownies is een ideaal basisrecept. Niet te veel poespas, maar wel precies zoals de perfecte brownie hoort te zijn: een licht krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant. Ja, lieve mensen de binnenkant moet écht smeuïg zijn. Want een droge brownie, dat is natuurlijk drie keer niks.

Soms lijkt de brownie daardoor wel eens ongaar, maar niks is minder waar. Tijdens het afkoelen worden ze vaak nog wat steviger en vervolgens kun je gaan genieten van deze oh zo fantastische zoete snack.

Chocolade brownies

Makkelijke brownies maken

Dit brownies recept is heel erg simpel. Je hebt er niet eens een keukenmachine voor nodig! Kan natuurlijk wel als je dat makkelijk vindt, maar het moet niet. Het is namelijk niet veel meer dan de boter en chocolade au bain-marie smelten (handig met een speciaal smeltpannetje), droge ingrediënten erdoor en vervolgens de eieren erbij.

Naast cacaopoeder voeg ik ook nog wat stukjes chocolade toe, dat maakt ze ontzettend rijk van smaak. Echt om van te smullen zijn ze!

Ben je ook dol op koekjes? Dan zul je deze brookies (brownie koekjes) geweldig vinden! Ook in de chocolade-hoek en ernstig lekker zijn deze chocolate chip cookies.

Brownies bakken

Brownies bakken doe je zo

Voor het bakken gebruik ik graag een vierkante bakvorm van 20×20 cm. Die vet ik eerst in met een beetje bakspray of een beetje boter (moet niet, maar wel meer zekerheid dat ze er mooi uitkomen) en een velletje bakpapier over de bodem die over de zijkanten hangt. Zo kun je de brownies er makkelijk uit ‘wippen’ zodra ze zijn afgekoeld.

Hoe weet je nu wanneer brownies gaar zijn? Simpel, steek na 25 minuten een tandenstoker of satéprikker in het midden van de brownies, zodra deze er bijna schoon uitkomt, dan zijn ze goed. Helemaal schoon dan heb je ze waarschijnlijk wat te lang gebakken. Is de stoker nog erg nat, verleng de baktijd dan met 5 minuutjes.

Brownies maken

Brownie variaties

Dit is een basisrecept voor brownies en zonder enige toevoeging al fantastisch lekker. Maar je kunt natuurlijk variëren! Ik geef je wat lekkere opties:

  • Voeg er eens wat nootjes aan toe, zoals walnoten of pecannoten. Heer-lijk!
  • Voeg wat extra chocolade toe, bijvoorbeeld witte chocolade of chocolade met een smaakje zoals karamel zeezout. Smullen!
  • Speculoos, pindakaas, Nutella of een andere spread smaakt ook fantastisch bij brownies. De pindakaas brownie vind je hier al op de blog!
  • Kokos, Oreo, KitKat, noem maar op, eigenlijk kun je wat je dan ook lekker vindt in een brownie verwerken. Wat lijkt jou lekker?
Brownies recept
Brownies

Brownies

Licht krokante buitenkant, smeuïge binnenkant en een rijke chocoladesmaak. Met dit basisrecept maak je de allerlekkerste, perfecte brownies!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 16 brownies

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram pure chocolade (+ 100 gram extra in kleine blokjes)
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram cacaopoeder
  • snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren (L)
  • 100 gram patentbloem

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte. Vet de bakvorm in met bakspray (of een beetje boter) en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Smelt de pure chocolade samen met de boter au bain-marie. Roer regelmatig totdat het mengsel volledig gesmolten en glad is. Laat het iets afkoelen.
  • In een ruime kom meng je de lichtbruine basterdsuiker, cacaopoeder, zout en vanillesuiker.
  • Voeg het gesmolten chocolade-botermengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed.
  • Voeg één voor één de eieren toe, en meng het mengsel na elk ei goed door met een garde.
  • Zeef de patentbloem boven het chocolademengsel en vouw voorzichtig erdoor tot alles goed gemengd is. Voeg de extra chocolade in stukjes toe en meng nogmaals.
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de brownies ca. 25-30 minuten totdat een tandenstoker in het midden gestoken er bijna schoon uitkomt.
  • Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm voordat je ze uit de vorm haalt en in vierkante stukken snijdt. Geniet ervan!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 321kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 4g | Vetten: 23g | Verzadigd vet: 14g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Brownies

4 thoughts on “Brownies

  • Di
    Eze brownie gemaakt. Erg lekker. Alleen bleef hij erg nat in het midden. De bak tijd al verleng. Maar wilde de zijkanten ook niet te ver laten gaan. Misschien doe ik iets niet goed.

    Klopt het dat er 200 gr pure chocolade bij de boter moet. En daarna nog een 10 gram door het beslag. Of is het 100 bij boter en 100 door beslag?
    Misschien dat het bij mij daar “mis” is gegaan.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Nicole, als je het recept hebt gevolgd dan kloppen de verhoudingen sowieso! Dus 200 gr door de boter en 100 gr extra door het beslag. Verder hoort hij als hij net uit de oven komt nog wat nat te zijn (zoals in de tekst omschreven), daardoor blijft hij smeuïg. Dit natte is niet rauw beslag maar gesmolten boter/chocolade. Dit stijft wat op als hij is afgekoeld maar hij hoort smeuïg te blijven van binnen. Hopelijk heb je hier wat aan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept