Brood met olijven

Brood met olijven

Brood met olijven, op zoek naar een lekker borrelbroodje met olijven? Zoek niet verder! Ik heb zo’n lekker en makkelijk recept voor je. Geïnspireerd op heerlijk luchtig focaccia brood, gevuld met rozemarijn en lekker veel olijven.

Borrelbrood met olijven

Dit olijven brood is echt een tip voor bij de borrel, maar ook als je een buffetje maakt voor vrienden of familie en als bijgerecht tijdens een avondje BBQ-en. Maar het zal ook zéker goed smaken bij een kom Italiaanse tomatensoep. Eigenlijk is dit brood met olijven gewoon altijd lekker!

Een soort focaccia

Wellicht ken je focaccia wel, deze super luchtige Italiaanse broodsoort vind ik echt hemels. Echt een lekker borrelbrood, maar zoals ik al zei, focaccia kan eigenlijk overal bij. Bij een bordje pasta bijvoorbeeld smaakt het ook top. Zoals pasta carbonara, ook al zo’n heerlijke klassieker uit de Italiaanse keuken.

Olijven brood

Brood met olijven maken

Net als ‘gewone’ focaccia is brood met olijven maken niet moeilijk. Het is eigenlijk gewoon pizzadeeg wat je alleen wat anders afbakt en belegd. Waar pizza’s vaak rijk belegd zijn, beleg je de focaccia wat simpeler. In deze variatie heb ik gekozen voor heerlijke olijven en verse rozemarijn.

Dat is namelijk een hele lekkere combinatie! Samen met het luchtige brood, mmm om je vingers bij op te eten. Qua olijven kun je trouwens kiezen voor welke jij dan ook maar zelf het lekkerste vindt. Wil je er meer een Grieks tintje aan geven kun je bijvoorbeeld voor Griekse kalamata olijven gaan.

Ga wel altijd voor olijven zonder pit (of ontpit ze zelf voor je ze gebruikt), dat eet toch wat makkelijker 😉 .

Olijven focaccia maken

Het lekkerste olijven brood

Naast het deeg, de olijven en verse rozemarijn heb je eigenlijk niets nodig om dit brood te maken. Zelf heb ik het brood gemaakt in een metalen bakvorm, dan wordt het brood mooi hoog. Maar je kunt uiteraard iedere vorm gebruiken of het zelfs op een bakplaat maken.

Op een bakplaat wordt het brood uiteraard wel wat dunner (en de baktijd korter), maar ook dat kan zeker erg lekker zijn en is een hele makkelijke manier om zelf dit borrelbrood met olijven te maken.

Italiaanse brood met olijven

Brood voorbereiden

Wil je dit brood met olijven al eerder voorbereiden? Dat kan zeker, ik heb wat tips voor je:

  • Je kunt de tweede rijs in de koelkast doen voor een paar uur. Een kwartiertje voor je er verder mee aan de slag gaat haal je hem dan uit de koelkast, garneer met de olijven en bak af.
  • Je kunt het brood ook al ’s morgens of aan het begin van de middag afbakken. Dek het vervolgens goed af met een theedoek en dan blijft het lekker tot het avondeten.
  • Ook kun je het brood opnieuw bakken in de oven voor zo’n 5 minuten op 220 graden of zelfs kort roosteren is erg lekker.
Borrelbroodje met olijven
Brood met olijven

Brood met olijven

Brood met olijven, op zoek naar een lekker borrelbroodje met olijven? Dit is een heerlijk luchtig brood, gevuld met rozemarijn en lekker veel olijven.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 1 brood

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 7 gram gist (gedroogd)
  • ½ eetlepel suiker
  • 500 gram bloem (liefst typo 00)
  • 75 ml olijfolie (+ extra)
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram olijven (zonder pit)
  • paar takjes rozemarijn (vers)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe het water, de gist en de suiker in een kom van een keukenmachine. Meng het door elkaar en laat een paar minuten staan tot het lichtjes gaat schuimen.
  • Voeg dan de bloem toe samen met ⅓ deel van de olijfolie en kneed er een soepel deeg van. Voeg tijdens het kneden het zout toe.
  • Haal het deeg uit de kom, vet de kom in met een beetje olijfolie, doe hierin de bol deeg, draai de bol om zodat hij rondom bedekt is met olijfolie.
  • Tip: het deeg kan erg plakkerig zijn (dat hoort zo) maak het voor jezelf iets makkelijker door je handen nat te maken onder de kraan).
  • Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek en laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen of tot hij in volume is verdubbeld.
  • Vet de bakvorm in met weer ⅓ van de olijfolie. Stort hierin het deeg en verdeel met je handen over de vorm.
  • Dek het bakblik of de braadslee af met huishoudfolie en een theedoek en laat het deeg nog 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Verdeel de rest van de olijfolie over het brood. Druk met je vingers kuiltjes en druk de olijven erin samen met rozemarijn naar smaak.
  • Bak het olijven brood nu in 20-25 minuten goudbruin.
  • Bestrijk het brood na het bakken met wat extra extra olijfolie voor een mooie glans (en smaak). Laat iets afkoelen en snij daarna in stukken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 2740kcal | Koolhydraten: 393g | Eiwitten: 57g | Vetten: 105g | Verzadigd vet: 14g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Brood met olijven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept