beef stroganoff

Beef Stroganoff

Beef Stroganoff. Een heerlijk bordje comfort food, mals vlees in een zalige champignonroomsaus. Ken jij deze Russische klassieker al? Echt een aanrader hoor!

Een Russische klassieker

Zoals de naam al doet vermoeden is beef Stroganoff een echte klassieker uit de Russische keuken. Het recept stamt uit de 19e eeuw en is vernoemd naar de familie Stroganov. Tijdens het Russische Rijk was die familie namelijk erg machtig. Er gaan twee verhalen de ronde over hoe het gerecht is ontstaan…

Het eerste verhaal is dat het gerecht is ontstaan tijdens de verovering van een groot deel van Siberië. Tijdens de veldtocht was het zo koud dat de kok het vlees alleen nog in dunne plakjes kon snijden. Het andere verhaal luidt dat het is vernoemd naar Aleksandr Grigorevitsj Stroganov, hij gaf grote feesten waarbij de eerste echte beef Stroganoff gemaakt werd.

beef stroganoff met rundvlees en champignons

Boeuf Stroganoff

Je komt het gerecht ook wel tegen als boeuf á la Stroganoff en dat zou weer kunnen wijzen op dat de kok tijdens de veldtocht van origine dan een Fransman was. Of het verwijst naar de Franse keukenbridage van meneer Stroganov die het vlees op de Franse manier bereidde en de saus op de Russische wijze maakte. Hoe dan ook, een Russisch gerecht met een Frans tintje dus! (bron & bron).

beef stroganoff recept

Beef Stroganoff recept

Welk verhaal nu precies waar is, dat weten we niet. Maar dankbaar dat dit gerecht eruit is voortgekomen zijn we in ieder geval wel! Want beef Stroganoff is echt een fantastisch bordje comfort food en onvergetelijk lekker. Je maakt het uiteraard met vlees en daarbij de Stroganoff saus bestaande uit ui, champignons, bouillon, room en mosterd.

Nog zo’n heerlijke bordje comfort food is het recept voor goulash. En ook erg lekker om helemaal zelf te maken: kip kerrie.

beef stroganoff ingredienten

Beef Stroganoff maken

Natuurlijk zijn er in de loop van de tijd verschillende versies van dit gerecht ontstaan. Het recept dat ik vandaag met je deel is een hele makkelijke en lekkere versie waar je ongetwijfeld van zult genieten. Ik koos ervoor om het te serveren met rijst, maar traditioneel werd het ook veel gegeten met aardappels. Pasta zal er ook zeker goed bij smaken!

beef stroganoff met rijst

Variatie tips

Als je nog wat extra groenten erbij zou willen, kun je deze beef Stroganoff ook met paprika erbij maken. Of serveer er wat boontjes of een frisse salade bij. Ook erg lekker!

Er zijn varianten van dit gerecht waarbij de ui en champignons geflambeerd worden met wodka, hoe kan het ook anders met een Russisch recept, en dat zal ongetwijfeld erg lekker zijn. Deze penne alla vodka is namelijk ook echt zalig!

beef stroganoff maken
beef stroganoff

Beef stroganoff

Beef Stroganoff. Een heerlijk bordje comfort food: mals vlees in een zalige, romige champignonsaus. Een fantastische Russische klassieker!
4.31 van 13 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram runderriblappen (in blokjes)
  • 1 rode ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 400 gram kastanjechampignons (in plakjes)
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 ml runderbouillon
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels dijon mosterd
  • 150 ml zure room
  • 100 ml kookroom
  • olijfolie, zout en peper
  • verse peterselie
  • 300 gram basmati rijst

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de blokjes runderriblappen aan alle zijden bruin. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  • Voeg meer olie toe indien nodig en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de champignons toe en bak tot ze bruin zijn.
  • Strooi de bloem over het champignonmengsel en roer goed door.
  • Giet langzaam de runderbouillon erbij, blijf roeren om klontjes te voorkomen.
  • Voeg de tomatenpuree, mosterd, zure room en kookroom toe. Roer tot de saus dikker wordt.
  • Breng op smaak met zout en peper. Voeg de gebakken runderriblappen toe aan de saus en laat het geheel nog 1,5 tot 2 uur sudderen op laag vuur.
  • Kook ondertussen de rijst.
  • Serveer de beef stroganoff met de rijst en garneer optioneel met verse peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 560kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 41g | Vetten: 37g | Verzadigd vet: 19g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
beef stroganoff

18 thoughts on “Beef Stroganoff

  • 4 sterren
    hoi eef en team,
    het is zoals zoveel uit oost europa een soort van stoofpotje.
    en er zijn vele variaties op.
    oo voor info, in tijd van de tjaar, was napolion daar ook, dus ws beide verhalen waar, zowel russchich als frans, men moest tenslotte ook eten.
    maar nu zitten hiet wat oekrainse vluchtelingen(geschiedenis van land is vreemd door de eeuwen heen).
    maar, je gebruikt room en zure room, hun alleen room en dan een zure appel.
    vond ik wel grappig. kom je in restaurant niet tegen.
    en qua paddenstoelen, maakt niet veel uit, hun zoeken ze gewoon in bos, vinden raar dat hier zo weinig is en niet mag.
    tja kan een verkeerde tussen zitten, met wat psychodillische effecten, maar dan is feestmaal compleet

  • In de opsomming van de ingrediënten staat een typefout.
    Er staat nu olijfolie, zout en epper. Dit moet olijfolie, zout en peper zijn.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Dit is onze versie, geschikt voor iedereen dus zonder afblussen met vodka. Maar voel je zeker vrij dat wel te doen!

  • Hoihoi! Ziet er heerlijk uit, wil ik zeker een keertje proberen. 1 blikje tomatenpuree, bedoelen jullie daar zo’n klein blikje van ong 70 gram mee?

  • Hi Eef
    Ik zag dit recept had haast kocht alle ingrediënten en ging meteen aan de slag maar bij het toevoegen van de zure room ging de boel schiften en toen dacht ik oh ja had dat niet beter crème fraiche moeten zijn dan…?!
    Het is nog niet af maar dacht vraag het even in de tussentijd 🙃

    • Je kunt in de meeste recepten zure room veranderen voor creme fraiche. Als je room toevoegt is het soms handiger om die alvast even op kamertemperatuur te laten komen, schiften kan soms komen door grote temperatuur verschillen.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Mirjam, daar hebben we zelf geen ervaring mee! Het lijkt me persoonlijk niet te beste manier op met te bereiden, maar experimenteren kan altijd natuurlijk! Als je het gaat maken in de oven, wil je ons dan laten weten hoe het is gelukt?

  • 5 sterren
    Vandaag heeft het hele gezin heerlijk gesmuld. Ik heb het stoofpotje in de slowcooker laten garen. 8 uur op lage stand. Heerlijk!

    Voor herhaling vatbaar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept