Penne alla vodka. Ik dacht lange tijd dat dit maar in gek gerecht was. Wie doet er nou wodka in zijn pasta? Boy, was I wrong! Deze gaat hier zeker vaker op tafel komen. Een fantastisch heerlijke vega pasta, romig en bomvol smaak. En ook nog eens binnen een handomdraai op tafel.
Echt zo simpel en tegelijkertijd zo fantastisch lekker. Ik ben helemaal fan van deze pasta alla vodka. Officieel maak je dit gerecht met penne, maar ik heb een klein beetje vals gespeeld. Want ik vond nog rigatoni in mijn keukenkastje en ik vind dat zo’n heerlijke pasta dat ik die heb gebruikt. Kun jij ook doen of je gebruikt penne, net wat je wilt 😉
Penne alla vodka
Deze penne alla wodka of vodka, net hoe je het wilt noemen. Lijkt ergens wel een beetje op de pasta alla arrabiata die ik al eerder met je deelde. Deze penne alla vodka is wat romiger en daarnaast wat zachter van smaak. Allebei heerlijk, maar zeker anders. Wat ik zo heerlijk vind aan dit soort pasta’s, is dat je met maar weinig ingrediënten en in korte tijd iets waanzinnig lekkers op tafel kunt zetten. Altijd weer het bewijs dat lekker koken echt niet ingewikkeld hoeft te zijn. Check ook maar eens de pasta alla norma.

Wodka in de pasta
Ik kan me heel goed voorstellen dat je denkt, wáárom zou je wodka door een pasta mengen? Dat begreep ik zelf eerst ook niet, totdat ik dit gerecht maakte. En ik heb het ook even uitgezocht, de wodka werkt als een soort emulgator voor het water en de room, en het heeft ook invloed op de tomaten, waardoor je uiteindelijk een extreem romige saus krijgt. Mocht je nog een beetje twijfelen zijn, zou ik dus vooral zeggen: het is absoluut het proberen waard!

Half Baked Harvest
Dit recept komt uit het kookboek van Tieghan Gerard. Zij is de eigenaar van een van de de grootste Amerikaanse foodblogs met de gelijknamige naam als het kookboek ‘Half Baked Harvest’. Ik volg Tieghan al jaren en vind haar fotografie prachtig. Ondanks dat ik haar al jaren volg, heb ik tot ik het kookboek kreeg nog niet zo heel veel recepten van haar hand uitgeprobeerd. Ik was letterlijk ‘blown away’ door dit recept voor penne alla vodka. Wat een waanzinnig lekker en simpel gerecht. Duidelijke instructies, eenvoudige ingrediëntenlijst en de smaak… Deze komt hier gegarandeerd vaker op tafel.
In het kookboek vind je nog veel meer soortgelijke, smakelijke recepten die allemaal laagdrempelig zijn om te maken. Veel comfort food, makkelijke recepten, korte bereidingstijden en niet al te veel ingrediënten. Echt een aanrader!


Ingrediënten
- 30 gram gezouten roomboter
- 1 teen knoflook
- ½ theelepel chilivlokken
- 50 ml wodka
- 400 gram tomatenblokjes
- 30 gram zongedroogde tomaten op olie
- 100 ml slagroom
- 250 gram penne
- 25 gram Parmezaanse kaas (geraspt + extra)
- rucola
- zout en peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm een pan en smelt de boter, bak de knoflook en chilivlokken ca. 5 minuten op middelhoog tot laag vuur aan.
- Voeg de wodka toe en breng het aan de kook. Laat 2-3 minuten voor een derde inkoken.
- Voeg dan de tomatenblokjes, zongedroogde tomaten en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus 10-15 minuten pruttelen.
- Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pureer de saus even grof met een staafmixer of in een blender. Meng de room door de saus.
- Schep de saus terug in de pan en meng met de pasta en Parmezaanse kaas.
- Serveer met verse rucola en extra Parmezaanse kaas.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Hoezo staat deze pasta onder caloriearme recepten? Slagroom, roomboter……
Met minder dan 450 kcal per portie is dit zeker een caloriearm recept 🙂
Kun je ook andere boter gebruiken(ik vind roomboter niet lekker)
Dag Betsie, roomboter is wel het lekkerste in dit reept maar je kan eventueel ook olijfolie gebruiken!
Heerlijk eenvoudig
Fijn hè!
Hi,
Ik kijk er enorm naar uit om deze pasta zaterdag voor een feestje op tafel te zetten. Kan in de saus van tevoren bereiden en daarna weer opwarmen? Ben geen keukenprinses, dus weet niet of de slagroom dan gaan schiften. Ik hoor het graag!
Hi Joyce, dat kan prima zolang je de saus niet aan de kook brengt! Misschien een heel klein scheutje water toevoegen zodat hij niet te veel indikt, geniet ervan zaterdag!
Oh wat leuk! Ik ga het vanavond proberen. Welke wodka gebruikte jij?
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik eigenlijk gewoon degene gebruik die we in huis hebben. Niets speciaals 😉
Dat simpel zo lekker kan zijn. 1 van.mijn favoriete recepten van jou.
Nog een vraag ik weck tomaten die pureer ik kan ik deze ook gebruiken ipv tomatenblokjes of verander dan de smaak?
Oh wat leuk Anita! Ik denk dat dat prima kan, de smaak zal wel iets anders zijn maar dat is denk enkel is positieve zin ;-).
Hoi Eef,
Ik heb geen wodka en wil het ook niet kopen. Is er een alternatief?
Grt, Dimphy
Hi, zonder vodka is het natuurlijk een anders soort pasta! Je kunt ook witte wijn gebruiken? Als je helemaal geen alcohol wilt gebruiken kun je deze gewoon weglaten.
Het lijkt me een heerlijk recept maar met kinderen zou ik toch niet Wodka gaan gebruiken!
In principe verdampt de alcohol door het inkoken, maar uiteraard geheel je eigen keuze of je dit wel of niet wilt 🙂
De pasta was erg lekker, al heb ik wel een klein beetje vals gespeeld door er 200 gram rundergehakt aan toe te voegen.
Dat gehakt had ik apart rul gebakken en pas helemaal aan het einde aan de saus toegevoegd.
Wat fijn om te horen! Dat klinkt als een lekkere variatie 🙂
Kan ik dit gerecht met wodka voorzetten aan mijn vegtarische kleinkinderen, 3 en 5 jaar oud?
De alcohol verdampt wel volledig maar ik denk je dat je het beste zelf kan inschatten of je dat wel of niet wilt doen!
Hoi, het klopt niet dat met deze bereidingstijd de alcohol volledig verdampt. Daarvoor moet het uren boven de 78 graden worden verhit. Na 15 minuten koken is nog 40% van de alcohol aanwezig.
Met deze hoeveelheid zal het verder niet schadelijk zijn, maar wel goed om de juiste info te verstrekken 🙂
Bedankt voor je reactie. Het blijft voor iedereen een persoonlijke keuze om dit wel of niet te willen en of je het genoeg verdampt vindt ja of nee 🙂
Is 200 gram pasta niet een beetje weinig voor 4 personen?
Gemiddeld genomen reken je 50-75 gram pasta per persoon. Bij een gerecht als deze wat vol van smaak is vond ik zelf 50 gram voldoende met een lekkere salade erbij zoals op de foto/
Ik vid ook 200 g weinig voor 4 personen. Mijn man en ik eten samen 250 g. Daarbij de salade.
Salade is altijd lekker erbij!
Misschien wel de lekkerste pasta die ik ooit heb gemaakt. Ultieme smaakbeleving en dit gerecht zal regelmatig bij ons op tafel terugkeren.
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie.