Penne alla vodka

Penne alla vodka

Penne alla vodka. Ik dacht lange tijd dat dit maar in gek gerecht was. Wie doet er nou wodka in zijn pasta? Boy, was I wrong! Deze gaat hier zeker vaker op tafel komen. Een fantastisch heerlijke vega pasta, romig en bomvol smaak. En ook nog eens binnen een handomdraai op tafel.

Echt zo simpel en tegelijkertijd zo fantastisch lekker. Ik ben helemaal fan van deze pasta alla vodka. Officieel maak je dit gerecht met penne, maar ik heb een klein beetje vals gespeeld. Want ik vond nog rigatoni in mijn keukenkastje en ik vind dat zo’n heerlijke pasta dat ik die heb gebruikt. Kun jij ook doen of je gebruikt penne, net wat je wilt 😉

Penne alla vodka

Deze penne alla wodka of vodka, net hoe je het wilt noemen. Lijkt ergens wel een beetje op de pasta alla arrabiata die ik al eerder met je deelde. Deze penne alla vodka is wat romiger en daarnaast wat zachter van smaak. Allebei heerlijk, maar zeker anders. Wat ik zo heerlijk vind aan dit soort pasta’s, is dat je met maar weinig ingrediënten en in korte tijd iets waanzinnig lekkers op tafel kunt zetten. Altijd weer het bewijs dat lekker koken echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

penne vodka recept

Wodka in de pasta

Ik kan me heel goed voorstellen dat je denkt, wáárom zou je wodka door een pasta mengen? Dat begreep ik zelf eerst ook niet, totdat ik dit gerecht maakte. En ik heb het ook even uitgezocht, de wodka werkt als een soort emulgator voor het water en de room, en het heeft ook invloed op de tomaten, waardoor je uiteindelijk een extreem romige saus krijgt. Mocht je nog een beetje twijfelen zijn, zou ik dus vooral zeggen: het is absoluut het proberen waard!

Half baked harvest

Half Baked Harvest

Dit recept komt uit het kookboek van Tieghan Gerard. Zij is de eigenaar van een van de de grootste Amerikaanse foodblogs met de gelijknamige naam als het kookboek ‘Half Baked Harvest’. Ik volg Tieghan al jaren en vind haar fotografie prachtig. Ondanks dat ik haar al jaren volg, heb ik tot ik het kookboek kreeg nog niet zo heel veel recepten van haar hand uitgeprobeerd. Ik was letterlijk ‘blown away’ door dit recept voor penne alla vodka. Wat een waanzinnig lekker en simpel gerecht. Duidelijke instructies, eenvoudige ingrediëntenlijst en de smaak… Deze komt hier gegarandeerd vaker op tafel.

In het kookboek vind je nog veel meer soortgelijke, smakelijke recepten die allemaal laagdrempelig zijn om te maken. Veel comfort food, makkelijke recepten, korte bereidingstijden en niet al te veel ingrediënten. Echt een aanrader!

‘Half Baked Harvest’ van Tieghan Gerard is o.a. verkrijgbaar bij je lokale boekhandel en via Bol.com >>

pasta alla vodka

Penne alla vodka

Penne alla vodka

Een heerlijke vega pasta, mega romig en bomvol smaak. Penne alla vodka is een fantastisch recept uit het kookboek Half Baked Harvest.
4.54 van 13 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 30 gram gezouten roomboter
  • 1 teen knoflook
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 50 ml wodka
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 30 gram zongedroogde tomaten op olie
  • 100 ml slagroom
  • 250 gram penne
  • 25 gram Parmezaanse kaas (geraspt + extra)
  • rucola
  • zout en peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm een pan en smelt de boter, bak de knoflook en chilivlokken ca. 5 minuten op middelhoog tot laag vuur aan.
  • Voeg de wodka toe en breng het aan de kook. Laat 2-3 minuten voor een derde inkoken.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, zongedroogde tomaten en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus 10-15 minuten pruttelen.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pureer de saus even grof met een staafmixer of in een blender. Meng de room door de saus.
  • Schep de saus terug in de pan en meng met de pasta en Parmezaanse kaas.
  • Serveer met verse rucola en extra Parmezaanse kaas.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 431kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwitten: 12g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Penne alla vodka

18 thoughts on “Penne alla vodka

  • Tim Floor says:

    5 sterren
    Misschien wel de lekkerste pasta die ik ooit heb gemaakt. Ultieme smaakbeleving en dit gerecht zal regelmatig bij ons op tafel terugkeren.

    • Gemiddeld genomen reken je 50-75 gram pasta per persoon. Bij een gerecht als deze wat vol van smaak is vond ik zelf 50 gram voldoende met een lekkere salade erbij zoals op de foto/

  • Marcel Blauw says:

    4 sterren
    De pasta was erg lekker, al heb ik wel een klein beetje vals gespeeld door er 200 gram rundergehakt aan toe te voegen.
    Dat gehakt had ik apart rul gebakken en pas helemaal aan het einde aan de saus toegevoegd.

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        De alcohol verdampt wel volledig maar ik denk je dat je het beste zelf kan inschatten of je dat wel of niet wilt doen!

        • Hoi, het klopt niet dat met deze bereidingstijd de alcohol volledig verdampt. Daarvoor moet het uren boven de 78 graden worden verhit. Na 15 minuten koken is nog 40% van de alcohol aanwezig.
          Met deze hoeveelheid zal het verder niet schadelijk zijn, maar wel goed om de juiste info te verstrekken 🙂

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Bedankt voor je reactie. Het blijft voor iedereen een persoonlijke keuze om dit wel of niet te willen en of je het genoeg verdampt vindt ja of nee 🙂

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      In principe verdampt de alcohol door het inkoken, maar uiteraard geheel je eigen keuze of je dit wel of niet wilt 🙂

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi, zonder vodka is het natuurlijk een anders soort pasta! Je kunt ook witte wijn gebruiken? Als je helemaal geen alcohol wilt gebruiken kun je deze gewoon weglaten.

  • 5 sterren
    Dat simpel zo lekker kan zijn. 1 van.mijn favoriete recepten van jou.
    Nog een vraag ik weck tomaten die pureer ik kan ik deze ook gebruiken ipv tomatenblokjes of verander dan de smaak?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Oh wat leuk Anita! Ik denk dat dat prima kan, de smaak zal wel iets anders zijn maar dat is denk enkel is positieve zin ;-).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept