Banoffee toetje. In de categorie waanzinnige toetjes, scoort dit banaan, caramel toetje recept toch wel erg hoog hoor. Wat een super lekker toetje is dit geworden! Een heerlijke combinatie van smaken, echt pure verwennerij voor jezelf of als je bezoek krijgt. En ook nog eens makkelijk om te maken!
Dit toetje is geïnspireerd op de welbekende banoffee. Dat is een Engelse desserttaart uit de jaren 70. Lekker retro dus! Al zijn de smaken alles behalve ouderwets, deze smaken zijn áltijd goed als je het mij vraagt. Banaan in combinatie met karamel, slagroom met roomkaas en knapperige biscuits. Mmm, dat klinkt toch fantastisch?!
Banaan, caramel toetje recept
Dit banoffee toetje maak je in een glaasje. Zoals je misschien wel weet, ben ik fan van toetjes in glaasjes. Net als deze appeltaart toetje in een glaasje of dit speculoos toetje, ben ik dit keer voor een banaan, caramel toetje recept in een glaasje gegaan. Ik leerde dit toetje zelf trouwens jaren geleden in, jawel, Spanje kennen tijdens mijn stage daar. We gingen dineren bij een Brits restaurantje op advies van iemand. Het eten was super en dit toetje is me op de een of andere manier altijd bijgebleven. Zo lekker! Het is mar goed dat het in een glaasje zit zodat iedereen zijn eigen portie heeft. Dan weet je zeker dat er niemand aan tafel ruzie krijgt over het laatste hapje, want geloof mij maar dat zou zomaar eens kunnen gebeuren bij dit banoffee toetje 😉 .
Makkelijk banoffee toetje
Waar ik ook van hou, is dat je dit banoffee toetje zo op tafel zet. Je hebt er niet veel voor nodig. Ik ben in dit recept uitgegaan van 6 glaasjes, maar ik zeg er wel even bij, het is best een machtig toetje. Dus vandaar dat ik de porties iets kleiner heb gehouden. Je kunt trouwens ervoor kiezen om kant en klare karamel te gebruiken of maak het zelf. Ga voor een van deze recepten dulche de leche maken of karamelsaus. Beide zijn heerlijk in dit recept.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram biscuits
- 200 gram slagroom
- 1 zakje klopfix
- 150 gram roomkaas
- 3 eetlepels basterdsuiker
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel vanille extract
- 2 bananen (in dunne plakjes)
- 200 gram karamel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verkruimel de biscuitjes en verdeel 3/4 over de bodem van de glaasjes.
- Klop de slagroom stijf met een zakje klopfix.
- Klop de roomkaas even los, voeg de geklopte slagroom, basterdsuiker, citroensap en vanille extract toe en klop dit luchtig en stevig.
- Verdeel 1/3 van het mengsel over de bodem van koekjes.
- Verdeel daarop een laag bananen in plakjes.
- Daarboven komt een laagje karamel, 1/3 van de slagroom, de rest van de koekkruimels, laag banaan in plakjes, karamel en op de top verdeel je het laatste 1/3 deel van de slagroom. Eet smakelijk!
Carina says:
Halo hoe kan je dit met LACTOSEVRIJE room maken want die krijg je niet zo stijf
Bestaat hier ook klopfix voor
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven, want ik heb dat zelf nooit eerder geprobeerd. Maar volgens mij is er tegenwoordig best wat lactosevrije room in de supermarkten verkrijgbaar, je zou het kunnen proberen en evt. met gewone klopfix.
Marjo Hoebers says:
Als ik het blikje friesche vlag 3 uur gekookt heb hoe lang blijft het dan goed als ik het dicht laat ?
Eef says:
Durf ik je eerlijk gezegd niet te zeggen. Ik maak hem altijd meteen open haha Volgens mij best lang als je hem dichtlaat.
Anushka says:
Hoe maak ik het beste de caramel zacht?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je kunt de karamel een klein beetje verwarmen au bain marie of in de magnetron met intervallen van 20 seconden, goed roeren en hij zou dan zacht genoeg moeten zijn om gemakkelijk te verdelen.