Oh jongens, dit is toch zo simpel, dat ik het eigenlijk geen “recept” wil noemen. Maar tegelijkertijd is het zoooooooooooo lekker dat ik het niet kan laten om dit “recept” met je delen: zelf dulche de leche maken.
Jaren geleden leerde ik voor het eerst over het fenomeen ‘Dulce de leche’ oftewel karamel gemaakt van een blikje gecondenseerde melk wat je vervolgens heel lang kookt. Er zijn overigens andere bereidingswijzen, maar persoonlijk vind ik deze het makkelijkste en het beste resultaat geven. En aangezien het “Eef Kookt Zo” is vertel ik je vandaag hoe je dit heerlijke goedje zelf maakt 😉 .
Dulche de leche recept
Overigens is dit geen gesponsord artikel voor Friesche vlag, haha. Het is simpelweg de best verkrijgbare gecondenseerde melk in Nederland. Ik vind het ook wel een mooi blikje. Het grappige aan Dulche de Leche is dat je het blikje gecondenseerde melk lang kookt en daardoor veranderd de structuur van de normaal roomwitte, lobbige structuur van de gecondenseerde melk in een dikke karamelpasta. De smaak is anders dan dat je gewend bent van karamel. Het is zachter, minder heftig zoet, romiger… en verslavend lekker, probeer het eens.
Wat kun je maken met Dulche de Leche?
Je kunt er alle kanten mee op. Koekjes vullen, door zelfgemaakt ijs, voor salted millionaire’s shortbread, noem het maar op. Zelfs op een broodje is het heerlijk én ik heb binnenkort een heerlijk kerst toetje voor je met dit recept wat je echt niet wilt missen!

Dulche de leche zelf maken
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blikje gecondenseerde melk (van bijvoorbeeld Friesche Vlag (397 gram))
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwijder de wikkel van het blikje en de lijmresten. Zet het gesloten blikje in een ruime pan en giet er water bij zodat het blikje onder het water staat*.
- Breng het water aan de kook en zodra het kook zet je het vuur laag zodat het water net tegen de kook blijft.
- Kook het blikje gecondenseerde melk nu 3 uur.
- Laat het daarna volledig afkoelen en klaar is de Dulche de Leche.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
12 reacties op “Dulche de leche zelf maken”
Hoi Eef, lekker! Maar de caramel was geen pasta en meer een gelly achtige substantie. Niet uit te smeren. Geldt hiervoor dan hoe korter je het kookt, hoe vloeibaarder het is? Groeten Paulien
Ja en nee, als je het te kort kookt wordt het geen caramel. Probeer het goed door te roeren, het moet een soort van pasta zijn zoals je op de foto ziet 🙂 Hoe lang heb je het gekookt? Langer dan 3 uur?
Mijn Slowaakse schoondochter kookt 2 blikjes voor 2 uur (constant borrelen), doet het in de blender om nog romiger te maken en voegt dan donkere rum toe.
Het smaakt naar Baileys en is vooral als het nog warm is, heerlijk 🙂
De hoeveelheid rum is natuurlijk naar smaak.
Njoy!
Hmmm dat klinkt waanzinnig lekker! Leuk idee
O mai, dat klinkt verrukkelijk!!
Morgen koekjes maken ben ik bang 😎
Met rum……
Ik zie de calorie waarde staan per portie. Maar hoe groot is zo’n portie dan?
1 volledig blikje in dit geval, de porties of het aantal personen kun je altijd terug vinden bij de hoeveelheid. Het is een algemene tekst welke ik (helaas) niet per recept kan aanpassen vandaar de ietwat algemene benaming in dit geval
In verband met een allergie voor melk heb ik dit geprobeerd met een soortgelijk blikje met gecondenseerde kokosmelk. Het blijft dan wel vloeibaarder maar is heerlijk. Lekker voor over taarten etc.
Heerlijk! Dit recept heb ik George Columbaris gezien🤩 ben jij door hem geïnspireerd om dulche de leche te maken?👍🏻
Groetjes,
Nee dit is echt een heel bekend en klassiek recept, maar ik ben natuurlijk wel heel benieuwd wat hij ermee gemaakt heeft want die man kan volgens mij heerlijk koken 🙂
Ik zou graag weten waarom u het 3 uur kookt en bij anderen maar ander half uur, weet u dat ?
Koken zij het wellicht niet in het blikje?