Oh jongens, dit is toch zo simpel, dat ik het eigenlijk geen “recept” wil noemen. Maar tegelijkertijd is het zoooooooooooo lekker dat ik het niet kan laten om dit “recept” met je delen: zelf dulche de leche maken.
Jaren geleden leerde ik voor het eerst over het fenomeen ‘Dulce de leche’ oftewel karamel gemaakt van een blikje gecondenseerde melk wat je vervolgens heel lang kookt. Er zijn overigens andere bereidingswijzen, maar persoonlijk vind ik deze het makkelijkste en het beste resultaat geven. En aangezien het “Eef Kookt Zo” is vertel ik je vandaag hoe je dit heerlijke goedje zelf maakt 😉 .
Dulche de leche recept
Overigens is dit geen gesponsord artikel voor Friesche vlag, haha. Het is simpelweg de best verkrijgbare gecondenseerde melk in Nederland. Ik vind het ook wel een mooi blikje. Het grappige aan Dulche de Leche is dat je het blikje gecondenseerde melk lang kookt en daardoor veranderd de structuur van de normaal roomwitte, lobbige structuur van de gecondenseerde melk in een dikke karamelpasta. De smaak is anders dan dat je gewend bent van karamel. Het is zachter, minder heftig zoet, romiger… en verslavend lekker, probeer het eens.
Wat kun je maken met Dulche de Leche?
Je kunt er alle kanten mee op. Koekjes vullen, door zelfgemaakt ijs, voor salted millionaire’s shortbread, noem het maar op. Zelfs op een broodje is het heerlijk én ik heb binnenkort een heerlijk kerst toetje voor je met dit recept wat je echt niet wilt missen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blikje gecondenseerde melk (van bijvoorbeeld Friesche Vlag (397 gram))
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwijder de wikkel van het blikje en de lijmresten. Zet het gesloten blikje in een ruime pan en giet er water bij zodat het blikje onder het water staat*.
- Breng het water aan de kook en zodra het kook zet je het vuur laag zodat het water net tegen de kook blijft.
- Kook het blikje gecondenseerde melk nu 3 uur.
- Laat het daarna volledig afkoelen en klaar is de Dulche de Leche.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Paulien says:
Hoi Eef, lekker! Maar de caramel was geen pasta en meer een gelly achtige substantie. Niet uit te smeren. Geldt hiervoor dan hoe korter je het kookt, hoe vloeibaarder het is? Groeten Paulien
Eef says:
Ja en nee, als je het te kort kookt wordt het geen caramel. Probeer het goed door te roeren, het moet een soort van pasta zijn zoals je op de foto ziet 🙂 Hoe lang heb je het gekookt? Langer dan 3 uur?
Thea van der Werf says:
Mijn Slowaakse schoondochter kookt 2 blikjes voor 2 uur (constant borrelen), doet het in de blender om nog romiger te maken en voegt dan donkere rum toe.
Het smaakt naar Baileys en is vooral als het nog warm is, heerlijk 🙂
De hoeveelheid rum is natuurlijk naar smaak.
Njoy!
Eef says:
Hmmm dat klinkt waanzinnig lekker! Leuk idee
Lilyishere2 says:
O mai, dat klinkt verrukkelijk!!
Morgen koekjes maken ben ik bang ????
Met rum……
Elisbeth says:
Dat is lekker !
Eens iets anders , ik gahet proberen
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk om te lezen! Succes 🙂
Gina says:
Ik zie de calorie waarde staan per portie. Maar hoe groot is zo’n portie dan?
Eef says:
1 volledig blikje in dit geval, de porties of het aantal personen kun je altijd terug vinden bij de hoeveelheid. Het is een algemene tekst welke ik (helaas) niet per recept kan aanpassen vandaar de ietwat algemene benaming in dit geval
Vera says:
In verband met een allergie voor melk heb ik dit geprobeerd met een soortgelijk blikje met gecondenseerde kokosmelk. Het blijft dan wel vloeibaarder maar is heerlijk. Lekker voor over taarten etc.
Rugile says:
Heerlijk! Dit recept heb ik George Columbaris gezien???? ben jij door hem geïnspireerd om dulche de leche te maken?????????
Groetjes,
Eef says:
Nee dit is echt een heel bekend en klassiek recept, maar ik ben natuurlijk wel heel benieuwd wat hij ermee gemaakt heeft want die man kan volgens mij heerlijk koken 🙂
Marysia says:
Banoffee oei, of te wel bananentaart met karamel, room en chocoladeschilfers, njammie
Witte says:
Ik ga het voor de 1e keer proberen????Ik heb m’n grote soeppan gepakt zodat er plenty water bij kan, maar voor ‘t kookt duurt dan wel héél lang. Ik durf echter geen heet water vd Quooker te gebruiken…of kan dat geen kwaad?
???? Wikkel en lijmresten verwijderen? Was ‘t vergeten, maar om jouw blikje zit alles nog…????
Susanna says:
Ik zou graag weten waarom u het 3 uur kookt en bij anderen maar ander half uur, weet u dat ?
Eef says:
Koken zij het wellicht niet in het blikje?
Y. Melskens says:
Moeten de blikjes na 3 uur koken in het water afkoelen of buiten de pan afkoelen…?
Eef says:
Ik doe dat buiten de pan
F monsieurs says:
Beste 2 uur is lang genoeg dan is het nog smeerbaar maar wel stevig , ik doe het al jaren en andere merken doen weinig of niks onder t o v friese vlag .
Ook lekker op je witte boterham ????
Johan says:
Ik doe het met mijn stoomoven, meestal zet ik die op 4 uur (voor de zekerheid) en dan heb ik er geen omkijken naar en hoef niet bang te zijn voor “droogkoken”
Margriet says:
Op welke temperatuur stel je de stoomoven dan in?
Karlijn says:
Is er een manier om aanslag en roest op de bodem van de pan te voorkomen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat ligt er heel erg aan wat voor pan je gebruikt, maar roest is zeker niet de bedoeling!
Eleonora says:
Kook het 10 minuten zet het in de hooikist en 6 tot 8 uur later heb je heerlijk bruine dulche de leche, dat bespaart energie.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is een handige tip in deze tijd 🙂
Irma says:
Gewoon met bebogeen maken de banoffeetaart😜
Jolly says:
Ik zou ook graag de stoomoven gebruiken. Wat is dan de juiste temperatuur en tijd?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Oeh dat durf ik je niet te zeggen, zelf ben ik niet bekend met een stoomoven.
Anita says:
99°C en 2,5 uur
Deze info las ik op Anja’s foodblog
Laura says:
Oooooh heb het gemaakt voor op een taart en HEERLIJK! Vraag: ik ben gevraagd een taart voor een bruiloft te maken dus wil graag dat de dulce de leche mooi over de taart gesmeerd wordt, maar vind hem na 3 uur koken best hard. Hem dan op de taart smeren maakt eerder klodders, heb je hier een tip voor? Super dank voor het meedenken!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! 🙂 Hmm, goede vraag. Dan zou je inderdaad het beste wat kunnen verdunnen en meer voor een karamelsaus/drip gaan. Ik zou als ik jou was even zoeken hoe dan de verhoudingen zijn en het aanpassen. Zelf zou ik het ook moeten testen om er echt een goed antwoord op te kunnen geven.