fbpx
Dulche de leche zelf maken

Dulche de leche zelf maken

Oh jongens, dit is toch zo simpel, dat ik het eigenlijk geen “recept” wil noemen. Maar tegelijkertijd is het zoooooooooooo lekker dat ik het niet kan laten om dit “recept” met je delen: zelf dulche de leche maken.

Jaren geleden leerde ik voor het eerst over het fenomeen ‘Dulce de leche’ oftewel karamel gemaakt van een blikje gecondenseerde melk wat je vervolgens heel lang kookt. Er zijn overigens andere bereidingswijzen, maar persoonlijk vind ik deze het makkelijkste en het beste resultaat geven. En aangezien het “Eef Kookt Zo” is vertel ik je vandaag hoe je dit heerlijke goedje zelf maakt 😉 .

Dulche de leche recept

Overigens is dit geen gesponsord artikel voor Friesche vlag, haha. Het is simpelweg de best verkrijgbare gecondenseerde melk in Nederland. Ik vind het ook wel een mooi blikje. Het grappige aan Dulche de Leche is dat je het blikje gecondenseerde melk lang kookt en daardoor veranderd de structuur van de normaal roomwitte, lobbige structuur van de gecondenseerde melk in een dikke karamelpasta. De smaak is anders dan dat je gewend bent van karamel. Het is zachter, minder heftig zoet, romiger… en verslavend lekker, probeer het eens.

Wat kun je maken met Dulche de Leche?

Je kunt er alle kanten mee op. Koekjes vullen, door zelfgemaakt ijs, voor salted millionaire’s shortbread, noem het maar op. Zelfs op een broodje is het heerlijk én ik heb binnenkort een heerlijk kerst toetje voor je met dit recept wat je echt niet wilt missen!

Dulce de leche zelf maken van gecondenseerde melk

Dulche de leche zelf maken

Makkelijk recept om zelf heerlijke Dulche de Leche te maken
4.18 van 17 stemmen
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur
Hoeveelheid: 1 blikje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 blikje gecondenseerde melk (van bijvoorbeeld Friesche Vlag (397 gram))

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwijder de wikkel van het blikje en de lijmresten. Zet het gesloten blikje in een ruime pan en giet er water bij zodat het blikje onder het water staat*.
  • Breng het water aan de kook en zodra het kook zet je het vuur laag zodat het water net tegen de kook blijft.
  • Kook het blikje gecondenseerde melk nu 3 uur.
  • Laat het daarna volledig afkoelen en klaar is de Dulche de Leche.

handig om te weten:

* Het is heel belangrijk dat het blikje constant onder water blijft staan dus controleer af en toe of er nog genoeg water in de pan zit. Als het blikje niet onder water staat schijnt het te kunnen ontploffen dus dat wil je voorkomen.
Bewaren: je kunt het afgesloten blikje enkele maanden bewaren. Eenmaal open bewaar je het in de koelkast en blijft het ca. een week goed.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 520kcal | Koolhydraten: 37.7g | Eiwitten: 25.8g | Vetten: 29.7g | Verzadigd vet: 19.8g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Dulche de leche zelf maken

Dulche de Leche Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

12 reacties op “Dulche de leche zelf maken”

  1. Hoi Eef, lekker! Maar de caramel was geen pasta en meer een gelly achtige substantie. Niet uit te smeren. Geldt hiervoor dan hoe korter je het kookt, hoe vloeibaarder het is? Groeten Paulien

    1. Eef

      Ja en nee, als je het te kort kookt wordt het geen caramel. Probeer het goed door te roeren, het moet een soort van pasta zijn zoals je op de foto ziet 🙂 Hoe lang heb je het gekookt? Langer dan 3 uur?

    2. Thea van der Werf

      Mijn Slowaakse schoondochter kookt 2 blikjes voor 2 uur (constant borrelen), doet het in de blender om nog romiger te maken en voegt dan donkere rum toe.
      Het smaakt naar Baileys en is vooral als het nog warm is, heerlijk 🙂
      De hoeveelheid rum is natuurlijk naar smaak.
      Njoy!

    1. Eef

      1 volledig blikje in dit geval, de porties of het aantal personen kun je altijd terug vinden bij de hoeveelheid. Het is een algemene tekst welke ik (helaas) niet per recept kan aanpassen vandaar de ietwat algemene benaming in dit geval

  2. In verband met een allergie voor melk heb ik dit geprobeerd met een soortgelijk blikje met gecondenseerde kokosmelk. Het blijft dan wel vloeibaarder maar is heerlijk. Lekker voor over taarten etc.

  3. Heerlijk! Dit recept heb ik George Columbaris gezien🤩 ben jij door hem geïnspireerd om dulche de leche te maken?👍🏻
    Groetjes,

    1. Eef

      Nee dit is echt een heel bekend en klassiek recept, maar ik ben natuurlijk wel heel benieuwd wat hij ermee gemaakt heeft want die man kan volgens mij heerlijk koken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top