Dulche de leche zelf maken

Dulche de leche zelf maken

Oh jongens, dit is toch zo simpel, dat ik het eigenlijk geen “recept” wil noemen. Maar tegelijkertijd is het zoooooooooooo lekker dat ik het niet kan laten om dit “recept” met je delen: zelf dulche de leche maken.

Jaren geleden leerde ik voor het eerst over het fenomeen ‘Dulce de leche’ oftewel karamel gemaakt van een blikje gecondenseerde melk wat je vervolgens heel lang kookt. Er zijn overigens andere bereidingswijzen, maar persoonlijk vind ik deze het makkelijkste en het beste resultaat geven. En aangezien het “Eef Kookt Zo” is vertel ik je vandaag hoe je dit heerlijke goedje zelf maakt 😉 .

Dulche de leche recept

Overigens is dit geen gesponsord artikel voor Friesche vlag, haha. Het is simpelweg de best verkrijgbare gecondenseerde melk in Nederland. Ik vind het ook wel een mooi blikje. Het grappige aan Dulche de Leche is dat je het blikje gecondenseerde melk lang kookt en daardoor veranderd de structuur van de normaal roomwitte, lobbige structuur van de gecondenseerde melk in een dikke karamelpasta. De smaak is anders dan dat je gewend bent van karamel. Het is zachter, minder heftig zoet, romiger… en verslavend lekker, probeer het eens.

Wat kun je maken met Dulche de Leche?

Je kunt er alle kanten mee op. Koekjes vullen, door zelfgemaakt ijs, voor salted millionaire’s shortbread, noem het maar op. Zelfs op een broodje is het heerlijk én ik heb binnenkort een heerlijk kerst toetje voor je met dit recept wat je echt niet wilt missen!

Dulce de leche zelf maken van gecondenseerde melk

Dulche de leche zelf maken

Dulche de leche zelf maken

Makkelijk recept om zelf heerlijke Dulche de Leche te maken
4.29 van 38 stemmen
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur
Hoeveelheid: 1 blikje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 blikje gecondenseerde melk (van bijvoorbeeld Friesche Vlag (397 gram))

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwijder de wikkel van het blikje en de lijmresten. Zet het gesloten blikje in een ruime pan en giet er water bij zodat het blikje onder het water staat*.
  • Breng het water aan de kook en zodra het kook zet je het vuur laag zodat het water net tegen de kook blijft.
  • Kook het blikje gecondenseerde melk nu 3 uur.
  • Laat het daarna volledig afkoelen en klaar is de Dulche de Leche.

handig om te weten:

* Het is heel belangrijk dat het blikje constant onder water blijft staan dus controleer af en toe of er nog genoeg water in de pan zit. Als het blikje niet onder water staat schijnt het te kunnen ontploffen dus dat wil je voorkomen.
Bewaren: je kunt het afgesloten blikje enkele maanden bewaren. Eenmaal open bewaar je het in de koelkast en blijft het ca. een week goed.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 520kcal | Koolhydraten: 37.7g | Eiwitten: 25.8g | Vetten: 29.7g | Verzadigd vet: 19.8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Dulche de leche zelf maken

Dulche de Leche Pinterest Collage

32 thoughts on “Dulche de leche zelf maken

  • Hoi Eef, lekker! Maar de caramel was geen pasta en meer een gelly achtige substantie. Niet uit te smeren. Geldt hiervoor dan hoe korter je het kookt, hoe vloeibaarder het is? Groeten Paulien

    • 1 volledig blikje in dit geval, de porties of het aantal personen kun je altijd terug vinden bij de hoeveelheid. Het is een algemene tekst welke ik (helaas) niet per recept kan aanpassen vandaar de ietwat algemene benaming in dit geval

  • In verband met een allergie voor melk heb ik dit geprobeerd met een soortgelijk blikje met gecondenseerde kokosmelk. Het blijft dan wel vloeibaarder maar is heerlijk. Lekker voor over taarten etc.

    • Nee dit is echt een heel bekend en klassiek recept, maar ik ben natuurlijk wel heel benieuwd wat hij ermee gemaakt heeft want die man kan volgens mij heerlijk koken 🙂

    • Ik ga het voor de 1e keer proberen????Ik heb m’n grote soeppan gepakt zodat er plenty water bij kan, maar voor ’t kookt duurt dan wel héél lang. Ik durf echter geen heet water vd Quooker te gebruiken…of kan dat geen kwaad?
      ???? Wikkel en lijmresten verwijderen? Was ’t vergeten, maar om jouw blikje zit alles nog…????

  • F monsieurs says:

    Beste 2 uur is lang genoeg dan is het nog smeerbaar maar wel stevig , ik doe het al jaren en andere merken doen weinig of niks onder t o v friese vlag .
    Ook lekker op je witte boterham ????

  • Ik doe het met mijn stoomoven, meestal zet ik die op 4 uur (voor de zekerheid) en dan heb ik er geen omkijken naar en hoef niet bang te zijn voor “droogkoken”

  • Oooooh heb het gemaakt voor op een taart en HEERLIJK! Vraag: ik ben gevraagd een taart voor een bruiloft te maken dus wil graag dat de dulce de leche mooi over de taart gesmeerd wordt, maar vind hem na 3 uur koken best hard. Hem dan op de taart smeren maakt eerder klodders, heb je hier een tip voor? Super dank voor het meedenken!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat goed om te horen! 🙂 Hmm, goede vraag. Dan zou je inderdaad het beste wat kunnen verdunnen en meer voor een karamelsaus/drip gaan. Ik zou als ik jou was even zoeken hoe dan de verhoudingen zijn en het aanpassen. Zelf zou ik het ook moeten testen om er echt een goed antwoord op te kunnen geven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept