Yes! Ik heb weer een super lekker en écht makkelijk recept voor een Indiase curry voor je. Kip tikka masala it is! Een milde, romige curry met kip. Lekker met rijst of naan en groene groenten zoals doperwtjes of sperziebonen.
Inmiddels weten jullie het wel, ik ben dol op Indiase curry. Je vindt meerdere lekkere recepten hiervoor op mijn blog zoals kip tandoori, kip korma en butter chicken. Maar natuurlijk ook hoe je zelf het lekkerste naanbrood kunt maken. Wist je dat je dat gewoon in de pan bakt? Een van de makkelijkste recept als het aankomt op zelf brood bakken.
Kip tikka masala – écht makkelijk
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het recept voor kip tikka masala al een tijdje op mijn blog stond. Maar het oude recept uit 2015 was alles behalve écht makkelijk. Lastig te vinden ingrediënten zoals gedroogde kasoori methi blaadjes en niet echt een fijne, makkelijke bereidingswijze, maar wel heel lekker (uiteraard 😉 ). Ik was daar toen simpelweg nog niet zo mee bezig, recepten toegankelijk maken en ervoor zorgen dat je ze makkelijk kunt maken.
Dat moest anders kunnen en iets meer dan een maand geleden dook ik met het oude recept de keuken in om er een écht makkelijke versie van te maken. Uiteindelijk heeft het me 3 pogingen gekost, soms ben ik een beetje perfectionistisch 😉 . Gelukkig waren alle drie de versies lekker, maar de laatste was het allerlekkerst en dat recept deel ik vandaag met je.
Zelf kip tikka masala maken zonder pakjes of zakjes
Eigenlijk heb je niet veel ingredienten nodig voor kip tikka masala. Nu kijk je misschien met een schuin oog naar de ingrediëntenlijst en denk je, nou Eef, dat lijkt me nog best een lijstje. Klopt, voor een lekkere curry heb je meestal wel wat kruiden nodig, maar geloof mij, je hebt ze waarschijnlijk allemaal wel in huis en anders zijn ze gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek. Ik bedoel paprikapoeder, korianderpoeder en komijn heb je waarschijnlijk wel standaard in huis. Misschien garam massala niet, maar die is echt de moeite waard om in huis te halen. Het is een heerlijk kruidenmengsel speciaal voor gerechten met kip en wordt bijna dagelijks gebruikt in India. Ik weet zeker dat als je hem eenmaal hebt geproefd je het vaker wilt gebruiken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram kipdijfilet
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels koriander
- 1 theelepel gember (vers - geraspt)
- ½ theelepel chilivlokken
- 100 gram crème fraîche
- 2 uien (gesnipperd)
- 1 teen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 eetlepel garam massala
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel gember (vers - geraspt)
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Marineer de kip met de ingredienten voor de kip marinade en laat dit minimaal 1 uur of een nachtje marineren.
- Bak de kip (in de yoghurt marinade) in een ruime koekenpan gaar en schep het daarna uit de pan.
- Nu gaan we de currysaus maken: fruit hiervoor de gesnipperde uitjes, gember en knoflook even aan.
- Voeg dan de droge kruiden toe: koriander, komijn, kurkuma, paprikapoeder, garam massala en bak even kort mee.
- Tomatenpuree erbij en ook dit bak je even kort mee.
- Dan het blik gepelde tomaten erbij samen met de crème fraîche. Breng dit aan de kook. Voeg indien nodig een beetje water toe als de saus te dik is.
- Voeg de kip toe, omscheppen en breng op smaak met peper, zout en eventueel extra garam masala. Garneer naar smaak met versie koriander. Eet smakelijk!
Sanneke Timmermans says:
Was lekker! Dank je wel????
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Alejandra says:
Hi Eef,
Is het mogelijk om de vorige variant te ontvangen?
Eef says:
Hi Alejandra, ik heb hem weer online gezet: https://www.eefkooktzo.nl/tikka-masala/ Ik kreeg behoorlijk wat berichtjes van mensen dat ze de ‘oude’ versie graag maakte. Alleen maar leuk :-D, had ik niet verwacht. Ik zal die versie dan ook online laten staan. Groetjes,
Ferry says:
Jeetje wat een teleurstelling was zo een lekker recept
Eef says:
Hi Ferry, ook voor jou: ik heb hem weer online gezet: https://www.eefkooktzo.nl/tikka-masala/ Ik kreeg behoorlijk wat berichtjes van mensen dat ze de ‘oude’ versie graag maakte. Alleen maar leuk :-D, had ik niet verwacht. Ik zal die versie dan dus ook online laten staan. Groetjes,
Lonneke says:
Hi, vraagje: er staat een blikje tomatenpuree maar ik zie twee maatjes in de supermarkt ???? de kleine? Of hoeveel gram? Alvast bedankt ????
Eef says:
De kleine, 70 gram 🙂
Evi Turk says:
Superlekker en inderdaad makkelijker om te maken dan het andere recept. Topper!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel Evi 🙂
Sanne says:
Hoi! Ik ga dit van het weekend maken :). Moet er in de kipmarinade ook korianderpoeder of moet dit korianderblad zijn?
Eef says:
Poeder 🙂
Roland says:
Heel fijn! Mooi uitgebreid en goede ingrediëntenlijst! Op zoek naar meer van dit, Thaise/Indiase keuken! Misschien een massaman of makhani? 🙂
Heb van deze in ieder geval genoten! Zeker als je het een nachtje laat staan in de koelkast om te marineren.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂 Ik ga die eens op mijn lijstje zetten. Er staan overigens meer curry’s en Thaise recepten op mijn blog dus kijk gerust lekker rond.
Lida says:
Was helemaal niet lekker, veel te zuur en geen smaak aan. Het recept volledig volgens de beschrijving gevolgd. Jammer, op zoek naar een ander recept.
Eef says:
Wat jammer om te lezen, maar dat kan, smaken verschillen 🙂
Bob says:
Qua smaak prima hoor, maar wij vinden het inderdaad ook veel te zuur. Ik denk dat 1 klein blikje tomatenpuree zelfs al teveel is. Ook wanneer je het goed ontzuurt. Volgende keer voor ons iets minder puree, met meer pepers. Bedankt Eef voor het recept!
Yvonne Haeck says:
Vandaag gemaakt! Ben nierpatient dus zout weggelaten maar door alle smaken explosie super lekker gegeten met ook zelfgemaakte Naan brood! Top recept
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te lezen! Bedankt voor het delen 🙂
Anita says:
Vanavond gemaakt, was heerlijk!
Eef says:
Blij dat te lezen, dankjewel Anita 🙂
Nathalie says:
Hou Eef
Een vraagje, ik wil dit morgen maken maar is de komijn gemalen want zo heb ik dat in huis. groetjes Nathalie
Eef says:
Ja klopt, komijnpoeder. Ik heb het direct iets duidelijker erbij gezet in het recept 🙂
Arjan says:
Klinkt heerlijk. Een snelle vraag: wordt de saus in dezelfde pan gemaakt als waarin de kip is gebakken? Of moet dat een andere -schone- pan zijn?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Kan allebei: ik zit in team ‘zo min mogelijk afwas’ en haal meestal even snel een keukenpapiertje door de pan en ga dan weer verder 😉
Kirsten says:
Heel lekker en super makkelijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Jay says:
Heerlijk, bedankt voor het delen van dit recept
Marcel Blauw says:
In plaats van de gember fijnhakken of raspen kan je het ook in 2 mm dunne schijfjes snijden
die in de knoflookpers passen.
Leg ze er plat in en knijp ze fijn, maar wel boven de pan opdat het vrijkomende vocht niet
verloren gaat.
Eef says:
Dankjewel voor je tip, die ga ik eens uitproberen 🙂
Jolijtvoll says:
Vandaag eindelijk maar weer eens z’n lekker Aziatische curry maken.
Bij de currysaus gebruik ik vaak Santen (kokosroom) of kokosmelk ipv crème fraise. Geeft nog net even dat extra smaakje ipv room.
Eef says:
Is inderdaad ook erg lekker erdoor!
Petra says:
Superlekker recept, dankjewel!!
Roy says:
Je kan mij niet vertellen dat dat maar een teentje knoflook is op die foto hahaha, dat zijn echt 4 tenen.
Eef says:
Dat is gember wat ernaast ligt 😉
Mark says:
Wat weer een gezeik…Als je niks positiefs te melden hebt, houdt dan je kop! Mijn 97 jarige moeder vindt alles waar een peper in zit te zout! Dat is voor haar de smaak van peper: zout! Nou daar kun je anderen mee lastig vallen en zeuren (zo noem ik dit soort commentaar) of gewoon een alternatief neerzetten, maar daar hebben zeurgasten niks mee: iets beters bieden kunnen ze i.h.a. niet.
Mark says:
Mijn reaktie zal wel weer te ruw geweest zijn om te plaatsen, maar ik word hier ook gewoon nijdig van. Eef doet haar best de wereld een beetje beter te maken door goede recepten te plaatsen en de beloning is dan die azijnzeikerij! Kan ik niet tegen
sav. says:
kan ik dit ook maken zonder de gepelde tomaten
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan, alleen heb je dan niet echt een saus. Dus ik zou het niet aanraden.
Marita says:
Heerlijk gegeten, ik wissel wel eens af, ipv crème fraiche gebruik ik dan kokosmelk. En ik houd van pittig, dussss een extra pepertje.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
haha, ik zit zelf ook in #teampittig dus lekker met een extra pepertje! 🙂
Sander says:
Als je de boodschappen automatisch toevoegt aan je boodschappenlijst staat er ook go-tan ketoembar op de lijst. Dat wordt alleen volgens mij nergens in het recept gebruikt. Zal ik gewoon alles erin kieperen? 😉
Eef says:
Klopt dat is korianderpoeder, het is hetzelfde 😉
Henk says:
Heerlijke curry, bijna net zo lekker als bij het indiaanse restaurant in Kathmandu!
Eef says:
Wat een compliment! Dankjewel 🙂
Yvette says:
En doe je het hele kipmengsel incl marinade uiteindelijk in de saus? Of alleen de kipblokjes?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Yvette, als je het recept goed leest zie je dat je de kip in de marinade bakt (stap 2) en vervolgens later in zijn geheel toevoegd aan de saus (stap 7). Kook ze!
Renee Engelberts says:
Hi Eef,
Ik heb al behoorlijk veel van jouw recepten mogen maken en hier thuis is alles tot nu toe een succes geweest, van knoflookbrood, tot de naan, tot dit recept, gepofte aardappels en ga zo maar door. Dit is de enige en eerste site waar ik heen ga als ik inspiratie nodig heb! Ik wilde je dus via deze weg bedanken, door jou ben ik koken echt leuk gaan vinden!
Jan says:
Was heel erg lekker, bedankt!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn, jij bedankt Jan!
Johan de Pon says:
Hallo Eef,
Misschien domme vraag maar toch ( ik wil niet mislukken met dit recept)
Ik lees het zo, kip zonder olie maar in de yoghurt gaar bakken
En voor de saus wel wat olie om eea aan te fruiten.
Klopt dit zo
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Johan, ik weet niet of ik je vraag goed begrijp. Het recept klopt in ieder geval, je marineert de kip in de yoghurtmarinade en daar bak je hem ook in. Succes!
J de Pon says:
Hallo,
Ik wil dit recept maken, maar wil graag zeker zijn dat het niet fout gaat
Kip in marinade bakken, met of zonder olie ?
De saus, het aanfruiten van alles met olie neem ik aan ?
Dank je wel alvast, ben zeer benieuwd
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
De kip bak je inderdaad in de marinade, zonder olie! Ik zou de gember/knoflook/ui wel in een beetje olie aanfruiten voor de saus inderdaad.
Ania says:
Hallo, het gerecht is heerlijk. Ik heb deze al een paar keer gemaakt. Toch heb ik nog een opmerking/vraag – wanneer ik de kip in de marinade bak krijgt de youghurt korrelige structuur. Hoort het zo? Hoe komt dat?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat hoort inderdaad een beetje, dat komt door de verhitting. Als het goed is verdwijnt die korrelige structuur zodra de kip bij de saus gaat.
Thea van Dorp says:
Hallo, een vraagje, mijn man heeft lactose intolerantie. Waarmee kan ik de griekse yoghurt en de creme fraiche vervangen?
Eef says:
Daar een plantaardige variant kun je het prima vervangen dat is geen probleem in dit recept 🙂