Volg mij:
(Zoete) Baksels

Salted Millionaire’s Shortbread

Salted Millionaire's Shortbread

Vandaag heb ik toch een waanzinnig lekker receptje voor je genaamd Salted Millionaire’s Shortbread en een kleine waarschuwing is op zijn plaats: make it ones, make it twice 😉 Deze zijn echt verslavend lekker! Salted Millionaire’s Shortbread oftewel al je quilty pleasures in één. Het begint met een knapperige bodem van kandijkoeken, daarop een dikke laag zachte romige karamel en om het af te maken een laagje romige chocolade bestrooid met een heel klein beetje zeezout. Heerlijk! Geen gezond gerechtje dat zeker niet maar echt waanzinnig lekker. Soms heel soms mag het wel eens alleen maar waanzinnig lekker zijn.

De karamel voor deze Salted Millionaire’s Shortbread kun je op twee manieren maken. Wat ik zelf vaak doe is een pannetje met ruim water, blikje gecondenseerde melk (dat onder water staat) en dan minimaal een uur of 3 laten pruttelen. Laatst deed ik hetzelfde maar dan met twee blikjes gecondenseerde melk tegelijk in een pannetje. Even vergeten dat je dan je kooktijd toch wel moet verdubbelen dus toen ik de blikjes na 3 uur + afkoelen open maakte was het geen karamel…. Dan heb je een tweede manier hoe je het kan maken en dat is een stuk sneller maar hier moet je wel even bij blijven. Boter, suiker en melk in een pannetje (leg zo in de beschrijving even uit hoe je dit precies doet) en dan roeren, roeren, roeren tot je een lamme arm en een pan vol karamel hebt. Beide opties zijn mogelijk. Ik hou het voor dit recept bij de laatste versie omdat dat een stuk sneller en makkelijker is én je meteen je armspieren hebt getraind. Kijk d’as nog eens multitasken 🙂 !

Wat heb je nodig voor 12 grote en 24 kleine stukken Salted Millionaire’s Shortbread:

Bereidingstijd: ongeveer 2 uur met koelen erbij

  • 150 gr kandijkoeken of bastognekoeken
  • 100 gr + 60 gr roomboter
  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram melk chocolade
  • gemalen zeezout

Hoe je Salted Millionaire’s Shortbread maakt:

1. Neem een ruime ovenschaal van bijvoorbeeld 20 bij 20 cm (een kleinere ovenschaal zorgt voor ‘hogere’ gebakjes en grotere voor ‘lagere’). Bedek met bakpapier.

2. Verkruimel de kandij- of bastognekoeken tot kleine kruimels en doe dit in een ruime kom.

3. Verhit 100 gr roomboter in een pannetje tot deze gesmolten is (let op: de boter mag niet koken) en giet dit over de verkruimelde kandij- of bastognekoeken. Meng de boter goed door de verkruimelde koekjes (zorg dat alles bedekt is) en stort dit in je ovenschaal. Verdeel over de bodem en druk goed aan (let op: het kan warm zijn)

4. Smelt nu 60 gr roomboter in een pannetje en voeg -als de boter is gesmolten- de lichtbruine basterdsuiker toe. Roer goed door elkaar en voeg het blikje gecondenseerde melk toe. Roer door elkaar zodat het een egaal mengsel wordt en breng dit aan de kook onder constant roeren (het beste kun je hiervoor een garde gebruiken) tot je na een minuut of 15-20 een mooie dikke karamel krijgt. Zet het vuur af en giet dit hete mengsel over je koekjesbodem. Verdeel over de bodem en zet even in de koelkast voor een klein halfuurtje, tot het helemaal is afgekoeld.

5. Smelt nu de  chocolade au bain marie of in de magnetron en giet dit weer over het karamel mengsel, verdeel en bestrooi met een klein beetje gemalen zeezout. Als je de chocolade niet helemaal laat afkoelen kun je ‘m makkelijker in stukjes snijden. Laat je het wel afkoelen dan is het een goede truc om een groot scherp mes onder de hete kraan te doen en met je mes rustig om de chocolade te drukken tot deze smelt; de rest kun je dan makkelijk in gelijke stukken snijden en zo breekt je chocolade niet.

Salted Millionaire's ShortbreadEet smakelijk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

9 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Godenvoedsel! Dit is zo lekker!!!

    11 april 2015 at 08:26
  • Beantwoorden ineke

    Deze hemelse taart hebben we als eens bij je mogen nuttigen! Zalig! 1 stukje is niet genoeg….

    11 april 2015 at 17:02
  • Beantwoorden Sandra

    Oefffff…. Lekker!

    12 april 2015 at 13:27
  • Beantwoorden Lisa

    Ik wil dit al heel lang eens maken, ik vind de naam alleen al leuk 🙂

    14 april 2015 at 15:05
  • Beantwoorden Ninak51

    in plaats van gesmolten chocola kun je ook ganache maken (slagroom met chocola, op google is het recept te vinden); dat blijft na afkoelen (± 3 uur in de koelkast)zachter en is ook super lekker om op te eten1

    12 februari 2016 at 18:54
    • Beantwoorden Eef

      Jij maakt er helemaal een feestje van 😉 Ganache is zeker een lekker alternatief voor de gesmolten chocolade! Een vuistregel die ik aanhoud bij het maken van Ganache: Bij pure chocolade kun je ganache vrijwel 1 op 1 klaar maken (dwz. 100 ml slagroom over 100 ml chocolade) & bij melk chocolade gebruik je iets meer melkchocolade bijvoorbeeld 150 á 175 gram bij elke 100 ml slagroom. Strooi alleen wel het zout er pas over als je het gaat serveren, doordat de ganache zachter is zal het zout ander oplossen in de chocolade. Wel echt een leuk idee om deze Salted Millionaire’s Shortbread eens met Ganache te maken, ga ik onthouden voor de volgende keer.

      14 februari 2016 at 13:08

    Laat een reactie achter