Arretjescake met kruidnoten

Arretjescake met kruidnoten

Arretjescake met kruidnoten, mijn laatste Sinterklaas recept alweer voor dit jaar want het heerlijke avondje is toch echt gekomen! Maar goed, ik heb wel een giga lekker en écht makkelijk recept voor je: arretjescake met kruidnoten.

Arretjescake is een oer-Hollands recept bestaande uit chocolade, boter, cacao en koekjes. Vroeger werd hiervoor vaak margarine gebruikt volgens mijn schoonmoeder, waarschijnlijk omdat dat destijds een stuk voordelig was (typisch Hollands 😉 ). Ik gebruik natuurlijk gewoon roomboter, veel lekkerder. En kruidnootjes natuurlijk want het is Sinterklaas tijd!

Arretjescake met kruidnoten voor Sinterklaas

Arretjescake zelf stond al een behoorlijke tijd op mijn kooklijstje (ja, zo’n lijstje heb ik op mijn telefoon). Het is super lekker, maar wel heel machtig en stiekem blijf je er ook een beetje van snoepen. Tja, chocolade, boter en kruidnootjes in één recept… dat kan toch eigenlijk niet mis gaan 😉 . Gebruik wel ongezoete cacaopoeder dus niet die voor je snelle chocolademelk, maar die ouderwetse zonder suiker, die heeft een heerlijke volle chocolade smaak.

Ingredienten arretjescake met kruidnoten

Arretjescake maken en bewaren

Arretjescake kun je prima bewaren. Sowieso laat je hem even opstijven in de koelkast en als je over hebt bewaar je hem ook daar in een afgelosten bakje of zakje. Traditioneel wordt arretjescake in vaak in een cakevorm gemaakt. Ik heb er zelf een rol van gemaakt, dat leek me leuk. Een beetje geïnspireerd op de Italiaanse chocoladesalami oftewel de Salame di cioccolato. Klinkt fancy smancy he 😉 Dus een beetje oer-Hollands met een vleugje Italiaans. Spaans was natuurlijk toepasselijker geweest vanwege Sinterklaas, maar je kunt niet altijd zessen gooien. Je kunt hem trouwens ook gewoon oer-Hollands in een cakevorm doen of oprollen zoals in het recept beschreven – wat je zelf leuk vindt 😉 Vet wel even je cakevorm in of bedek hem (bij voorkeur) met een velletje bakpapier om de arretjescake met kruidnoten er makkelijk(er) uit te krijgen.

Zelf arretjescake met kruidnoten maken

Arretjescake met kruidnoten

Arretjescake met kruidnoten

Makkelijk recept voor oer-Hollandse arretjescake met kruidnoten.
4.13 van 8 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 12 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 gram roomboter
  • 150 gram pure chocolade
  • 75 gram kruidnoten (grof gehakt)
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram cacaopoeder

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Smelt de boter en de chocolade in een steelpannetje of in de magnetron.
  • Hak de kruidnoten in grove stukken.
  • Meng de gesmolten boter en chocolade met de basterdsuiker en de cacaopoeder.
  • Schep hier vervolgens de kruidnoten door.
  • Stort dit op een velletje bakpapier en rol dit op tot een worst (zijkanten ook even stevig dichtdraaien).
  • Doe de arretjescake vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast om uit te harden.
  • Bedek hem daarna eventueel met poedersuiker om plakvingers te voorkomen en snij de arretjescake met kruidnoten in plakjes. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwitten: 2g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Arretjescake met kruidnoten

Arretjescake met kruidnoten Pinterest Collage

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept