fbpx
Citroenijs

Het allerlekkerste citroenijs (3 ingrediënten)

Man, o man, o man. Dit citroenijs is werkelijk het lekkerste citroenijs wat ik ooit heb gegeten! Dat zegt wat! Aangezien ik, als citroen liefhebber, nou eenmaal vaak kies voor citroenijs. Het ijs is lekker zuur maar zeker niet té zuur. Zoet en tegelijkertijd heerlijk verfrissend. Als je ook maar een klein beetje van citroen houdt maak dan zeker dit ijs eens!

Zelf ijs maken

Dit jaar ben ik echt in de ban van zelf ijs maken. Zelf ijs maken is nou eenmaal ontzettend leuk om te doen en het is eigenlijk niet moeilijk. Het liefst maak ik guiltfree ijs. IJs waar je heerlijk van kan snoepen maar je geen schuldgevoel aan over hoeft te houden. Zoals bijvoorbeeld dit recept voor yoghurtijs framboos met munt wat ik laatst maakte. Dit recept is echter wat minder quiltfree omdat er suiker in zit. Maar, als je gaat zondigen doe het dan ook goed! Dat doe je zeker met dit heerlijke citroenijs! Als je net als ik dol bent op citroenijs mag je dit recept niet overslaan.

Wel of geen ijsmachine?

In principe kun je altijd zelf ijs maken. Je hebt er niet speciaal een ijsmachine voor nodig maar het maakt dingen wel net even makkelijker. Als je geen ijsmachine hebt doe je het met de hand. Maak het ijsmengsel en doe dit in een rechthoekige, lage bak. Roer het elke 30 á 45 minuten door tot je een mooi, romig ijs hebt. Daar ben je wel even mee zoet want je moet dit wel een paar uurtjes volhouden wil je een lekker ijsje hebben. Maar, de moeite wordt zeker beloond.

Zelf heb ik deze ijsmachine en ik moet zeggen dat ik erg blij ben met mijn ijsmachine. Het is een simpele ijsmachine, maar wel een met een zelfbevriezende functie. Daarvoor had ik er een met een bak die je zo’n 24 uur in de vriezer moet doen wat organisatorisch niet altijd even makkelijk is. Lees: hij neemt erg veel ruimte in, in de vriezer. Maar beide ‘soorten’ werken prima. Mocht je regelmatig ijs (willen) maken dan raad ik je wel een zelfbevriezende ijsmachine aan. Gemak, nog betere structuur en je kunt nooit vergeten die pak op tijd in de vriezer te doen 😉 .

Zin in het lekkerste citroenijs wat je ooit gaat proeven? Tijd om aan de slag te gaan!

Citroenijs

Het allerlekkerste citroenijs - slechts 3 ingrediënten
4.71 van 17 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 porties

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 ml karnemelk
  • 175 gram suiker
  • 2 citroenen

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Was de citroenen en rasp ze tot je 1 eetlepel citroenrasp hebt (gebruik hiervoor het liefst een hele fijne rasp).
  • Pers vervolgens de citroenen uit en vang het sap op.
  • Doe de citroenrasp en het sap in een maatbeker samen met het suiker en de karnemelk. Even goed doorroeren tot de suiker volledig opgelost is.
  • Doe het mengsel in een ijsmachine en draai er in ca. 20 tot 30 minuten een mooi, romig ijs van. (bereidingstijd kan verschillen per ijsmachine)
  • Je kunt het ijs bewaren in een afgesloten bak in de vriezer voor ongeveer 2 á 3 dagen (mocht je het zo lang kunnen bewaren uiteraard 😉 ). Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 227kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

CitroenijsDit recept is geïnspireerd op een recept van Buzzfeed 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

59 reacties op “Het allerlekkerste citroenijs (3 ingrediënten)”

  1. Jum! Ik moet die ijsmachine toch ook weer eens in werking zetten, het blijft leuk om zelf ijs te maken! Deze versie lijkt me heerlijk verfrissend!

  2. Lekker! Komt als geroepen met dit warme weer. Ik heb helaas geen ijsmachine, dus moet het met de hand draaien. Wel eens gedaan, maar erg veel werk. Klinkt wel alsof dit ijs het waard is om er veel tijd in te steken.

  3. Jeanette Rozema

    Vanmorgen je citroenijs gemaakt met de ijsmachine. Wat een heerlijke smaak en zo geschikt nu het zo warm is. Lekker!! Denk je dat je dit ook kunt maken met sinaasappels? En is karnemelk dan geschikt of een ander zuivelproduct?

    1. Wat goed om te lezen Jeanette! Lekker is ‘ie he?! Bij mij was het citroenijs schandalig snel op haha 😉 In principe zou het ook prima met ander fruit moeten kunnen zoals sinaasappels. Zelf nog niet geprobeerd maar ik zou zeggen probeer het eens. Ik zou dan de karnemelk wel vervangen voor melk of juist slagroom. Je gebruikt bij sinaasappels sowieso waarschijnlijk wat meer sap waardoor je er met slagroom en lekkere romig ijs van krijgt. Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt? Ben benieuwd!

  4. Dit lijkt mij dus echt heerlijk!! En mijn vriend is ook gek op citroen ijs. Ik denk dus dat ik echt even aan de slag moet! 😉

  5. Gisteren samen met mijn zoontje (1,5 jaar) het ijs gemaakt met de ijsmachine. Hoewel hij na het sabbelen op een citroen voorlopig genezen was van alles met een citroensmaak, kregen mijn man en ik geen genoeg van het ijs, heerlijk en goed in balans. Bedankt voor het delen van het lekkere recept!

    1. Hahaha, de reactie van je zoon snap ik. Het ijs is natuurlijk best zuur 🙂 Leuk om te lezen en ook heel fijn om te lezen dat het jullie wel zo goed heeft gesmaakt. Hier is het citroenijs ook elke keer zó snel op. Heel vreemd 😉

    1. Hi Wendy, dat zou wel kunnen alleen ben je dan wel de verhouding zuur – zoet aan het veranderen. Het zou hierdoor kunnen zijn dat je het ijs dan toch te zuur vindt maar dat is een kwestie van smaak. Verder heb je meer kans op ijskristallen wanneer je minder tot geen suiker gebruikt voor het maken van ijs. Succes!

    2. 5 stars
      Hay, vorige keer de avocado ijs gemaakt was een topper en in een keer op, iedereen was er fan van zelfs me broertje die advocado afschuwelijk vindt was lekker romig. Nu vroeg papa om citroenijs in deze hitte hij zit nu te draaien ben benieuwd maar weet nu al dat die lekker gaat zijn, dankje voor het delen van je recepten x

  6. Hey, ik ondek dit recept een beetje laat, maar beter laat dan nooit! het lijkt me echt superlekker en ik ben gek op citroenijs, maar wat moet je doen als je geen ijsmachine hebt? en kan je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk? x

    1. of kan je ook gecondenseerde melk gebruiken? wat gebeurt er trouwens al je het ijs langer dan 2 / 3 dagen bewaart? sorry dat ik zoveel vragen heb maar ik ben pas 13 en heb nog nooit zelf ijs gemaakt, maar ben gek op citroenijs! ik wil er unicorn/regenboogijs van maken:)

      1. oh ik lees dat je zonder ijsmachine 30-45 min. moet roeren, maar kan je ook een mixer, blender of keukenmachine gebruiken? sorry voor mijn vele reacties x

        1. Hi C, je kunt het ook zonder ijsmachine maken maar ik raad je wel aan een ijsmachine te gebruiken. Dit is namelijk makkelijker (mocht je de keuze hebben) 🙂 Als je het zonder ijsmachine maakt dan roer je het met een lepeltje elke keer even door.

          Voor dit recept heb je karnemelk nodig omdat karnemelk zorgt voor dat lekkere zuurtje in het ijs met de citroen, juist dat maakt dit ijs zó lekker. Sorry voor mijn late reactie overigens. Ik kreeg zojuist een mailtje van iemand met dezelfde vragen waardoor ik erachter kwam dat ik je vragen helemaal over het hoofd heb gezien. Hopelijk heb je er nog iets aan (of iemand anders 🙂 ) Groetjes,

  7. Hey, ik ondek dit recept een beetje laat, maar beter laat dan nooit! het lijkt me echt superlekker en ik ben gek op citroenijs, maar wat moet je doen als je geen ijsmachine hebt? en kan je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk? x

    1. of kan je ook gecondenseerde melk gebruiken? wat gebeurt er trouwens al je het ijs langer dan 2 / 3 dagen bewaart? sorry dat ik zoveel vragen heb maar ik ben pas 13 en heb nog nooit zelf ijs gemaakt, maar ben gek op citroenijs! ik wil er unicorn/regenboogijs van maken:)

      1. oh ik lees dat je zonder ijsmachine 30-45 min. moet roeren, maar kan je ook een mixer, blender of keukenmachine gebruiken? sorry voor mijn vele reacties x

  8. Vandaag gemaakt met nieuwe Bestron ijsmachine.
    Karnemelk koud.
    24 uur was de kom in de vriezer.
    Na 75 minuten was het ijs nog niet hard.

    1. Wat gek! Ik denk dan dat er iets mis is met je ijsmachine. Heb je al andere recepten geprobeerd? Na 75 minuten zou het prima hard moeten zijn lijkt mij. Ik heb zelf nu een zelfbevriezende ijsmachine en kan het echt iedereen aanraden. Het is iets duurder maar werkt een stuk makkelijker.

  9. Vandaag gemaakt met nieuwe Bestron ijsmachine.
    Karnemelk koud.
    24 uur was de kom in de vriezer.
    Na 75 minuten was het ijs nog niet hard.

  10. Kathy De Cabooter

    Deze avond dit recept geprobeerd en het smaakt heerlijk! Maar moet toch nog eventjes in diepvriezer want het ijs is nog niet zo vast. Heb wel ietsje minder suiker gebruikt 130 gr gewone suiker en 20 gr vanillesuiker.

    1. Lekker he! Blij dat hij ook bij jou in de smaak valt. Per ijsmachine kan de bereidingstijd inderdaad iets verschillen (de een is simpelweg sneller/ kouder dan de andere).

  11. Kathy De Cabooter

    Deze avond dit recept geprobeerd en het smaakt heerlijk! Maar moet toch nog eventjes in diepvriezer want het ijs is nog niet zo vast. Heb wel ietsje minder suiker gebruikt 130 gr gewone suiker en 20 gr vanillesuiker.

  12. 072design

    Lekker he! Blij dat hij ook bij jou in de smaak valt. Per ijsmachine kan de bereidingstijd inderdaad iets verschillen (de een is simpelweg sneller/ kouder dan de andere).

  13. Heerlijk! Alleen was bij mij de karnemelk wel een beetje overheersend. Ik denk dat ik te weinig Citroën had. Maar het was zo op

    1. Dan kan de karnemelk inderdaad wat overheersend zijn maar gezien hij zo op was, was dat vast niet erg ;)?

  14. Heerlijk! Alleen was bij mij de karnemelk wel een beetje overheersend. Ik denk dat ik te weinig Citroën had. Maar het was zo op

  15. amanat de vries

    lijkt me heerlijk maar mn vriend lust geen karnemelk kan het ook met melk en slagroom??? kum je het ook voor een liter maken!!!

    1. Nee dat raad ik je niet aan. Karnemelk is wat dit ijs zo lekker en zurig maakt. Je kunt uiteraard wel het recept verdubbelen mocht je dat willen om zo ook aan een liter te komen. Succes!

  16. amanat de vries

    lijkt me heerlijk maar mn vriend lust geen karnemelk kan het ook met melk en slagroom??? kum je het ook voor een liter maken!!!

  17. 072design

    Nee dat raad ik je niet aan. Karnemelk is wat dit ijs zo lekker en zurig maakt. Je kunt uiteraard wel het recept verdubbelen mocht je dat willen om zo ook aan een liter te komen. Succes!

  18. Dit is zo’n fantastisch recept! Vorig jaar hiermee gewoon ijslollies gemaakt, zowel in de Zoku als in de silicone vorm met houten stokje. Het ijs blijft zeker een week goed, geen kristallen. Wel basterdsuiker gebruikt. Gisteren mijn nieuwe ijsmachine ontvangen en natuurlijk wordt dit het eerste wat erin gemaakt wordt.

  19. Dit is zo’n fantastisch recept! Vorig jaar hiermee gewoon ijslollies gemaakt, zowel in de Zoku als in de silicone vorm met houten stokje. Het ijs blijft zeker een week goed, geen kristallen. Wel basterdsuiker gebruikt. Gisteren mijn nieuwe ijsmachine ontvangen en natuurlijk wordt dit het eerste wat erin gemaakt wordt.

  20. Vandaag heb ik deze gemaakt. Ontzettend lekker fris. Nieuwe favoriet! Ik heb witte basterdsuiker gebruikt. Geen idee of dat wat uit maakt voor de smaak. Maar het loste wel snel op. Ik had het mengsel eerst nog een half uur in de vriezer gezet zodat het heel koud de machine in ging. Na een minuut of 20 was het gestold en draaide de massa aan de ‘garde’ mee aan de machine. Zalig!

  21. Vandaag heb ik deze gemaakt. Ontzettend lekker fris. Nieuwe favoriet! Ik heb witte basterdsuiker gebruikt. Geen idee of dat wat uit maakt voor de smaak. Maar het loste wel snel op. Ik had het mengsel eerst nog een half uur in de vriezer gezet zodat het heel koud de machine in ging. Na een minuut of 20 was het gestold en draaide de massa aan de ‘garde’ mee aan de machine. Zalig!

  22. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat je favoriete recept is voor vanille ijs?
    Tussen je ijsrecepten kom ik hem nog niet tegen maar wellicht kijk ik er overheen. 🙂
    Dank je wel alvast. Gr. Maartje

  23. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat je favoriete recept is voor vanille ijs?
    Tussen je ijsrecepten kom ik hem nog niet tegen maar wellicht kijk ik er overheen. 🙂
    Dank je wel alvast. Gr. Maartje

  24. Hi Eef, vanwege mijn dieet mag ik bepaalde producten niet en dus ben ik aan het experimenteren gegaan met de ijsmachine. Kan dit recept ook gemaakt worden met kwark? Dat is ook zuur maar meteen al een stuk dikker dan karnemelk (wat ik niet mag hebben). En ipv suiker will ik dan stevia (druppels) gebruiken. Heb jij daar ervaring mee? Groet, Anca

    1. Wat betreft de kwark zou ik het gewoon proberen, eventueel iets dunner maken met wat water? Met stevia druppels in ijs ben ik niet bekend. Ik zou het gewoon uitproberen. Je mengsel moet iets zoeter zijn dan je de uiteindelijke smaak zou willen hebben – doordat ijs bevriest wordt de smaak ook wat milder.

  25. Hi Eef, vanwege mijn dieet mag ik bepaalde producten niet en dus ben ik aan het experimenteren gegaan met de ijsmachine. Kan dit recept ook gemaakt worden met kwark? Dat is ook zuur maar meteen al een stuk dikker dan karnemelk (wat ik niet mag hebben). En ipv suiker will ik dan stevia (druppels) gebruiken. Heb jij daar ervaring mee? Groet, Anca

  26. Hi Eef! Super leuke recepten heb je op je pagina. Vraagje: waarom kan dit recept max 2-3 dagen bewaard worden? Kun je het niet langer bewaren (week max?). Hoor graag, waarvoor alvast dank! Annelyne

    1. Eef

      Dat zou kunnen, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd of beter gezegd: dat is me nog niet gelukt 😉 Ik kan dus alleen garanderen dat hij bij 2-3 dagen echt lekker blijft in de vriezer vandaag 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top