Man, o man, o man. Dit citroenijs is werkelijk het lekkerste citroenijs wat ik ooit heb gegeten! Dat zegt wat. Aangezien ik, als citroen liefhebber, nou eenmaal vaak kies voor citroenijs.
Lekker fris en zurig citroenijs
Het ijs is lekker zuur maar zeker niet té zuur. Zoet en tegelijkertijd heerlijk verfrissend. Als je ook maar een klein beetje van citroen houdt, maak dan zeker dit ijs eens!
Zelf ijs maken
Ik ben dol op zelf ijs maken. Zelf ijs maken is nou eenmaal ontzettend leuk om te doen en eigenlijk helemaal niet moeilijk. Bekijk ook eens mijn andere ijs recepten zoals dit recept voor strawberry cheesecake ijs of wat dacht je van frambozen sorbetijs? Als je gaat zondigen, doe het dan ook goed 😉 ! Dat doe je zeker met deze recepten en dit recept voor heerlijk citroenijs. Als je net als ik dol bent op citroenijs mag je dit recept niet overslaan.

Wel of geen ijsmachine?
In principe kun je altijd zelf ijs maken. Je hebt er niet speciaal een ijsmachine voor nodig, maar het maakt dingen wel net even makkelijker. Als je geen ijsmachine hebt, doe je het met de hand.
Maak het ijsmengsel en doe dit in een rechthoekige, lage bak. Roer het elke 30 á 45 minuten door tot je een mooi, romig ijs hebt. Daar ben je wel even mee zoet, want je moet dit wel een paar uurtjes volhouden wil je een lekker ijsje hebben. Maar, de moeite wordt zeker beloond.

Ijs uit de ijsmachine
Zelf heb ik deze ijsmachine en ik moet zeggen dat ik erg blij ben met mijn ijsmachine. Het is een simpele ijsmachine, maar wel een met een zelfbevriezende functie. Daarvoor had ik er een met een bak die je zo’n 24 uur in de vriezer moet doen wat organisatorisch niet altijd even makkelijk is. Lees: hij neemt erg veel ruimte in, in de vriezer. Maar beide ‘soorten’ werken prima.
Mocht je regelmatig ijs (willen) maken dan raad ik je wel een zelfbevriezende ijsmachine aan. Gemak, nog betere structuur en je kunt nooit vergeten die bak op tijd in de vriezer te doen 😉 .
Zin in het lekkerste citroenijs wat je ooit gaat proeven? Tijd om aan de slag te gaan!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 ml karnemelk
- 175 gram suiker
- 2 citroenen
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Was de citroenen en rasp ze tot je 1 eetlepel citroenrasp hebt (gebruik hiervoor het liefst een hele fijne rasp).
- Pers vervolgens de citroenen uit en vang het sap op.
- Doe de citroenrasp en het sap in een maatbeker samen met het suiker en de karnemelk. Even goed doorroeren tot de suiker volledig opgelost is.
- Doe het mengsel in een ijsmachine en draai er in ca. 20 tot 30 minuten een mooi, romig ijs van (bereidingstijd kan verschillen per ijsmachine).
- Je kunt het ijs bewaren in een afgesloten bak in de vriezer voor ongeveer 2 á 3 dagen (mocht je het zo lang kunnen bewaren uiteraard 😉 ). Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Buzzfeed
Sandra says:
Jum! Ik moet die ijsmachine toch ook weer eens in werking zetten, het blijft leuk om zelf ijs te maken! Deze versie lijkt me heerlijk verfrissend!
Eef says:
Ik zeg doen 😉
Marlies says:
Lekker! Komt als geroepen met dit warme weer. Ik heb helaas geen ijsmachine, dus moet het met de hand draaien. Wel eens gedaan, maar erg veel werk. Klinkt wel alsof dit ijs het waard is om er veel tijd in te steken.
Marijke says:
Ziet er ontzettend lekker uit zeg!
Jeanette Rozema says:
Vanmorgen je citroenijs gemaakt met de ijsmachine. Wat een heerlijke smaak en zo geschikt nu het zo warm is. Lekker!! Denk je dat je dit ook kunt maken met sinaasappels? En is karnemelk dan geschikt of een ander zuivelproduct?
Eef says:
Wat goed om te lezen Jeanette! Lekker is ‘ie he?! Bij mij was het citroenijs schandalig snel op haha 😉 In principe zou het ook prima met ander fruit moeten kunnen zoals sinaasappels. Zelf nog niet geprobeerd maar ik zou zeggen probeer het eens. Ik zou dan de karnemelk wel vervangen voor melk of juist slagroom. Je gebruikt bij sinaasappels sowieso waarschijnlijk wat meer sap waardoor je er met slagroom en lekkere romig ijs van krijgt. Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt? Ben benieuwd!
Rowan says:
Dit lijkt mij dus echt heerlijk!! En mijn vriend is ook gek op citroen ijs. Ik denk dus dat ik echt even aan de slag moet! 😉
Carla says:
Gisteren samen met mijn zoontje (1,5 jaar) het ijs gemaakt met de ijsmachine. Hoewel hij na het sabbelen op een citroen voorlopig genezen was van alles met een citroensmaak, kregen mijn man en ik geen genoeg van het ijs, heerlijk en goed in balans. Bedankt voor het delen van het lekkere recept!
Eef says:
Hahaha, de reactie van je zoon snap ik. Het ijs is natuurlijk best zuur 🙂 Leuk om te lezen en ook heel fijn om te lezen dat het jullie wel zo goed heeft gesmaakt. Hier is het citroenijs ook elke keer zó snel op. Heel vreemd 😉
Silvia says:
Net gemaakt voor de spoom 2e kerstdag. Het smaakt geweldig!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Silvia, dank voor je reactie 😀
Wendy says:
Hoi Eef! Zou het ook lukken met minder suiker?
Eef says:
Hi Wendy, dat zou wel kunnen alleen ben je dan wel de verhouding zuur – zoet aan het veranderen. Het zou hierdoor kunnen zijn dat je het ijs dan toch te zuur vindt maar dat is een kwestie van smaak. Verder heb je meer kans op ijskristallen wanneer je minder tot geen suiker gebruikt voor het maken van ijs. Succes!
Fadwa says:
Hay, vorige keer de avocado ijs gemaakt was een topper en in een keer op, iedereen was er fan van zelfs me broertje die advocado afschuwelijk vindt was lekker romig. Nu vroeg papa om citroenijs in deze hitte hij zit nu te draaien ben benieuwd maar weet nu al dat die lekker gaat zijn, dankje voor het delen van je recepten x
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je lieve berichtje 🙂
C. says:
Hey, ik ondek dit recept een beetje laat, maar beter laat dan nooit! het lijkt me echt superlekker en ik ben gek op citroenijs, maar wat moet je doen als je geen ijsmachine hebt? en kan je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk? x
C. says:
of kan je ook gecondenseerde melk gebruiken? wat gebeurt er trouwens al je het ijs langer dan 2 / 3 dagen bewaart? sorry dat ik zoveel vragen heb maar ik ben pas 13 en heb nog nooit zelf ijs gemaakt, maar ben gek op citroenijs! ik wil er unicorn/regenboogijs van maken:)
C. says:
oh ik lees dat je zonder ijsmachine 30-45 min. moet roeren, maar kan je ook een mixer, blender of keukenmachine gebruiken? sorry voor mijn vele reacties x
Eef says:
Hi C, je kunt het ook zonder ijsmachine maken maar ik raad je wel aan een ijsmachine te gebruiken. Dit is namelijk makkelijker (mocht je de keuze hebben) 🙂 Als je het zonder ijsmachine maakt dan roer je het met een lepeltje elke keer even door.
Voor dit recept heb je karnemelk nodig omdat karnemelk zorgt voor dat lekkere zuurtje in het ijs met de citroen, juist dat maakt dit ijs zó lekker. Sorry voor mijn late reactie overigens. Ik kreeg zojuist een mailtje van iemand met dezelfde vragen waardoor ik erachter kwam dat ik je vragen helemaal over het hoofd heb gezien. Hopelijk heb je er nog iets aan (of iemand anders 🙂 ) Groetjes,
C. says:
Hey, ik ondek dit recept een beetje laat, maar beter laat dan nooit! het lijkt me echt superlekker en ik ben gek op citroenijs, maar wat moet je doen als je geen ijsmachine hebt? en kan je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk? x
C. says:
of kan je ook gecondenseerde melk gebruiken? wat gebeurt er trouwens al je het ijs langer dan 2 / 3 dagen bewaart? sorry dat ik zoveel vragen heb maar ik ben pas 13 en heb nog nooit zelf ijs gemaakt, maar ben gek op citroenijs! ik wil er unicorn/regenboogijs van maken:)
C. says:
oh ik lees dat je zonder ijsmachine 30-45 min. moet roeren, maar kan je ook een mixer, blender of keukenmachine gebruiken? sorry voor mijn vele reacties x
Tjeuke says:
Vandaag gemaakt met nieuwe Bestron ijsmachine.
Karnemelk koud.
24 uur was de kom in de vriezer.
Na 75 minuten was het ijs nog niet hard.
Eef says:
Wat gek! Ik denk dan dat er iets mis is met je ijsmachine. Heb je al andere recepten geprobeerd? Na 75 minuten zou het prima hard moeten zijn lijkt mij. Ik heb zelf nu een zelfbevriezende ijsmachine en kan het echt iedereen aanraden. Het is iets duurder maar werkt een stuk makkelijker.
Tjeuke says:
Vandaag gemaakt met nieuwe Bestron ijsmachine.
Karnemelk koud.
24 uur was de kom in de vriezer.
Na 75 minuten was het ijs nog niet hard.
Kathy De Cabooter says:
Deze avond dit recept geprobeerd en het smaakt heerlijk! Maar moet toch nog eventjes in diepvriezer want het ijs is nog niet zo vast. Heb wel ietsje minder suiker gebruikt 130 gr gewone suiker en 20 gr vanillesuiker.
Eef says:
Lekker he! Blij dat hij ook bij jou in de smaak valt. Per ijsmachine kan de bereidingstijd inderdaad iets verschillen (de een is simpelweg sneller/ kouder dan de andere).
Kathy De Cabooter says:
Deze avond dit recept geprobeerd en het smaakt heerlijk! Maar moet toch nog eventjes in diepvriezer want het ijs is nog niet zo vast. Heb wel ietsje minder suiker gebruikt 130 gr gewone suiker en 20 gr vanillesuiker.
Eef says:
Lekker he! Blij dat hij ook bij jou in de smaak valt. Per ijsmachine kan de bereidingstijd inderdaad iets verschillen (de een is simpelweg sneller/ kouder dan de andere).
Mark says:
Heerlijk! Alleen was bij mij de karnemelk wel een beetje overheersend. Ik denk dat ik te weinig Citroën had. Maar het was zo op
Eef says:
Dan kan de karnemelk inderdaad wat overheersend zijn maar gezien hij zo op was, was dat vast niet erg ;)?
Mark says:
Heerlijk! Alleen was bij mij de karnemelk wel een beetje overheersend. Ik denk dat ik te weinig Citroën had. Maar het was zo op
Eef says:
Dan kan de karnemelk inderdaad wat overheersend zijn maar gezien hij zo op was, was dat vast niet erg ;)?
amanat de vries says:
lijkt me heerlijk maar mn vriend lust geen karnemelk kan het ook met melk en slagroom??? kum je het ook voor een liter maken!!!
Eef says:
Nee dat raad ik je niet aan. Karnemelk is wat dit ijs zo lekker en zurig maakt. Je kunt uiteraard wel het recept verdubbelen mocht je dat willen om zo ook aan een liter te komen. Succes!
amanat de vries says:
lijkt me heerlijk maar mn vriend lust geen karnemelk kan het ook met melk en slagroom??? kum je het ook voor een liter maken!!!
Eef says:
Nee dat raad ik je niet aan. Karnemelk is wat dit ijs zo lekker en zurig maakt. Je kunt uiteraard wel het recept verdubbelen mocht je dat willen om zo ook aan een liter te komen. Succes!
Desiree says:
Het lekkerste citroenijs ooit ! Dit recept hou ik er in
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Desiree says:
Het lekkerste citroenijs ooit ! Dit recept hou ik er in
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Els says:
Dit is zo’n fantastisch recept! Vorig jaar hiermee gewoon ijslollies gemaakt, zowel in de Zoku als in de silicone vorm met houten stokje. Het ijs blijft zeker een week goed, geen kristallen. Wel basterdsuiker gebruikt. Gisteren mijn nieuwe ijsmachine ontvangen en natuurlijk wordt dit het eerste wat erin gemaakt wordt.
Eef says:
Yes! Ik snap je helemaal, lekker he
Els says:
Dit is zo’n fantastisch recept! Vorig jaar hiermee gewoon ijslollies gemaakt, zowel in de Zoku als in de silicone vorm met houten stokje. Het ijs blijft zeker een week goed, geen kristallen. Wel basterdsuiker gebruikt. Gisteren mijn nieuwe ijsmachine ontvangen en natuurlijk wordt dit het eerste wat erin gemaakt wordt.
Maartje says:
Vandaag heb ik deze gemaakt. Ontzettend lekker fris. Nieuwe favoriet! Ik heb witte basterdsuiker gebruikt. Geen idee of dat wat uit maakt voor de smaak. Maar het loste wel snel op. Ik had het mengsel eerst nog een half uur in de vriezer gezet zodat het heel koud de machine in ging. Na een minuut of 20 was het gestold en draaide de massa aan de ‘garde’ mee aan de machine. Zalig!
Maartje says:
Vandaag heb ik deze gemaakt. Ontzettend lekker fris. Nieuwe favoriet! Ik heb witte basterdsuiker gebruikt. Geen idee of dat wat uit maakt voor de smaak. Maar het loste wel snel op. Ik had het mengsel eerst nog een half uur in de vriezer gezet zodat het heel koud de machine in ging. Na een minuut of 20 was het gestold en draaide de massa aan de ‘garde’ mee aan de machine. Zalig!
Maartje says:
Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat je favoriete recept is voor vanille ijs?
Tussen je ijsrecepten kom ik hem nog niet tegen maar wellicht kijk ik er overheen. 🙂
Dank je wel alvast. Gr. Maartje
Eef says:
Klopt, die stond nog niet online maar inmiddels wel 🙂 https://www.eefkooktzo.nl/zelf-vanille-roomijs-maken/
Maartje says:
Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat je favoriete recept is voor vanille ijs?
Tussen je ijsrecepten kom ik hem nog niet tegen maar wellicht kijk ik er overheen. 🙂
Dank je wel alvast. Gr. Maartje
Anca says:
Hi Eef, vanwege mijn dieet mag ik bepaalde producten niet en dus ben ik aan het experimenteren gegaan met de ijsmachine. Kan dit recept ook gemaakt worden met kwark? Dat is ook zuur maar meteen al een stuk dikker dan karnemelk (wat ik niet mag hebben). En ipv suiker will ik dan stevia (druppels) gebruiken. Heb jij daar ervaring mee? Groet, Anca
Eef says:
Wat betreft de kwark zou ik het gewoon proberen, eventueel iets dunner maken met wat water? Met stevia druppels in ijs ben ik niet bekend. Ik zou het gewoon uitproberen. Je mengsel moet iets zoeter zijn dan je de uiteindelijke smaak zou willen hebben – doordat ijs bevriest wordt de smaak ook wat milder.
Anca says:
Hi Eef, vanwege mijn dieet mag ik bepaalde producten niet en dus ben ik aan het experimenteren gegaan met de ijsmachine. Kan dit recept ook gemaakt worden met kwark? Dat is ook zuur maar meteen al een stuk dikker dan karnemelk (wat ik niet mag hebben). En ipv suiker will ik dan stevia (druppels) gebruiken. Heb jij daar ervaring mee? Groet, Anca
Eef says:
Klopt, die stond nog niet online maar inmiddels wel 🙂 https://www.eefkooktzo.nl/zelf-vanille-roomijs-maken/
Annelyne says:
Hi Eef! Super leuke recepten heb je op je pagina. Vraagje: waarom kan dit recept max 2-3 dagen bewaard worden? Kun je het niet langer bewaren (week max?). Hoor graag, waarvoor alvast dank! Annelyne
Eef says:
Dat zou kunnen, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd of beter gezegd: dat is me nog niet gelukt 😉 Ik kan dus alleen garanderen dat hij bij 2-3 dagen echt lekker blijft in de vriezer vandaag 🙂
Ralf says:
Hi Eef,
Super al die redepten en tips. En érg lekker!
Ben aan het stoeien met m’n ijsmachine en (je) recepten aan het uitproberen.
Een vraagje: na een dag in de vriezer wordt het ijs echt knetterhard en niet meer te scheppen. Heb het zelfs al geprobeerd met dextrose/druivensuiker en een stabilisator maar helaas (al wordt de structuur er wel een stuk fijner van.
Heb je een tip hoe het romig kan blijven in de vriezer? Gr ralf
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel Ralf. Probeer het ijs ongeveer 15 minuten van te voren even uit de vriezer te halen. Dan is het bij mij altijd goed schepbaar.
Ralf says:
Hi Eef,
Thnx voor je reactie. Dat zou kunnen natuurlijk maar hoopte dat jij het geheim kende van het zachy, romig en goed schepbaarvmeteen uit de vriezer zou kennen. En het iijs is té lekker om er op te moeten wachten ?.
Grtz
Eef says:
Haha ja dat zou mooi zijn he, nee dat laat ik aan Hertog over 😉
Ralf says:
Lol!
Toch jammer ?
Rysselinck says:
ik zal jou recept morgen al proberen , ik ben namelijk zot van karnemelk en citroen bedankt eefje
Eef says:
Graag gedaan en geniet ervan, is nog steeds een van mijn favorieten, zo lekker!
Fred says:
Inderdaad heerlijk ijs. Persoonlijk vond ik het gebruik van de citroenrasp geen succes. Die laat ik de volgende keer dan ook weg…
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen dat het heerlijk was! Zeker vooral aanpassen naar je eigen smaak 🙂
[email protected] says:
Echt heerlijk ijs! Ik had nog nooit met karnemelk ijs gemaakt, maar dit wordt echt mijn favoriet!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen (lekker fris hè!?) 🙂
Richtje says:
Heerlijk ijs, ons hele gezin heeft ervan gesmikkeld! Bedankt voor het recept!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
yay, dat horen we graag, dank je wel 🥰
yvonne says:
Hoeveel citrodnsap zijn 2 citroenen als ik geen rasp wil gebruiken.
Ga het proberen vandaag in de oude machine, nieuwe is onderweg want dat koelt toch beter hoop ik.
Groetjes Yvonne
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Yvonne, ik zou dan naar smaak misschien nog het sap van een halve citroen extra toevoegen. Dus 2,5 in totaal, succes!