Citroenijs

Het allerlekkerste citroenijs (3 ingrediënten)

Man, o man, o man. Dit citroenijs is werkelijk het lekkerste citroenijs wat ik ooit heb gegeten! Dat zegt wat! Aangezien ik, als citroen liefhebber, nou eenmaal vaak kies voor citroenijs. Het ijs is lekker zuur maar zeker niet té zuur. Zoet en tegelijkertijd heerlijk verfrissend. Als je ook maar een klein beetje van citroen houdt maak dan zeker dit ijs eens!

Zelf ijs maken

Dit jaar ben ik echt in de ban van zelf ijs maken. Zelf ijs maken is nou eenmaal ontzettend leuk om te doen en het is eigenlijk niet moeilijk. Het liefst maak ik guiltfree ijs. IJs waar je heerlijk van kan snoepen maar je geen schuldgevoel aan over hoeft te houden. Zoals bijvoorbeeld dit recept voor yoghurtijs framboos met munt wat ik laatst maakte. Dit recept is echter wat minder quiltfree omdat er suiker in zit. Maar, als je gaat zondigen doe het dan ook goed! Dat doe je zeker met dit heerlijke citroenijs! Als je net als ik dol bent op citroenijs mag je dit recept niet overslaan.

Wel of geen ijsmachine?

In principe kun je altijd zelf ijs maken. Je hebt er niet speciaal een ijsmachine voor nodig maar het maakt dingen wel net even makkelijker. Als je geen ijsmachine hebt doe je het met de hand. Maak het ijsmengsel en doe dit in een rechthoekige, lage bak. Roer het elke 30 á 45 minuten door tot je een mooi, romig ijs hebt. Daar ben je wel even mee zoet want je moet dit wel een paar uurtjes volhouden wil je een lekker ijsje hebben. Maar, de moeite wordt zeker beloond.

Zelf heb ik een ijsmachine en ik moet zeggen dat ik erg blij ben met mijn ijsmachine. Het merk durf ik je niet te vertellen, het ouwe beestje is volgens mij merkloos. Het is een simpele ijsmachine met een bak die je zo’n 24 uur in de vriezer moet doen wat organisatorisch niet altijd even makkelijk is. Lees: hij neemt erg veel ruimte in, in de vriezer. Ach ja, zo blijft er altijd wat toch 😉 . Hij maakt ijs maken in ieder geval een heel stuk makkelijker.

Zin in het lekkerste citroenijs wat je ooit gaat proeven? Tijd om aan de slag te gaan!


Het recept voor Citroenijs

Voorbereidingstijd: | Bereidingstijd: | Total bereidingstijd
Hoeveelheid: ½ liter ijs (4 porties)

Wat heb je nodig voor citroenijs (ingrediënten):

  • 500 ml karnemelk
  • 175 gram suiker
  • 2 citroenen

Hoe je citroenijs maakt:

  1. Was de citroenen en rasp ze tot je 1 eetlepel citroenrasp hebt (gebruik hiervoor het liefst een hele fijne rasp). Pers vervolgens de citroenen uit en vang het sap op.
  2. Doe de citroenrasp en het sap in een maatbeker samen met het suiker en de karnemelk. Even goed doorroeren tot de suiker volledig opgelost is.
  3. Doe het mengsel in een ijsmachine en draai er in ca. 20 tot 30 minuten een mooi, romig ijs van. (bereidingstijd kan verschillen per ijsmachine)
  4. Je kunt het ijs bewaren in een afgesloten bak in de vriezer voor ongeveer 2 á 3 dagen (mocht je het zo lang kunnen bewaren uiteraard 😉 ). Eet smakelijk!

CitroenijsDit recept is geïnspireerd op een recept van Buzzfeed 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

55 gedachtes op “Het allerlekkerste citroenijs (3 ingrediënten)”

  1. Avatar

    Jum! Ik moet die ijsmachine toch ook weer eens in werking zetten, het blijft leuk om zelf ijs te maken! Deze versie lijkt me heerlijk verfrissend!

  2. Avatar

    Lekker! Komt als geroepen met dit warme weer. Ik heb helaas geen ijsmachine, dus moet het met de hand draaien. Wel eens gedaan, maar erg veel werk. Klinkt wel alsof dit ijs het waard is om er veel tijd in te steken.

  3. Avatar
    Jeanette Rozema

    Vanmorgen je citroenijs gemaakt met de ijsmachine. Wat een heerlijke smaak en zo geschikt nu het zo warm is. Lekker!! Denk je dat je dit ook kunt maken met sinaasappels? En is karnemelk dan geschikt of een ander zuivelproduct?

    1. Wat goed om te lezen Jeanette! Lekker is ‘ie he?! Bij mij was het citroenijs schandalig snel op haha 😉 In principe zou het ook prima met ander fruit moeten kunnen zoals sinaasappels. Zelf nog niet geprobeerd maar ik zou zeggen probeer het eens. Ik zou dan de karnemelk wel vervangen voor melk of juist slagroom. Je gebruikt bij sinaasappels sowieso waarschijnlijk wat meer sap waardoor je er met slagroom en lekkere romig ijs van krijgt. Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt? Ben benieuwd!

  4. Avatar

    Gisteren samen met mijn zoontje (1,5 jaar) het ijs gemaakt met de ijsmachine. Hoewel hij na het sabbelen op een citroen voorlopig genezen was van alles met een citroensmaak, kregen mijn man en ik geen genoeg van het ijs, heerlijk en goed in balans. Bedankt voor het delen van het lekkere recept!

    1. Hahaha, de reactie van je zoon snap ik. Het ijs is natuurlijk best zuur 🙂 Leuk om te lezen en ook heel fijn om te lezen dat het jullie wel zo goed heeft gesmaakt. Hier is het citroenijs ook elke keer zó snel op. Heel vreemd 😉

    1. Hi Wendy, dat zou wel kunnen alleen ben je dan wel de verhouding zuur – zoet aan het veranderen. Het zou hierdoor kunnen zijn dat je het ijs dan toch te zuur vindt maar dat is een kwestie van smaak. Verder heb je meer kans op ijskristallen wanneer je minder tot geen suiker gebruikt voor het maken van ijs. Succes!

  5. Avatar

    Hey, ik ondek dit recept een beetje laat, maar beter laat dan nooit! het lijkt me echt superlekker en ik ben gek op citroenijs, maar wat moet je doen als je geen ijsmachine hebt? en kan je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk? x

    1. Avatar

      of kan je ook gecondenseerde melk gebruiken? wat gebeurt er trouwens al je het ijs langer dan 2 / 3 dagen bewaart? sorry dat ik zoveel vragen heb maar ik ben pas 13 en heb nog nooit zelf ijs gemaakt, maar ben gek op citroenijs! ik wil er unicorn/regenboogijs van maken:)

      1. Avatar

        oh ik lees dat je zonder ijsmachine 30-45 min. moet roeren, maar kan je ook een mixer, blender of keukenmachine gebruiken? sorry voor mijn vele reacties x

        1. Hi C, je kunt het ook zonder ijsmachine maken maar ik raad je wel aan een ijsmachine te gebruiken. Dit is namelijk makkelijker (mocht je de keuze hebben) 🙂 Als je het zonder ijsmachine maakt dan roer je het met een lepeltje elke keer even door.

          Voor dit recept heb je karnemelk nodig omdat karnemelk zorgt voor dat lekkere zuurtje in het ijs met de citroen, juist dat maakt dit ijs zó lekker. Sorry voor mijn late reactie overigens. Ik kreeg zojuist een mailtje van iemand met dezelfde vragen waardoor ik erachter kwam dat ik je vragen helemaal over het hoofd heb gezien. Hopelijk heb je er nog iets aan (of iemand anders 🙂 ) Groetjes,

  6. Avatar

    Hey, ik ondek dit recept een beetje laat, maar beter laat dan nooit! het lijkt me echt superlekker en ik ben gek op citroenijs, maar wat moet je doen als je geen ijsmachine hebt? en kan je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk? x

    1. Avatar

      of kan je ook gecondenseerde melk gebruiken? wat gebeurt er trouwens al je het ijs langer dan 2 / 3 dagen bewaart? sorry dat ik zoveel vragen heb maar ik ben pas 13 en heb nog nooit zelf ijs gemaakt, maar ben gek op citroenijs! ik wil er unicorn/regenboogijs van maken:)

      1. Avatar

        oh ik lees dat je zonder ijsmachine 30-45 min. moet roeren, maar kan je ook een mixer, blender of keukenmachine gebruiken? sorry voor mijn vele reacties x

  7. Avatar

    Vandaag gemaakt met nieuwe Bestron ijsmachine.
    Karnemelk koud.
    24 uur was de kom in de vriezer.
    Na 75 minuten was het ijs nog niet hard.

    1. Wat gek! Ik denk dan dat er iets mis is met je ijsmachine. Heb je al andere recepten geprobeerd? Na 75 minuten zou het prima hard moeten zijn lijkt mij. Ik heb zelf nu een zelfbevriezende ijsmachine en kan het echt iedereen aanraden. Het is iets duurder maar werkt een stuk makkelijker.

  8. Avatar

    Vandaag gemaakt met nieuwe Bestron ijsmachine.
    Karnemelk koud.
    24 uur was de kom in de vriezer.
    Na 75 minuten was het ijs nog niet hard.

  9. Avatar
    Kathy De Cabooter

    Deze avond dit recept geprobeerd en het smaakt heerlijk! Maar moet toch nog eventjes in diepvriezer want het ijs is nog niet zo vast. Heb wel ietsje minder suiker gebruikt 130 gr gewone suiker en 20 gr vanillesuiker.

    1. Lekker he! Blij dat hij ook bij jou in de smaak valt. Per ijsmachine kan de bereidingstijd inderdaad iets verschillen (de een is simpelweg sneller/ kouder dan de andere).

  10. Avatar
    Kathy De Cabooter

    Deze avond dit recept geprobeerd en het smaakt heerlijk! Maar moet toch nog eventjes in diepvriezer want het ijs is nog niet zo vast. Heb wel ietsje minder suiker gebruikt 130 gr gewone suiker en 20 gr vanillesuiker.

  11. Avatar

    Heerlijk! Alleen was bij mij de karnemelk wel een beetje overheersend. Ik denk dat ik te weinig Citroën had. Maar het was zo op

  12. Avatar

    Heerlijk! Alleen was bij mij de karnemelk wel een beetje overheersend. Ik denk dat ik te weinig Citroën had. Maar het was zo op

  13. Avatar
    amanat de vries

    lijkt me heerlijk maar mn vriend lust geen karnemelk kan het ook met melk en slagroom??? kum je het ook voor een liter maken!!!

    1. Nee dat raad ik je niet aan. Karnemelk is wat dit ijs zo lekker en zurig maakt. Je kunt uiteraard wel het recept verdubbelen mocht je dat willen om zo ook aan een liter te komen. Succes!

  14. Avatar
    amanat de vries

    lijkt me heerlijk maar mn vriend lust geen karnemelk kan het ook met melk en slagroom??? kum je het ook voor een liter maken!!!

  15. Avatar

    Dit is zo’n fantastisch recept! Vorig jaar hiermee gewoon ijslollies gemaakt, zowel in de Zoku als in de silicone vorm met houten stokje. Het ijs blijft zeker een week goed, geen kristallen. Wel basterdsuiker gebruikt. Gisteren mijn nieuwe ijsmachine ontvangen en natuurlijk wordt dit het eerste wat erin gemaakt wordt.

  16. Avatar

    Dit is zo’n fantastisch recept! Vorig jaar hiermee gewoon ijslollies gemaakt, zowel in de Zoku als in de silicone vorm met houten stokje. Het ijs blijft zeker een week goed, geen kristallen. Wel basterdsuiker gebruikt. Gisteren mijn nieuwe ijsmachine ontvangen en natuurlijk wordt dit het eerste wat erin gemaakt wordt.

  17. Avatar

    Vandaag heb ik deze gemaakt. Ontzettend lekker fris. Nieuwe favoriet! Ik heb witte basterdsuiker gebruikt. Geen idee of dat wat uit maakt voor de smaak. Maar het loste wel snel op. Ik had het mengsel eerst nog een half uur in de vriezer gezet zodat het heel koud de machine in ging. Na een minuut of 20 was het gestold en draaide de massa aan de ‘garde’ mee aan de machine. Zalig!

  18. Avatar

    Vandaag heb ik deze gemaakt. Ontzettend lekker fris. Nieuwe favoriet! Ik heb witte basterdsuiker gebruikt. Geen idee of dat wat uit maakt voor de smaak. Maar het loste wel snel op. Ik had het mengsel eerst nog een half uur in de vriezer gezet zodat het heel koud de machine in ging. Na een minuut of 20 was het gestold en draaide de massa aan de ‘garde’ mee aan de machine. Zalig!

  19. Avatar

    Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat je favoriete recept is voor vanille ijs?
    Tussen je ijsrecepten kom ik hem nog niet tegen maar wellicht kijk ik er overheen. 🙂
    Dank je wel alvast. Gr. Maartje

  20. Avatar

    Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat je favoriete recept is voor vanille ijs?
    Tussen je ijsrecepten kom ik hem nog niet tegen maar wellicht kijk ik er overheen. 🙂
    Dank je wel alvast. Gr. Maartje

  21. Avatar

    Hi Eef, vanwege mijn dieet mag ik bepaalde producten niet en dus ben ik aan het experimenteren gegaan met de ijsmachine. Kan dit recept ook gemaakt worden met kwark? Dat is ook zuur maar meteen al een stuk dikker dan karnemelk (wat ik niet mag hebben). En ipv suiker will ik dan stevia (druppels) gebruiken. Heb jij daar ervaring mee? Groet, Anca

    1. Wat betreft de kwark zou ik het gewoon proberen, eventueel iets dunner maken met wat water? Met stevia druppels in ijs ben ik niet bekend. Ik zou het gewoon uitproberen. Je mengsel moet iets zoeter zijn dan je de uiteindelijke smaak zou willen hebben – doordat ijs bevriest wordt de smaak ook wat milder.

  22. Avatar

    Hi Eef, vanwege mijn dieet mag ik bepaalde producten niet en dus ben ik aan het experimenteren gegaan met de ijsmachine. Kan dit recept ook gemaakt worden met kwark? Dat is ook zuur maar meteen al een stuk dikker dan karnemelk (wat ik niet mag hebben). En ipv suiker will ik dan stevia (druppels) gebruiken. Heb jij daar ervaring mee? Groet, Anca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top