55 min.
Nog geen stemmen

Klassieke aardappelgratin

Aardappelgratin. Een echte klassieker die eigenlijk bij iedereen in de smaak valt. Romig, smaakvol en heel eenvoudig te maken. Vandaag deel ik een traditioneel aardappelgratin recept met je!

Gratin van aardappel

De klassieke aardappelgratin staat bekend om zijn eenvoud en volle smaak. Het originele recept komt uit Frankrijk en bestaat in de basis uit dun gesneden aardappelen en maak je met kookroom. Perfect als bijgerecht, maar ook zeker zalig als avondmaaltijd met een stukje vlees en een lekkere salade erbij, bijvoorbeeld eentje uit deze collectie salade recepten.

Aardappelgratin recept

Herkomst van de traditionele aardappelgratin

Traditionele aardappelgratin heeft zijn oorsprong in de Franse Alpen, waar het werd geserveerd als stevig gerecht om op te warmen na een lange, koude dag. De regio’s rondom Dauphiné zijn beroemd om hun gratins. Het originele recept, ook wel “Gratin Dauphinois” genoemd, bevat vaak geen kaas. Zelf heb ik ervoor gekozen om er wel kaas bij te doen, want ik ben nu eenmaal dol op kaas, maar dat kun je ook achterwege laten.

Door de jaren heen zijn er verschillende varianten van dit gerecht ontstaan, zoals het bekende aardappel anders recept. Ook erg lekker!

Traditionele aardappelgratin

Aardappelgratin maken: eenvoudig en smaakvol

Een gratin van aardappel maken is makkelijker dan je misschien denkt. Met slechts een paar ingrediënten kun je al een heerlijke, traditionele gratin op tafel zetten. Voor dit eenvoudige recept heb je nodig:

  • Aardappelen: bij voorkeur vastkokende aardappels voor de beste textuur.
  • Slagroom en volle melk: voor een romige en rijke smaak.
  • Knoflook en kruiden: voor extra smaak.
  • Geraspte kaas: optioneel, maar heerlijk voor een extra krokant laagje bovenop.

Door de aardappelen dun te snijden, gaar je ze gelijkmatig in de oven. Je kunt daar het beste een mandoline voor gebruiken, maar met een scherp mes kun je het ook prima doen. De room maakt het geheel lekker smeuïg en zorgt ervoor dat de smaken goed in de aardappelen trekken.

Ingredienten voor een aardappelgratin

Wat eet je bij een klassieke aardappelgratin?

Aardappelgratin is veelzijdig en past goed bij verschillende gerechten. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht naast vlees, zoals een sappige cordon blue of een beenham uit de oven. Ook is het heerlijk bij een stoofgerecht of zelfs als vegetarische maaltijd. Aan jou de keuze!

Gratin van aardappel

Makkelijk aardappelgratin recept

Of je nu op zoek bent naar een makkelijke maaltijd voor doordeweeks of een lekker (bij)gerecht zoekt voor een etentje, deze aardappelgratin is top! Je kunt het gerecht makkelijk voorbereiden en in de oven schuiven terwijl je de rest van het diner klaarmaakt. Geniet van dit heerlijke recept!

Aardappelgratin maken

Klassieke aardappelgratin

Aardappelgratin

Aardappelgratin. Een echte klassieker die eigenlijk bij iedereen in de smaak valt. Romig, smaakvol en heel eenvoudig te maken! Ga jij ervoor?
Nog geen stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd55 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kilo vastkokende aardappelen (geschild)
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 100 gram jong belegen kaas (geraspt)
  • 50 gram roomboter (+ extra)
  • zout en peper, peterselie

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 180 boven- en onderwarmte.
  • Snijd de aardappelen in dunne plakjes (ongeveer 2-3 mm dik). Een mandoline kan hierbij handig zijn.
  • Snij een teentje knoflook doormidden en wrijf de binnenkant van een ovenschaal in met de snijkant van de knoflook. Smeer de ovenschaal dan in met roomboter.
  • Verwarm de melk samen met de slagroom in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg nootmuskaat en zout en peper naar smaak toe.
  • Voeg dan de mosterd en (fijngehakte of uitgeperste) knoflook toe en roer goed door.
  • Voeg de aardappelschijfjes toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de aardappelen ongeveer 10 minuten zachtjes koken, of totdat ze net beginnen te garen.
  • Gebruik een schuimspaan om de aardappelschijfjes uit de pan te halen en leg ze in de ovenschaal.
  • Giet het melk-roommengsel over de aardappelen zodat ze goed bedekt zijn.
  • Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas. Snij de boter in kleine stukjes en verdeel deze over de bovenkant van de schaal.
  • Zet de schaal in de oven en bak de gratin gedurende 30-40 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de aardappelen helemaal gaar zijn.
  • Laat de gratin enkele minuten afkoelen voordat je hem serveert, zodat hij iets steviger wordt. Garneer optioneel met nog wat verse of gedroogde peterselie. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 582kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 15g | Vetten: 37g | Verzadigd vet: 23g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Klassieke aardappelgratin

8 gedachten over “Klassieke aardappelgratin”

  1. Als je dit recept een dag van te voren maakt moet je het dan ook helemaal afbakken? Of de volgende dag? En hoe hoog staat de oven dan en hoe lang moet deze dan?
    Groetjes Harriet

    Beantwoorden
    • Dag Harriet, dat kan! Ik zou dan de schotel voorbereiden t/m stap 7. Dek dan de schotel af en zet hem in de koelkast, laat hem op kamertemperatuur komen voor je hem afmaakt vanaf stap 8 alvorens hij de oven in gaat. De oventemperatuur en baktijd staat allemaal in het recept.

      Beantwoorden

Plaats een reactie