Zoete broodjes

Zoete broodjes met een vulling van appel

Zoete broodjes met een vulling van appel. Cinnamon rolls en appeltaart ken je waarschijnlijk wel, maar wat als je die twee combineert? Dan krijg je wel hele lekkere zachte, zoete broodjes kan ik je vertellen….

Zoete broodjes met appel

Zachte, zoete broodjes met een vulling van appel waarbij je de appel even kort bakt met een beetje suiker en koekkruiden voor een lekkere smeuïge en smaakvolle vulling. Daaroverheen verdeel je een kruimellaagje en na het bakken versier je ze met een lekkere frosting. Yum!

Een feestje om te maken voor een uitgebreid verwenontbijt in het weekend, met Pasen of wat dacht je van Moederdag?

Appelbroodjes

Zelf broodjes maken

Ik bak graag brood en dat varieert van zowel gewoon brood als hartige broodjes, maar ook zeker zoete broodjes! Echte verwennerij vind ik dat. In de categorie zoete broodjes ken je de Zweedse kaneelbroodjes en ‘gewone’ kaneelbroodjes vast wel, deze broodjes met appelvulling zijn net weer even wat anders. Een soort appeltaart broodjes kun je ze wel noemen! Dat klinkt toch fantastisch?

Appel in kleine blokjes gesneden

Zoete broodjes met een vulling

De vulling van appel is wat deze broodjes vooral zo verrukkelijk maakt, als je het mij vraagt. Ik ben echt dol op baksels met appel en zeker in combinatie met kaneel. Als toetje, of luxe ontbijt, maak ik dan ook graag deze apple crumble en als het echt feest is komt de appelkruimeltaart op tafel.

Voor het schillen van appels gebruik ik sinds een tijdje deze geweldige appelschiller, wat een uitkomst vind ik dat! Zo makkelijk en handig in gebruik.

Zoete broodjes met een vulling van appel

Zachte zoete broodjes

Wat deze fantastische broodjes helemaal afmaakt, is de kruimellaag voor een crunch én de heerlijke frosting bovenop de broodjes. Dat verandert het van lekker, naar echt mega lekker.

Die frosting is trouwens onwijs eenvoudig om te maken en besprenkel je zo over de broodjes heen. Het liefste eet ik de broodjes als ze nog een beetje lauwwarm zijn, dat is echt genieten!

Zoete broodjes met appel
Zoete broodjes

Zoete broodjes met een vulling van appel

Zoete broodjes met een vulling van appel. Cinnamon rolls en appeltaart en dat samen in een broodje, dat worden waanzinnig lekkere broodjes!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijzen: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 9 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 175 gram melk (volle – lauwwarm)
  • 50 gram suiker
  • 375 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 50 gram roomboter
  • ½ theelepel zout
Voor de vulling
  • 25 gram roomboter
  • 2 middelgrote appels (geschild, zonder klokhuis, in kleine stukjes)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • snuf zout
  • 1 eetlepel maizena
Voor de kruimellaag
  • 75 gram bloem
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram roomboter (koud – in kleine blokjes)
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
Voor de frosting
  • 150 gram poedersuiker
  • 2-3 eetlepels melk

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Deeg maken

  • Activeer de gist door de melk, gist en suiker in de beslagkom van de keukenmachine te doen. Meng door elkaar en laat enkele minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Voeg dan de bloem, het ei, de eidooier, roomboter en het zout toe. Kneed tot een mooi deeg met een keukenmachine.
  • Haal het deeg uit de kom en vet de kom iets in met een neutrale olie.
  • Doe de bol deeg terug erin en draai om zodat het deeg rondom is bedekt met olie. Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek en laat nu 1 uur rijzen of tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.

Vulling maken

  • Ondertussen maak je de vulling. Smelt de roomboter in een steelpan en voeg de appels toe.
  • Voeg de poedersuiker, koekkruiden en een snuf zout toe.
  • Meng de maizena met 2 eetlepels water en voeg toe aan de pan. Bak tot de appels zacht zijn. Laat dan de vulling een beetje afkoelen.

Broodjes afmaken

  • Maak de kruimellaag door alle ingrediënten hiervoor te mengen en er een kruimeldeeg van te maken.
  • Rol daarna het deeg uit tot een lap van ca. 40 bij 20 cm.
  • Verdeel de appelvulling over het deeg. Rol horizontaal op tot je een lange rol hebt en snij deze in plakken van ca. 3-5 cm.
  • Leg de broodjes in een (ingevette) ovenschaal en laat nu nog een half uur (afgedekt) rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
  • Verdeel de kruimellaag gelijkmatig over de broodjes.
  • Schuif de zachte zoete appelbroodjes in de oven en bak ze in ca. 20-30 minuten licht goudbruin.
  • Haal ze uit de oven, laat iets afkoelen en maak ondertussen de frosting door alle ingrediënten hiervoor te mengen tot een dikke pasta. Verdeel deze over de appelbroodjes. En genieten maar!

handig om te weten:

Tip: de frisse citroen yoghurt Yakult Plus is ook erg lekker om te gebruiken voor de frosting zoals ik deed voor een samenwerking. Dit gebruik je dan in plaats van de melk. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 430kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwitten: 7g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Zoete broodjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept