Kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes)

Kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes). Je kent ze vast wel, deze typische Zweedse kaneelbroodjes. Oftewel kanelbullar. Ik vind ze echt heer-lijk, en wat blijkt? Ze zijn ook nog eens superleuk om zelf te maken!

Ik kon dan ook niet wachten om mijn kanelbullar recept nu met jou kan delen. Het is zo’n leuk klusje om te doen. Niet moeilijk, zeker niet, maar net als elk gistdeeg heb je er wel even tijd voor nodig. Als je jezelf (of met wie je de broodjes gaat delen, of niet natuurlijk) wilt verwennen, dan zit je helemaal goed met dit Zweedse kaneelbroodjes recept.

Lekkerste kanelbullar recept

Met dit kanelbullar recept heb ik zoveel mogelijk geprobeerd het Zweeds koffiebroodje zoveel mogelijk te benaderen. De parelsuiker mocht dan ook echt niet ontbreken. Nu vraag je je misschien af, waar koop ik dat? Want als je bij de supermarkt in het schap gaat kijken vind je het helaas niet. Ik haal het meestal bij uitgebreide (online) bakwinkels, maar soms kun je ook vinden bij Lidl of Aldi als ze van die speciale weken hebben. Mocht je het tegenkomen: meenemen is mijn advies 😉 . Je kunt er namelijk nog veel meer lekkers mee bakken zoals suikerboord of suikerwafels.

Zweeds kaneelbroodje

Deze kanelbulle (enkelvoud van kanelbullar) lijkt natuurlijk best wel op een Amerikaanse cinnamon bun, maar het is toch wel wat anders. Deels komt dat door de vorm. Kanelbullar worden namelijk meestal gevlochten of gedraaid. Ook zit het verschil dus in de parelsuiker en wordt er bij een kanelbullar recept geen ei gebruikt in het deeg. De smaak en textuur van het broodje is ook net wat anders. Ik zou vooral zeggen, probeer dit Zweedse kaneelbroodjes recept eens uit en ervaar het zelf!

Zweeds koffiebroodje

De kanelbulle is onmisbaar bij de Zweedse fika, oftewel het koffiemomentje met een kopje koffie met een gebakje of koekje erbij. Als je weleens een Zweden geweest bent, ken je dit vast en zeker wel! Het meest kom je deze kanelbullar tegen oftewel  Zweedse kaneelbroodjes. Maar er zijn nog veel meer soorten en smaken te vinden. Denk aan een vulling met kardemom (kardemumma bullar) of wat dacht van je koffie of chocolade? Ook erg lekker!

Kanelbullar vormen

Het vormen van de kanelbullar lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk helemaal niet! Je snijdt 10 repen van het deeg, die snij je in waarbij je de bovenkant aan elkaar houdt en dit draai je om tot de hele reep gedraaid is, vervolgens draai je de repen om elkaar heen tot een bolletje en klaar! Omdat beeld soms zoveel meer zegt dan woorden heb ik stap-voor-stap foto’s toegevoegd voor je in de bereidingswijze.

Aan de slag!

Tijd om aan de slag te gaan met dit heerlijke kanelbullar recept. Heerlijk voor op de zondag, of wanneer je dan ook zin hebt om lekker te bakken. Het lekkerste is om de broodjes dezelfde dag op te eten. Als je ze goed bewaart (ingewikkeld in een theedoek) vind ik ze zelf de volgende dag ook nog erg lekker. Bak ze eventueel nog even in de oven zodat ze lekker warm zijn dan.

Kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes)

Met dit recept voor kanelbullar maak je zelf de lekkerste Zweedse kaneelbroodjes. Super leuk om te maken en heer-lijk van smaak!
4.50 van 20 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
rijzen: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 10 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg:
  • 500 gram bloem
  • 10 gram gist (gedroogde )
  • 250 ml volle melk (lauwwarm )
  • 75 gram roomboter (ongezouten - gesmolten (afgekoeld))
  • 50 gram suiker
  • snuf zout
Voor de vulling:
  • 100 gram roomboter (ongezouten - op kamertemperatuur)
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom (gemalen)
  • ½ eetlepel maizena
Voor de bovenkant
  • 1 eidooier
  • scheutje melk
Parelsuiker ter decoratie

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Doe de melk, suiker en gist bij elkaar in de mengkom. Meng kort door elkaar en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
    • Voeg dan de overige ingrediënten toe en kneed er een soepel deeg van.
    • Dek de kom af met een natte theedoek en laat een half uur rijzen.
    • Ondertussen meng je de ingrediënten voor de vulling.
    • Stort het deeg op het aanrecht waarover je een beetje bloem hebt gestrooid.
    • Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige dunne lap.
    • Verdeel de vulling eroverheen.
    • Vouw de uiteinden naar het midden over de lengte zodat je een lange dikke strook hebt.
    • Rol uit met je deegroller zodat luchtbellen eruit zijn en het deeg wat breder is.
    • Snij hier 10 repen van.
    • Snij in tot het einde in 2 dunne repen.
    • Draai de uiteinden van de reep zodat er een soort 'twist' ontstaat'
    • Draai die vervolgend om het puntje heen en druk het uiteinde goed vast.
    • Leg afgedekt met huishoudfolie op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nogmaals 30 minuten rijzen.
    • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
    • Bestrijk de broodjes voor het bakken. Kluts hiervoor de eidooier met een scheutje melk en bestrijk hiermee de broodjes. Garneer met parelsuiker.
    • Bak ze in ca. 10 minuten gaar en goudbruin.
    • Dek na het bakken af met een theedoek om de broodjes lekker zacht te maken. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 381kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 7g | Vetten: 16g | Verzadigd vet: 10g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    26 reacties op “Kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes)

      • Leuk! Ik hoop dat hij bij jou in de smaak valt en bedankt voor je aanvulling, ik kom zelf niet zo vaak bij Welkoop dus dankjewel voor die tip 🙂

    • 5 sterren
      Thanks for the nice receipt! May I ask the protein “eiwitten” value of your flour that you use to make the dough? and if possible brand of you flour? Thanks!

    • Hi Eef, I am not interested in nutrients. When you do the dough, if you use a flour with higher value of protein and keep using 500g, it will cause the dough to be harder and may not reach to the desired texture. That’s why I asked your flour while doing this receipt. So, I have more chance to achieve good results as same as yours:)

      • Ahhh oke that’s why. In the Netherland we unfortunately don’t have a system like Germany or France does where you have all different kind of fours. I use the regular ’tarwebloem’ wheat-flour for this one. The one I use most commonly and with this one aswell has (I’ve checked it for you) 11g of protein per 100g. Hope this helps 🙂

    • 5 sterren
      Ik heb ze al een aantal keer gemaakt en ze zijn heerlijk. Iedereen voor wie ik ze maak is er dol op. Ik heb een vraagje over het deeg. Moet je dit ook zolang kneden tot je er een vliesje van kunt trekken? Dat lukt me namelijk nooit, gebruik wel een keukenmachine. Ben ik te ongeduldig?

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:

        Wat fijn om te horen! In principe wel ja, het kan best wel even duren dus het is vooral tussendoor telkens even kijken 🙂

    • Vouw je alleen de zijkanten naar binnen toe? Blijven de boven en onderkant dan open (stap 8 naar stap 9)

      Alvast bedankt! Ik ga ze snel maken

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

        Eerst rol je hem uit tot een rechthoek. Je vouwt de lange kanten naar binnen, overlappend, zodat je een grote rechthoek hebt in principe.
        Eventuele open randjes die niet netjes zijn gevouwen kun je wegsnijden zodat je een rechthoek overhoudt.
        Die rol je nog een keer uit om de luchtbelletjes eruit te krijgen en daarna snij, draai en vouw je de broodjes!

    • 3 sterren
      Hier netjes recept gevolgd. Gist in melk is niet gaan schuimen, kan mijn fout geweest zijn. Hierdoor ook niet gaan rijzen.
      Baktijd van 10 min lijkt echter erg kort. Heb ze er langer in gelaten, want na 10 min nog heel bleekjes.
      Nog tips om de vulling er niet uit te laten lopen?

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

        Hi Kirsten, als de gist niet is gaan schuimen dan is die niet (goed) geactiveerd! Hoeft niet per se aan jou te liggen hoor, kan ook zo zijn dat de gist gewoon niet meer goed was/werkte. Mocht je hem nog eens gaan maken zou ik goed opletten of de gist goed schuimt, dan zou hij verder ook goed moeten bakken 🙂 .

      • Ja dat kan tot de eerste rijs. Dan zet je het in de koelkast en doe je overnacht de eerste rijs ipv 1 uur op het aanrecht.

    • Hoi, dankjewel voor het fijne recept! Ik wil dit vrijdag gaan maken. Je geeft aan dat ze de dag erna ook nog lekker zijn als je ze in een theedoek bewaard. Wikkel je ze dan alle 10 tegelijk in een theedoek en dan in een plastic bak, of per stuk? En laat je ze eerst afkoelen voor je de theedoek doet, of pak je ze warm in? Alvast bedankt!

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:

        Wat leuk! Wij pakken vers brood vaak nog warm in met een theedoek, dat hoeft niet allemaal apart zolang ze allemaal maar bedekt zijn. Ze hoeven niet ook nog in een bak. Heel veel succes 🙂

    • Net terug uit Zweden wilde ik het vakantiegevoel nog even vasthouden. Heb net de kanelbullar gemaakt, ze hebben ietsje langer in de oven gestaan (13 min) maar zijn heerlijk! Top recept. Tack så mycket!

    • Net de kanelbullar gemaakt! Het is een heel makkelijk recept want ik ben niet zo’n bakker. Ze zien er fantastisch uit en zijn reuzelekker. Ik leerde ze ook kennen tijdens onze vakantie in Zweden en maakte ze op 4 oktober. Op kanelbullardag. Bedankt voor het leuke recept.

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

        Hi Annemarie, nee daar hebben wij geen ervaring mee! Laat je weten hoe ze worden? Ben erg benieuwd.. Geniet ervan!

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *