Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza

Zachte Witte Bolletjes

Zachte Wiite Bolletjes

Zachte witte bolletjes om heerlijk je tanden in weg te laten zakken. Een licht ziltig en toch ook zoetig laagje erop door de gezouten roomboter. Heerlijk! Brood maken is geen klusje wat binnen no time klaar is maar juist een klusje waar je even de tijd voor mag nemen. Wel vind ik het meestal een lekker ontspannen klusje, een fijne bezigheid om het zo maar even te zeggen en nadat je deze zachte witte bolletjes hebt afgebakken ruikt je huis heerlijk kan ik je verzekeren.

Al een tijdje ben ik in de ban van brood bakken. Zo maakte ik dit jaar al deze hamburgerbroodjes maar ook dit platbrood waarvoor je slechts 4 (!) ingrediënten nodig hebt is ook een fijn recept. Dit recept is een “spin-off” van het heerlijke hamburgerbroodjes recept. Bij het maken van dit recept heb ik ervoor gekozen iets meer broodjes te maken, ze een luchtige ronde vorm te geven én ze na het bakken te voorzien van een dun laagje roomboter, heerlijk! Ik maakte ze voor een diner bij familie waarbij ik ook pulled pork én deze Amerikaanse coleslaw meenam. Kijk dat is een hele fijne combinatie kan ik je vertellen 😉 .

Je kunt natuurlijk ook de broodjes “zo” eten want as is zijn ze ook heerlijk of beleg ze met je favoriete beleg. Alle kanten kun je ermee op. Goed, laten we eerlijk zijn, deze broodjes zet je nou eenmaal niet in een handomdraai op tafel, je bent er echt even zoet mee maar wat is nou een betere besteding van een extra vrije dag of een lazy sunday dan dit? Lekker een beetje het deeg kneden, rijzen, weer kneden, rijzen en daarna afbakken. Ruikt je huis meteen ook heerlijk én heb je op de drukke maandag na een heerlijk rustig weekend ook nog wat om naar uit te kijken voor met de lunch. Dat is, als je wat van deze zachte witte bolletjes overhoudt uiteraard.

Zachte Witte Bolletjes

Het recept voor Zachte Witte Bolletjes

Bereidingstijd: 45 minuten

Kooktijd 2 uren, 15 minuten

Totale tijd: 2 uren, 15 minuten

Hoeveelheid: 15 zachte witte bolletjes

Zachte Wiite Bolletjes

Ingrediënten

  • 750 gram tarwebloem
  • 400 gram* volle melk
  • 40 gram* zonnebloemolie
  • 15 gram suiker
  • 12 gram zout
  • 9 gram droge gist
  • 2 flinke eetlepels gezouten roomboter
  • 1½ ei* (middelgroot) op kamertemperatuur

Instructies

  1. Als je een keukenmachine met deeghaak hebt dan doe je alle ingrediënten in de keukenmachine en zet de machine ca. 15 minuten aan tot je een soep deeg hebt. Zorg er overigens wel altijd voor dat het zout nooit in aanraking komt met het gist. Mocht je geen keukenmachine hebben kun je het deeg ook met de hand maken. Meng eerst alle ingrediënten in een kom en kneed het vervolgens verder op het aanrechtblad in ca. 20 minuten tot een soepel deeg. Je test of het deeg klaar is door je handen in te vetten met zonnebloemolie, een plukje deeg te pakken en als je er een vliesje van kunt maken is je deeg klaar.
  2. Neem een ruime kom en vet deze in met zonnebloemolie. Leg hierin het deeg en draai de deegbal ook even om zodat zowel de bovenkant als de onderkant met zonnebloemolie ingevet zijn. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat dit vervolgens zo'n 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.
  3. Stort dan het deeg op je aanrecht uit (vet deze eerst even in met zonnebloemolie) en druk voorzichtig met je handen het lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in 15 stukjes van ongeveer 90 gram per stuk (komt niet neer op een grammetje meer of minder). Neem een stukje en vouw de puntjes naar binnen zodat er een bolletje ontstaat. Maak van de handpalm vervolgens een kommetje, leg het bolletje op het aanrecht, leg je hand eroverheen en maak draaiende bewegingen tot je een mooi rond bolletje hebt. Laat de bolletjes 15 minuten afgedekt op het aanrecht staan.
  4. Leg daarna de witte bolletjes op een bakplaat welke je met bakpapier hebt bedekt, dek ze af en laat ze nog één uur rijzen. Je kunt de bolletjes indien nodig natuurlijk over meerdere bakplaten verdelen. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende ruimte is tussen de bolletjes ze gaan namelijk nog uitzetten door het rijzen.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
  6. Test of het deeg goed is door er met een vinger op te drukken; gaat het deeg weer terug in zijn vorm dan zijn de witte bolletjes klaar om in de oven te gaan. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin af.
  7. Smelt ondertussen 2 flinke eetlepels roomboter in een pannetje en bestrijk daarmee de bolletjes als ze uit de oven komen. Per bolletje doe je ongeveer 2 á 3 dunne laagjes boter met een kwastje. De broodjes zijn nog heet waardoor je ziet dat het boter meteen "opgezogen" wordt.

Notities

* Alle hoeveelheden zijn aangegeven in gram. Voor dit recept weeg je de vloeistoffen ook af. * Ik gebruik zelf altijd middelgrote eieren maar als je grote eieren gebruikt kun je voor dit recept 1 ei aanhouden.

https://www.eefkooktzo.nl/zachte-witte-bolletjes/

Zachte Wiite Bolletjes

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

9 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Je bent goed bezig met broodbakken zeg! Hmm deze bolletjes lijken me ook weer erg lekker 🙂

    28 maart 2016 at 13:36
  • Beantwoorden Linda

    ‘Ik maakte voor een diner bij familie…’ Ik zeg overduidelijk de ‘kouwe kant’ hier .
    Maar je kunt het goedmaken natuurlijk, je weet vast wel hoe .
    Nee hoor wijffie, ziet er weer heerlijk uit! Ik zal ze eens maken in het weekend met de kids .

    Xx

    29 maart 2016 at 19:38
  • Beantwoorden Linda

    Oh, de smilies zijn verdwenen! Zo ziet het er wat kattig uit, hahahaha

    29 maart 2016 at 19:39
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha lekkerding ben je ook 😉 Noem dat maar “koude kant” voor jullie nam ik een salted caramel chocolade taart mee…. Zal het onthouden 😉 Zeker een keer doen! Ook leuk voor de kids om te maken, laat je me weten wat je ervan vindt? xx

      29 maart 2016 at 22:33
  • Beantwoorden Carmen

    Ze gaan hier bijna de oven in: ik gebruik ze voor het maken van puddingbroodjes voor de verjaardag van mijn man morgen!

    18 september 2017 at 16:35
    • Beantwoorden Eef

      Wat lekker! Nog gefeliciteerd 🙂

      24 september 2017 at 21:26
  • Beantwoorden Melanie

    Hoelang kan je de bolletjes bewaren? En kan je de bolletjes ook invriezen ?

    23 oktober 2017 at 19:23
    • Beantwoorden Eef

      Vers brood is het lekkerst op de dag zelf. Invriezen zou kunnen maar ik durf je niet, uit eigen ervaring, te vertellen of ze dan ook lekker blijven – maar probeer het zou ik zeggen 🙂

      28 oktober 2017 at 13:39

    Laat een reactie achter