Platbrood (Lavas)

Platbrood (Lavash) | Met maar 4 (!) ingrediënten

Met slechts 4 (!) ingrediënten maak je zelf de lekkerste platbrood ook wel bekend als Lavash. Water, bloem, zout en een beetje olijfolie is alles wat je nodig hebt. Platbrood is een heel dun, flexibel brood wat oorspronkelijk uit Armenië schijnt te komen maar veel meer landen kennen deze broodsoort. In Libanon noemen ze het “Mankoush” of Manneesh, in Iran “Barbari” en in het Arabisch is het “Khoubiz”. Het is een van de makkelijkste broden om te maken en een bijkomend voordeel is dat je er geen gist voor hoeft te gebruiken. Het kan wel maar het hoeft niet.  In dit recept gebruik ik geen gist en toch is het een heerlijk, zacht brood geworden.

Het lijkt een beetje op een Mexicaanse tortilla dat platbrood. Het is plat, dun, vaak rond maar soms ook rechthoekig en ook redelijk flexibel. Je kunt het met allerlei lekkere dingen vullen en het serveert prima bij falafel, gehaktballetjes of als wrap van een snelle Turkse Pizza.Platbrood (Lavas)Wat dacht je er trouwens van om dit platbrood te serveren tijdens een borrel? Klinkt misschien een beetje gek maar wat platbrood, hummus, baba ganoush, olijven en misschien wat gegrilde groenten zoals aubergine, courgette of paprika is heerlijk! Je trekt een stukje van het platbrood en dipt het in je favoriete dip of pakt er je favoriete hapje mee.

De mogelijkheden zijn eindeloos en dat met maar 4 ingrediënten. Tja, wat wil je nog meer is een beetje een vraag die ik hier zo zou stellen 😉 Goed, laten we gewoon lekker beginnen met het maken van dit veelzijdige platbrood.


Het recept voor zelfgemaakt platbrood

Voorbereidingstijd: 15  | Bereidingstijd: 25  | Totale bereidingstijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 8 tot 10 platbroden (afhankelijk van hoe dik/ groot je ze uitrolt)

Wat heb je nodig om platbrood te maken (ingrediënten):

  • 375 gram bloem
  • 250 ml heet water
  • ½ eetlepel zout
  • olijfolie

Hoe je zelf platbrood maakt:

  1. Doe het zout in het hete water en zorg dat het zout helemaal is opgelost. Voeg dan beetje bij beetje het water toe aan de bloem terwijl je dit tot een compacte deegbal kneed. Het is even flink kneden en het deeg moet niet meer aan je vinger plakken als dit het wel doet voeg dan wat meer bloem of water toe. Vorm het deeg tot slot tot een bol.
  2. Vet een ruime kom in met wat olijfolie en leg hierin de bol van deeg. Even de bol omdraaien zodat beide kanten goed bedekt zijn met olijfolie (dan krijg je straks de bol makkelijk uit de kom). Dek af met een natte theedoek en laat dit ongeveer 30 minuten even op het aanrecht staan.
  3. Verdeel het deeg dan in gelijke delen ter groot van een limoen. Rol het deeg met een deegrol uit tot een ronde dunne lap (zorg wel dat de lap niet groter wordt dan de pan waarin je deze straks gaat bakken).
  4. Verhit een pan op het vuur zonder olie of boter en bak hierin het brood om en om gaar (je ziet het “witter” worden van kleur en er komen kleine bruine vlekjes op zoals op de foto). Leg op een bord, besprenkel met een paar druppeltjes water en dek af met een droge theedoek om ze warm te houden. Herhaal dit tot het deeg op is.
  5. Je kunt het brood direct eten. Eet smakelijk!

Platbrood (Lavas)Eet smakelijk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

34 gedachtes op “Platbrood (Lavash) | Met maar 4 (!) ingrediënten”

    1. Hi Jean, het platbrood kun je afgekoeld en goed verpakt circa 1 dag bewaren voor je het weer gaat gebruiken even wat water erover sprenkelen en verwarmen in de pan. Succes 🙂

    1. Hi Anouk, bedankt voor je vraag. Ik kies er bewust voor geen calorieën te vermelden bij mijn recepten. De redenen hiervoor zijn dat dit erg veel werk is om dit te doen bij elk recept, ik dan dat (naar mijn mening) ook voor andere voedingswaarden zou moeten doen en ik hiervoor geen opleiding als diëtiste of voedingsdeskundige heb gevolgd. Voel je uiteraard vrij om a/d hand van de ingrediënten die in dit recept vermeld zijn zelf het aantal calorieën te berekenen 🙂 Het aantal ingrediënten is redelijk te vergelijken met wraps (indien zelf gemaakt: kant en klaar zijn er vaak andere ingrediënten aan toegevoegd om de wraps/ tortilla’s langer goed te houden). Groetjes 🙂

  1. Pingback: Eef Kookt Zo - Zachte Witte Bolletjes | Eef Kookt Zo

  2. Dag Eef, reeds verschillende malen heb ik recepten doorgenomen op jouw foodblog en het mag gezegd worden, ik vind jouw foodblog zeer gebruiksvriendelijk, alleen al door jouw recepten te lezen heb je zin om ze te maken. Grtjs

  3. Hi Eef,
    Dat is toch weer net even ‘n ander blog. Ik ben razend enthousiast.
    Helemaal in mijn straatje. Lavash gemaakt een fluitje van een cent. Dank daarvoor.
    Ik zal telkens laten weten of iets gelukt is.
    Zo doorgaan en… niet stoppen want ik begrijp dat het heeeeeel veel werk is. Miek

  4. Hi Eef,
    Dat is toch weer net even ‘n ander blog. Ik ben razend enthousiast.
    Helemaal in mijn straatje. Lavash gemaakt een fluitje van een cent. Dank daarvoor.
    Ik zal telkens laten weten of iets gelukt is.
    Zo doorgaan en… niet stoppen want ik begrijp dat het heeeeeel veel werk is. Miek

    1. Waarbij je wilt. Je kunt ze net als wraps eigenlijk overal voor gebruiken en ze vullen met allerlei lekkers zoals falafel, gekruide kip, groenten, net wat je lekker lijkt.

  5. Lekker! Heb het al een paar keer gemaakt. Ben jou echt super dankbaar voor dit recept!

    Kun je ook het deeg in de avond maken, in de koelkast bewaren en in de ochtend broodjes bakken?

    1. Wat leuk om te horen, zoals je inmiddels denk ik wel weet moet er inderdaad geen gist bij 🙂 En het deeg bewaren in de koelkast kan prima. Even eruit halen voor je gaat bakken en eet smakelijk!

  6. Lekker! Heb het al een paar keer gemaakt. Ben jou echt super dankbaar voor dit recept!

    Kun je ook het deeg in de avond maken, in de koelkast bewaren en in de ochtend broodjes bakken?

    1. Ja dat zou geen probleem moeten zijn. Voeg dan wel beetje bij beetje het vocht toe. De hoeveelheid hiervan zal waarschijnlijk veranderen. Je kunt ook meer vocht toevoegen indien nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top