Met slechts 4 (!) ingrediënten maak je zelf de lekkerste platbrood ook wel bekend als Lavash. Water, bloem, zout en een beetje olijfolie is alles wat je nodig hebt. Platbrood is een heel dun, flexibel brood wat oorspronkelijk uit Armenië schijnt te komen maar veel meer landen kennen deze broodsoort. In Libanon noemen ze het “Mankoush” of Manneesh en in het Arabisch is het “Khoubiz”. Het is een van de makkelijkste broden om te maken en een bijkomend voordeel is dat je er geen gist voor hoeft te gebruiken. Het kan wel maar het hoeft niet. In dit recept gebruik ik geen gist en toch is het een heerlijk, zacht brood geworden.
Het lijkt een beetje op een Mexicaanse tortilla dat platbrood. Het is plat, dun, vaak rond maar soms ook rechthoekig en ook redelijk flexibel. Je kunt het met allerlei lekkere dingen vullen en het serveert prima bij falafel, gehaktballetjes of als wrap van een snelle Turkse Pizza.Wat dacht je er trouwens van om dit platbrood te serveren tijdens een borrel? Klinkt misschien een beetje gek maar wat platbrood, hummus, baba ganoush, olijven en misschien wat gegrilde groenten zoals aubergine, courgette of paprika is heerlijk! Je trekt een stukje van het platbrood en dipt het in je favoriete dip of pakt er je favoriete hapje mee.
De mogelijkheden zijn eindeloos en dat met maar 4 ingrediënten. Tja, wat wil je nog meer is een beetje een vraag die ik hier zo zou stellen 😉 Goed, laten we gewoon lekker beginnen met het maken van dit veelzijdige platbrood.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 375 gram bloem
- 250 ml heet water
- ½ eetlepel zout
- olijfolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe het zout in het hete water en zorg dat het zout helemaal is opgelost.
- Voeg dan beetje bij beetje het water toe aan de bloem terwijl je dit tot een compacte deegbal kneed. Het is even flink kneden en het deeg moet niet meer aan je vinger plakken als dit het wel doet voeg dan wat meer bloem of water toe. Vorm het deeg tot slot tot een bol.
- Vet een ruime kom in met wat olijfolie en leg hierin de bol van deeg. Even de bol omdraaien zodat beide kanten goed bedekt zijn met olijfolie (dan krijg je straks de bol makkelijk uit de kom).
- Dek de kom af met een natte theedoek en laat dit ongeveer 30 minuten even op het aanrecht staan.
- Verdeel het deeg dan in gelijke delen ter groot van een limoen. Rol het deeg met een deegrol uit tot een ronde dunne lap (zorg wel dat de lap niet groter wordt dan de pan waarin je deze straks gaat bakken).
- Verhit een pan op het vuur zonder olie of boter en bak hierin het brood om en om gaar (je ziet het “witter” worden van kleur en er komen kleine bruine vlekjes op zoals op de foto). Leg op een bord, besprenkel met een paar druppeltjes water en dek af met een droge theedoek om ze warm te houden. Herhaal dit tot het deeg op is.
- Je kunt het brood direct eten. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Eet smakelijk!
Mariska says:
Oh goed en lekker idee! Kun je eindeloos mee variëren.
Corry says:
Kun je het deeg ook invriezen..heb er lenteuitjes tussen gedaan…heerlijk
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Marijke says:
Wat een leuk recept! Klinkt lekker!
Sandra says:
Hmm ik heb dit nog nooit zelf gemaakt maar wel erg leuk om een keer te doen. Heerlijk met een dip en groenten inderdaad, jum!
Eef says:
Zeker een keer doen, het is zó makkelijk om te maken 🙂
Anne-Marie Otter says:
Wat leuk dit, past helemaal bij mijn goede voornemen om meer brood te gaan bakken!
Jean says:
had even een vraagje! Weet iemand hoelang het goed blijft??
Eef says:
Hi Jean, het platbrood kun je afgekoeld en goed verpakt circa 1 dag bewaren voor je het weer gaat gebruiken even wat water erover sprenkelen en verwarmen in de pan. Succes 🙂
Roni says:
Hoi goed recept! Ik ga het morgen met de kids op kdv maken. Even een opmerking: dit brood heet in Iran geen barbari maar ook lavash. Barbari is in Iran meer vergelijkbaar met het Turkse brood dat wij hier kennen.
Eef says:
Dankjewel voor de aanvulling. Dan zijn mijn bronnen onjuist geweest, ik heb het direct aangepast 🙂
marianne says:
Hoe dun moeten ze worden uitgerold? Ik krijg er geen 10 platbroodjes uit…
Eef says:
Behoorlijk dun en ze zijn niet heel groot. Maak je ze dikker of groter dan haal je er inderdaad minder uit 🙂
Sas says:
Verrukkelijk!! Lekker met wat smeerseltjes (tonijnsalade, humus). En ontzettend makkelijk te maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Adelheid Bertrand says:
Hallo! Ik maak regelmatig, een soort pannekoek zonder eieren! Ik weeg niets af! Ik neem 2 tot 3 bananen plet die neem volle yoghurt 3 dikke soeplepels, en beetje louw water ook een geraspte appel 2 stuks, en dan bloem tot een gezellige deeg, laat wat rusten en bakken als pannenkoeken! Zo heerlijk geen suiker geen zout een pollepel en bakken maar zo Lekker echt eens proberen Smakelijk
Anouk says:
Hoeveel ckal zitten hier in? Is het te vergelijken met een wrap?
Eef says:
Hi Anouk, bedankt voor je vraag. Ik kies er bewust voor geen calorieën te vermelden bij mijn recepten. De redenen hiervoor zijn dat dit erg veel werk is om dit te doen bij elk recept, ik dan dat (naar mijn mening) ook voor andere voedingswaarden zou moeten doen en ik hiervoor geen opleiding als diëtiste of voedingsdeskundige heb gevolgd. Voel je uiteraard vrij om a/d hand van de ingrediënten die in dit recept vermeld zijn zelf het aantal calorieën te berekenen 🙂 Het aantal ingrediënten is redelijk te vergelijken met wraps (indien zelf gemaakt: kant en klaar zijn er vaak andere ingrediënten aan toegevoegd om de wraps/ tortilla’s langer goed te houden). Groetjes 🙂
Eef Kookt Zo - Zachte Witte Bolletjes | Eef Kookt Zo says:
[…] Platbrood (Lavash) | Slechts 4 (!) ingrediënten […]
Martine says:
Dag Eef, reeds verschillende malen heb ik recepten doorgenomen op jouw foodblog en het mag gezegd worden, ik vind jouw foodblog zeer gebruiksvriendelijk, alleen al door jouw recepten te lezen heb je zin om ze te maken. Grtjs
Eef says:
Wat een ontzettend leuke reactie Martine! You made my day 😀 Dank je wel!
Axe says:
Lekker hoor! Beetje marjolein in het deeg geeft ook een fijne twist.
Eef says:
Klinkt inderdaad als een heerlijke twist Axe, dank voor je tip 🙂
Axe says:
Lekker hoor! Beetje marjolein in het deeg geeft ook een fijne twist.
Eef says:
Klinkt inderdaad als een heerlijke twist Axe, dank voor je tip 🙂
Miek says:
Hi Eef,
Dat is toch weer net even ‘n ander blog. Ik ben razend enthousiast.
Helemaal in mijn straatje. Lavash gemaakt een fluitje van een cent. Dank daarvoor.
Ik zal telkens laten weten of iets gelukt is.
Zo doorgaan en… niet stoppen want ik begrijp dat het heeeeeel veel werk is. Miek
Eef says:
Wat leuk en zeker laten weten, daar word ik namelijk blij van 🙂 Daar doe ik het voor!
Miek says:
Hi Eef,
Dat is toch weer net even ‘n ander blog. Ik ben razend enthousiast.
Helemaal in mijn straatje. Lavash gemaakt een fluitje van een cent. Dank daarvoor.
Ik zal telkens laten weten of iets gelukt is.
Zo doorgaan en… niet stoppen want ik begrijp dat het heeeeeel veel werk is. Miek
Eef says:
Wat leuk en zeker laten weten, daar word ik namelijk blij van 🙂 Daar doe ik het voor!
Kenny timsed says:
Met wat kan je dit eten?
Eef says:
Waarbij je wilt. Je kunt ze net als wraps eigenlijk overal voor gebruiken en ze vullen met allerlei lekkers zoals falafel, gekruide kip, groenten, net wat je lekker lijkt.
Kenny timsed says:
Met wat kan je dit eten?
Julie Kennes says:
Gebruik je gewone bloem of zelfrijzende bloem?
Eef says:
Gewone bloem, zelfrijzend bakmeel is wat anders
Eef says:
Waarbij je wilt. Je kunt ze net als wraps eigenlijk overal voor gebruiken en ze vullen met allerlei lekkers zoals falafel, gekruide kip, groenten, net wat je lekker lijkt.
Umm Isaa says:
Moet er geen gist bij?
Umm Isaa says:
Moet er geen gist bij?
Umm Isaa says:
Lekker! Heb het al een paar keer gemaakt. Ben jou echt super dankbaar voor dit recept!
Kun je ook het deeg in de avond maken, in de koelkast bewaren en in de ochtend broodjes bakken?
Eef says:
Wat leuk om te horen, zoals je inmiddels denk ik wel weet moet er inderdaad geen gist bij 🙂 En het deeg bewaren in de koelkast kan prima. Even eruit halen voor je gaat bakken en eet smakelijk!
Umm Isaa says:
Lekker! Heb het al een paar keer gemaakt. Ben jou echt super dankbaar voor dit recept!
Kun je ook het deeg in de avond maken, in de koelkast bewaren en in de ochtend broodjes bakken?
Jannie says:
Werkt dit recept ook met volkorenmeel ipv bloem. Alvast bedankt voor je reactie.
Eef says:
Ja dat zou geen probleem moeten zijn. Voeg dan wel beetje bij beetje het vocht toe. De hoeveelheid hiervan zal waarschijnlijk veranderen. Je kunt ook meer vocht toevoegen indien nodig.
Jannie says:
Werkt dit recept ook met volkorenmeel ipv bloem. Alvast bedankt voor je reactie.
Eef says:
Ja dat zou geen probleem moeten zijn. Voeg dan wel beetje bij beetje het vocht toe. De hoeveelheid hiervan zal waarschijnlijk veranderen. Je kunt ook meer vocht toevoegen indien nodig.
Food&Vintage Styling says:
Hii,
Bolt dit deegje ook op tijdens het bakken?
Eef says:
Ik weet niet precies wat je bedoelt?
Debby says:
Kunnen ze ook als ze zijn gebakken bewaard worden in de vriezer?
Liefs debby
Ps: ben super blij met je blog en alle lekkere recepten, echt top!!!!
Eef says:
Ja dat kan zeker, vers zijn ze het lekkerst maar je kunt ze ook prima invriezen 🙂
Rebecca says:
Kun je dit ook invriezen en op een later moment ontdooien voor gebruik of is het dan niet meer lekker?
Eef says:
Hi Rebecca, zie het antwoord boven je vraag 🙂
Sjors says:
Een late reactie. Bij voedingswaarde staat er 29 gram per portie. Nu ligt het eraan hoe groot je porties zijn. Maar meel heeft een gemiddeld 76 g per 100 gram meel.
Wellicht handig om de voedingswaarde niet per portie, maar per 100 gram te vermelden.
Dit geeft een beter beeld (meel bevat nu eenmaal veel koolhydraten)
Groetjes
Eef says:
Hi Sjors bedankt voor je aanvulling. Ik heb één keuze gemaakt voor mijn hele website en omdat doorgaans portie of per persoon handiger is voor veel mensen doe ik dat op deze manier. Als je het zelf wilt narekenen o.b.v. van grammen voel je daarin natuurlijk vrij, je hebt immers alle ingrediënten 🙂
Caron says:
Hi! Super makkelijk te maken! Broden zijn wel een beetje taai. Heb je daar tips voor? Misschien meer water toevoegen of langer laten rusten?
Eef says:
Heb je de broden afgedekt met een theedoek na het bakken?
Caron says:
Ja heb ik gedaan! Maar nog waren ze na afkoelen een beetje taaig…
Jordy says:
Erg lekker! Als je het gaat maken, zorg dan wel dat je wat meer doet dan er staat per “portie”, ik kwam wel wat deeg te kort, snel even wat bijgemaakt natuurlijk. Verder is echt heel lekker als je aan 1 kant als je hem bakt, lekker insmeert met olijfolie en knoflook. Pers gewoon een knoflook teentje in wat olijfolie en smeer het erop.
Vanessa says:
Hoi hoi,
Heb ze net gemaakt, op zich lekker met een smeerseltje, maar vind ze niet zo luchtig en beetje taai als je het zo eet. Wat doe ik verkeerd?
Verder superfijn recept, ben geen keukenprinses dus als het makkelijk kan graag. Dankjewel voor deze!
Vanessa says:
Heb ze trouwens wel afgedekt met een theedoek na het bakken, maar toch taaig.
Eef says:
Iets langer kneden denk ik om de gluten hun werk goed te kunnen laten doen. Als je te kort kneed krijg je ook geen lekker soepel deegje namelijk
Vanessa says:
Hoi Eef, super dank je wel voor je reactie ik ga het uitproberen.
Groetjes Vanessa
Vera says:
Beste Eef,
7,5 gram zout is wel veel. Eigenlijk is 1,5% genoeg. 1/2 eetlepel is 7,5 gram. Maar 5, 6 is wat de bakker doet, die de wet volgt. In jouw brood zit 2 gram per 100 gram. Misschien kun je ook het zoutgehalte erbij zetten, dan kunnen mensen zelf kijken of zo zo’n zout brood eten. Met vriendelijke groet, Vera
Eef says:
Klopt, ik ben dol op zout. Zout geeft overigens niet alleen smaak, maar zout heeft ook (flink) effect op het eindresultaat van brood. De zoutnorm van bakkers is net aan, vroeger werd er meer zout in brood gedaan. Dit is hoe ik mijn platbrood maak en hoe ik het beste en lekkerste resultaat krijg. Uiteraard ben je altijd vrij om ergens meer of minder zout in te doen, maar weet wel dat het effect heeft op het eindresultaat.
Marit says:
ik ga het morgen uitproberen met mijn vriendin voor school!!!
echt zin in!!?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Lekker, geniet ervan samen! 🙂
Margriet says:
Hallo Eef, ik vind het altijd heel leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Vandaag kwam ik op jouw site. Een heerlijk en gemakkelijk recept voor plat brood ofwel Lavash. Ik heb het tussen de middag voor de lunch gemaakt voor een vriendin en mijzelf. Ik had niet heel veel in huis voor beleg maar het smaakte heerlijk met goede kaas en lekkere ham. Het brood was idd zacht van binnen en krokant aan de buitenkant. Bedankt Eef, ik ga het zeker vaker maken. Groetjes Margriet
Tom says:
Hoi Eef,
Fantastisch recept.
Ikheb het ook geprobeerd met volkorenmeel. Veel lekkerder en gezonder. Maar het wordt al gauw te hard.
Heb je daar nog tips voor?
Tom
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Tom, mag ik vragen wat je bedoelt met te hard? Het deeg of na het bakken? Dan kan ik je wat beter helpen 🙂 .
Tom says:
Na het bakken.
CHD says:
Super leuk recept. Goed gelukt ook.
Maar de totale tijd 40 minuten is misleidend omdat het opeens tussendoor nog 30 min moet rusten.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
De tijd dat ingrediënten moeten rijzen of vriezen (zoals ijs) wordt idd niet meegerekend in de bereidingstijd op de receptenkaarten. Maar goed om te horen dat het platbrood gelukt en gesmaakt heeft! 🙂
Nathan says:
Top gewoon !
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel!!
Bianca Timmer says:
Boh super blij met dit recept, bloem heb ik altijd in huis. Door omstandigheden van zelfstandige, in de schuldsanering gekomen, met een vrij krap leefbudget. Dank je.
Eef says:
Wat jammer om te lezen, hopelijk kom je er weer sterk boven op en ik ben blij te lezen dat mijn recept je plezier geeft 🙂
Regina says:
Net gemaakt met speltmeel, na het bakken een lekkere dikke klont Brie erop gedaan, we blijven eten hier, zo lekker !!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk om te horen! Bedankt voor je reactie 🙂
P benaissa van lynden says:
Hallo Eef,
fantastisch!
zo simpel en lekker
en zo goedkoop, niet onbelangrijk
ben benieuwd naar je recepten
paula
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Paula! 🙂