Pulled pork uit de slowcooker

Pulled Pork uit de Slowcooker

Pulled pork uit de slowcooker. Eén van de eerste recepten die ik ooit maakte uit de slowcooker: pulled pork. Pulled pork is langzaam gegaard varkensvlees. Je bereidt het op een lage temperatuur zoals in de slowcooker waardoor het vlees supermals wordt en je het uit elkaar kunt trekken (pullen). Zet die slowcooker maar vast klaar want dit recept wil je maken!

Het enige ‘nadeel’ aan pulled pork is dat je er procureur voor nodig hebt. Althans dat is het lekkerste. Procureur is varkensnek zonder been. Dit stuk vlees is namelijk bij uitstek geschikt om langzaam te braden op lage temperatuur. Je kunt ook schouder- of halskarbonade gebruiken (dit wordt gesneden van de procureur), maar vraag even aan je slager of hij procureur voor je heeft of kan bestellen.

Procureur, een stuk varkensvlees om langzaam te garen

Procureur is een mooi stukje gemarmerd vlees uit de nek van een varken. In Nederland niet heel gebruikelijk en daarom vaak niet te vinden bij de supermarkt, maar bij de slager of de groothandel kun je hiervoor zeker terecht. Hanos, Sligro en Makro hebben het vrijwel altijd liggen als ik er ben. Dus als je een pasje hebt, loop eventueel daar even naar binnen.

Broodje met pulled pork bbq saus en sla

Zelf pulled pork maken

In de basis bestaat pulled pork eigenlijk uit drie onderdelen; het vlees (procureur), een kruidenrub met je favoriete smaakmakers en een sausje met een hoog zuurgehalte waardoor je het vlees gaart. Het hoge zuurgehalte zorgt voor mega mals vlees en het zuur proef je trouwens echt niet terug (althans niet als je mijn recept aanhoudt). Het is overigens geen ‘plas’ saus, want in de slowcooker heb je niet heel veel vocht nodig en de procureur verliest tijdens het bereiden ook al vrij veel vocht van zichzelf.

Pulled pork recept uit de slowcooker

Lekker voor bij pulled pork

Het lekkerste is om pulled pork op broodjes te serveren. Op de foto had ik brioche broodjes gemaakt, die waren nog niet helemaal naar wens die dus maak ik snel nog eens en dan krijg je het recept van me. Maar deze hamburgerbroodjes staan al wel online en zijn superlekker om de pulled pork op te doen. Lekker samen met een frisse coleslaw of een knapperige rode kool salade en natuurlijk wat zelfgemaakte barbecuesaus mag niet ontbreken.

Slowcooker pulled pork

Slow, slower, slowst

Qua bereiden ben je gek genoeg nog geen 15 minuten bezig, maar je moet echt wel even geduld hebben voor de pulled pork klaar is in de slowcooker. Daar heb je geen werk aan, maar die tijd heeft hij wel nodig. Marineer het vlees, de procureur dus, de avond ervoor. Dat komt de smaak alleen maar ten goede. Je geduld wordt echt beloond met dit waanzinnig lekkere gerecht!

Tip: Maak één keer een grote(re) hoeveelheid, dan kun je het vlees invriezen en heb je later nog eens zo’n lekkere maaltijd!

Broodje pulled pork
Pulled pork uit de slowcooker

Pulled Pork

Pulled pork uit de slowcooker. Langzaam gegaard mals varkensvlees. Ontzettend lekker en ook makkelijk om te maken met dit recept.
4.49 van 93 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 uur 30 minuten
Totale tijd: 5 uur 45 minuten
Hoeveelheid: 10 broodjes pulled pork

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo procureur
  • 2 uien
Voor de kruidenmix:
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels piment
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
Voor de saus:
  • 25 ml azijn (rode wijn azijn of een andere azijn die je lekker vindt)
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 theelepel suiker
  • ½ theelepel chilivlokken
  • snuf zout, nootmuskaat,
Voor erbij: broodjes, coleslaw of een andere salade en BBQ-saus

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Als eerste beginnen we met het maken van de kruidenrub. Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix door elkaar.
    • Verdeel de kruiden goed over het vlees en masseer het als ware een beetje in. Pak het vlees in met keukenfolie en laat het bij voorkeur een nacht lekker intrekken in de koelkast.
    • Vlak voor je de gekruide procureur in de slowcooker gaat doen maken we het sausje door alle ingrediënten voor de saus te mengen.
    • Snij de uien in halve maantjes en verdeel over de bodem van de slowcooker. Leg hierop de procureur (uiteraard zonder keukenfolie).
    • Schep de saus over het vlees en zet de slowcooker op high voor ca. 5,5 uur.
    • Na 5,5 uur kun je het vlees makkelijk uit elkaar trekken (pullen) en verdeel je het over de broodjes.
    • Serveer met de barbecuesaus en een frisse salade zoals coleslaw bijvoorbeeld. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Voedingswaarden zijn per portie op een broodje (exclusief het broodje, de saus en/of salade die je erbij serveert uiteraard).

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 137kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwitten: 15g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 3g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
    Pulled pork uit de slowcooker
    Pulled pork Pinterest Collage

    Dit recept verscheen voor het eerst op 20 juli 2015 op www.eefkooktzo.nl en is op 15 januari 2021 geüpdatet met nieuwe foto’s en kleine verbeteringen in de receptuur.

    130 thoughts on “Pulled Pork uit de Slowcooker

    • Anne-Marie Otter says:

      Dit lijkt me echt geweldig! En eigenlijk wel een reden om binnenkort toch maar eens een slowcooker aan te schaffen!

          • Brian Weber says:

            Heb het gister gemaakt met 2 kilo procureur had 10 broodjes gemaakt en nog genoeg over om vanavond nog frietjes bij te eten met een lekkere salade. De Kids en mijn vrouw hadden de broodjes al op en waren al ruzie aan het maken wie de mijne mocht op eten voordat ik de kans had om aan tafel te gaan zitten en het zelf te eten 🙂 groot succes en zeker voor herhaling vatbaar, voor al omdat ik nog 3x 2 kilo stukken procureur heb liggen whahaha

            • Hoi Eef,
              ik overweeg een slowcooker te kopen, maar twijfel over de inhoud.. hoe groot zou jij aanbevelen?

            • Dat ligt er volledig aan met hoeveel personen je bent, waarvoor je hem allemaal wilt gebruiken. Ik heb er een van 4,7 liter en die is voor ons (2 volwassenen en 2 kinderen) ruim genoeg 🙂

            • Hoi, een vraagje heb je de rest vd ingrediënten gewoon verdubbeld voor 2 kilo? En de kooktijd ook verdubbeld?

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus durf het je niet precies te zeggen. Maar verwacht dat je wel wat langer nodig hebt, alleen niet de dubbele hoeveelheid aan tijd.

        • er staat dat de procureur 5,5 uur op high moet. Kan je het ook op low laten garen en zo ja, hoe lang moet hij dan aan staan? Vandaag mijn slowcooker binnen gekregen en kan niet wachten om dit van de week te maken 😍

    • Zijn er behalve pulled-pork nog meer gerechten die je in zo’n slowcooker klaar kunt maken? Heb er nog geen in mn bezit maar zo dol op pulled-pork dat ik dat wel overweeg….. zou heel fijn als je me wat tips zou kunnen geven! 🙂

      • Hoi Marianne, bedankt voor je leuke reactie. Zeker! Je kunt echt alle kanten op met de slowcooker. Zelf heb ik een review geschreven over de slowcooker (die kun je hier vinden) waarin je alles kunt lezen over het apparaat zelf. Verder maak ik met enige regelmaat gerechten en die kun je hier terug vinden. Vorig weekend nog een stoofpotje met bockbier gemaakt en die volgt binnenkort. Mocht je leuk vinden blijf dan zeker mijn blog volgen 🙂 . Zo af en toe plaats ik een recept die ik uit de slowcooker gemaakt heb. Eigenlijk kun je allerlei gerechten klaar maken in de slowcooker: vleesgerechten, stoofpotjes maar ook ontbijt en zelfs cakes of fudge kun je erin maken. Op Facebook groep heb je de groep ‘De Slowcookers’ hier vind je vaak leuke tips en soms ook lekkere recepten om te maken uit de slowcooker. Mocht je vragen hebben aarzel dan niet een berichtje achter te laten. Groetjes Eef

          • Hoi matthea,

            Ik maak net dit recpet en zag jouw vraag.
            Normaliter doe ik de pulled-pork in een afgesloten glazen ovenschaal en zet deze in een voorverwarmde oven op 130 graden. De duur is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. Voor stukken van 2,5 kg ben je 6 to 7 uur verder, maar verbaas je niet als je 9 uur nodig hebt. Dit is mij ook wel eens overkomen.

      • Sippie Digumarthi-Dykstra says:

        Veel mexicaanse kip en varkensgerechten zijn heerlijk van de slowcooker. In Amerika gebruiken mensen de slowcooker voor allerlei recepten, heel gemakkelijk als je de ingredienten er ‘smorgens instopt en geen omkijken meer tot het klaar is voor dinner.

    • Anita Dijkshoorn says:

      Hoi Eef,

      Gisteren jou recept gemaakt uit de slowcooker het was fantastisch.
      Het vlees viel al uit elkaar toen ik het uit de pan wilde halen.
      Heerlijke van smaak.
      Normaal deed ik het op de BBQ maar daar moet je goed de tempratuur in de gaten houden. het voordeel van de slowcooker je steek de stekker erin en je heb er geen omkijken meer naar. En dan zo resultaat geweldig.

      p.s paar weken gelden je sparibs uit de slowcooker gemaakt die waren ook een dikke 10

      Groetjes Anita

    • Anita Dijkshoorn says:

      Hoi Eef,

      Gisteren jou recept gemaakt uit de slowcooker het was fantastisch.
      Het vlees viel al uit elkaar toen ik het uit de pan wilde halen.
      Heerlijke van smaak.
      Normaal deed ik het op de BBQ maar daar moet je goed de tempratuur in de gaten houden. het voordeel van de slowcooker je steek de stekker erin en je heb er geen omkijken meer naar. En dan zo resultaat geweldig.

      p.s paar weken gelden je sparibs uit de slowcooker gemaakt die waren ook een dikke 10

      Groetjes Anita

    • Hoi, misschien een gekke vraag maar

      Als ik 2 kilo procureur heb, moet ik dan ook de Cook tijd verdubbelen of blijft dat hetzelfde?
      Wil hem morgen proberen dus ben erg benieuwd ! 😀

      • Hi Hans, hopelijk nog op tijd of je hebt het al ondervonden: maar dan zul je, denk ik, de tijd iets langer moeten doen. Het dubbele zal niet nodig zijn maar een paar uur extra komt de smaak vast ten goede 🙂

    • Hoi, misschien een gekke vraag maar

      Als ik 2 kilo procureur heb, moet ik dan ook de Cook tijd verdubbelen of blijft dat hetzelfde?
      Wil hem morgen proberen dus ben erg benieuwd ! 😀

      • Hi Hans, hopelijk nog op tijd of je hebt het al ondervonden: maar dan zul je, denk ik, de tijd iets langer moeten doen. Het dubbele zal niet nodig zijn maar een paar uur extra komt de smaak vast ten goede 🙂

    • Hi Eef! De procureur zit in de slowcooker! Ik begreep alleen niet helemaal wat je met de rest van de saus moest doen? Ik heb alles erbij gedaan, hoop dat dit niet uitmaakt!

        • Bianca Demouge says:

          Goede avond,
          Dit lijkt mij een heerlijk gerecht, maar heb geen slowcooker.
          Kan ik dit ook in een pan in de oven maken?
          En op welke temperatuur en welke tijd moet ik dan aanhouden?

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Ja hoor dat kan ook! De precieze tijd en temperatuur durf ik je niet te zeggen omdat ik dat zelf niet getest heb. Maar deel vooral de resultaten als je het gaat proberen 🙂

    • Goedemorgen, er staat bij de kruidenmix kruidnagelpoeder, maar niet bij de benodigdheden. Dan wel weer mosterdpoeder, maar dat zie je noet bij de bereidingswijze. Welke klopt en welke niet?

    • Louis Wevers says:

      Hij is inderdaad heel erg lekker (ondanks het feit dat ik de uien vergeten was). En inderdaad, valt zo uit elkaar.

      Maar, wat ik mis, en dat is erg jammer, is de rookring en rooksmaak die ik krijg als ik hem op de BBQ maak. Volgende keer denk ik dat ik er wat liquid smoke bij doe om in elk geval het ontbreken van de rooksmaak op te lossen.

        • Beste Eef,

          Ik heb sinds kort een slowcooker ik wil graag dit weekend pulled pork maken, maar ik wil dit voor veel mensen maken. In dit recept staat een kilo (in wat voor formaat heb je dit klaar gemaakt ?) ik heb zelf een 5,7 liter en hoop de hoeveelheid te kunnen verdubbelen.

          • Ik heb een 4,7 liter. Daar past 2 kilo ook prima in dus dat verwacht ik voor die van jou ook 🙂 Wel even de bereidingstijd verlengen indien nodig.

    • Hoi Eef.
      Het is al erg l;ang geleden dat ik kennis maakte met Pulled Pork. Ik zie het bij de supermarkt liggen maar denk dan toch steeds nee die hoef ik niet.
      Ik ben in bezit van een slowcooker gebruik maar paar keer per jaar en das te weinig. Dus gelijk maar op internet zoeken en zo op jou site gekomen. De foto van pulled pork alleen al deed het water in de mond stromen haha.
      Misschien dit weekend en anders zo snel mogelijk ga ik het maken.
      Ik ga nog verder kijken op jou site , staan vast nog meer lekkere dingen op
      groetjes Bert

    • Hoi ziet er super lekker uit, maar moet het vlees niet eerst worden gebakken voor het de slowcooker in gaat??? (voor een mooie bruine kleur) ik zie het nergens in staan…
      Heb het pas weer op een bruiloft op was erg lekker , tijd dat ik het zelf ga maken…..
      Groetjes leon

    • Klaas Knijnenberg says:

      5 sterren
      Goedenavond Eef, Zo zojuist weer een menu gemaakt dit maal het Pulled Pork recept. Nou namens ons Guusje en Klaas een groot compliment voor het recept. Nu hadden we wel een heel lekker stuk Procureur Livar van een heel bekende en goede slager uit Meppel! Hierbij een heerlijk stuk Turks brood met een heerlijke salade. Het klaar maken in de Slowcooker is zo super goed en lekker makkelijk. Ja en we hadden nog de BBQ saus die ik ook zelf gemaakt had van het Spareribs recept ook van Eef! Top we blijven je recepten volgen .

          • Kees Rogier says:

            Goedenavond Eef,
            Ik wil tweede Paasdag Pulled Pork maken. Nu heb ik een stuk Procureur van dik 2,5 kilo. Kan ik dat helemaal in de slowcooker doen ( het is er één van 5,7 liter ) ???
            En hoe lang moet het dan in de slowcooker blijven, ongeveer ??

            Wacht met spanning je antwoord af.

            • Als het past dan wel hoor, je moet eromheen iets ruimte over hebben voor het mooie en hij moet natuurlijk gewoon passen. Dat kun je zelf denk ik het beste inschatten. Ik zou hem eerst even op een uur of 6 op high doen en dan kijken hoe hij ervoor staat. Dan kun je het altijd iets verlengen eventueel.

    • Kees Rogier says:

      Hi Eef,
      Ik heb hem geprobeerd in de crockpot te doen maar hij zit een beetje vast tegen de zijkanten aan. Wat raad je me aan ?? In twee stukken snijden of de zijkanten
      “ trimmen “ totdat hij er goed in past ??

      Ik hoor graag van je,

      MVG Kees

    • Hoi Eef,

      M’n crockpot is binnen en de procureur ligt klaar. Ik heb hem met bot er in, want dat is smaakvoller (vindt de slager). Maar dat zou ook de kooktijd verlengen, volgens mijn handleiding. Enig idee hoe lang ik moet aanhouden? Zit zelf te denken aan een uur of 8.
      Zondag maak ik je recept!

      Groetjes,
      Anne

        • Acht uur was prima, heerlijk sappig vlees. Je moet alleen de botjes er zorgvuldig uithalen, maar dan is de procureur ook gelijk ‘gepulled’ ?. Morgen maak ik m weer en dit keer ook met de coleslaw van jouw pagina!

    • 5 sterren
      Lieve Eef,
      Wat een fantastisch recept! Super makkelijk te maken in de slowcooker. Resultaat: waanzinnig lekkere en malse vlees. Ondanks dat ik te veel had gemaakt hebben mijn gasten alles opgegeten. Dank je wel voor het recept. Dit ga ik vaker maken.

    • Nou bedankt, slowcooker moet je helemaal niet op high zetten en die saus (25ml) is veel te weinig want hij kookt droog en verbrand helemaal, heb mijn slowcooker weg kunnen gooien omdat de aanbaklaag los was gelaten!

      • Hi Rick, oprecht: wat bijzonder dat je anti-aanbaklaag helemaal los gelaten heeft en dat het verbrand is. De meeste slowcookers hebben een keramische binnenpan die letterlijk niet kan aanbakken of loslaten. Daarbij is het verschil tussen low en high ongeveer 10 graden waarbij high, 90 graden. Verbranden bij deze temperaturen kan simpelweg niet – dat maakt de slowcooker ideaal. Tot slot, de saus is geen saus maar een marinade. Ik betwijfel eerlijk gezegd of je het recept wel hebt gemaakt… laat staan in een slowcooker.

    • Hoi Eef,
      Bedankt voor dit heerlijke recept! Mijn man en ik hebben afgelopen weekend genoten van de pulled pork. Ik heb echter geen slow cooker en daarom heb ik het in de oven gemaakt. Misschien zijn er anderen die dit recept ook willen proberen en geen slow cooker hebben dus bij deze wat informatie. Ik heb de oven op 90 graden aangezet, de procureur in een ovenschaal gelegd (bovenop de uien) en de kerntemperatuur van het vlees op laten lopen naar 70 graden. Bij 70 graden heb ik het vlees afgedekt met folie en de kerntemperatuur vervolgens op laten lopen tot 88 graden. Dit hele proces nam, bij mij, ongeveer 8 uur in beslag. Na die 8 uur heb ik het vlees in zijn geheel in folie gewikkeld en een uur laten rusten buiten de oven. Daarna hoefde ik het vlees alleen te “plukken” en konden we genieten van heerlijke pulled pork. Nogmaals dank voor het recept, Ik ga het zeker vaker maken!

    • Beste Eef. Ik heb een aantal recepten voor pulled pork gelezen en het grote verschil bij jou zit hem in het vocht wat wordt toegevoegd. Lees namelijk regelmatig kipbouillon, 200ml passata en zelfs cola die meegaan in de slowcooker. Komt er bij jouw recept nog wel voldoende vocht vrij om hier uiteindelijk de pulled pork doorheen te mengen?

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Petry, met dit recept krijg je zeker een hele malse en smaakvolle pulled pork. Er blijft niet echt een laag ‘saus’ over, ik raad dan aan om bijvoorbeeld BBQ saus nog door het vlees te mengen als je hem van sauziger wilt. Ons advies is bijvoorbeeld pulled pork op een lekker broodje met BBQ saus en coleslaw. Kook ze!

    • Wim van Gemert says:

      Goede morgen, procureur ligt ingepakt in de koelkast. In het recept staat piment dus heb ik dat gehaald, nu vroeg ik mij af bedoel echt de korrels piment of gemalen piment.. Hij gaat morgen in de oven, we hebben geen slow cooker maar wel een oven met slowcook functie. Was wel blij met de opmerking van Karin over de oven. Kan hooguit zijn dat we wat later eten morgen avond.

    • 5 sterren
      Wat een heerlijk recept! Ik heb het gister gemarineerd en in de koelkast gezet, en vandaag in de slowcooker. We hebben echt genoten, super lekker!

      • Hee Eef,

        Ik wil je recept morgen gaan maken, maar het lijkt echt zo weinig vocht voor 2 kg vlees. Dan zit er maar 50 ml en een beetje worcestersaus vocht bij? Klopt dat echt? Als ik normaal iets in m’n slowcooker maak, gebruik ik toch echt wat meer vocht, en heb ik meteen een lekkere saus erbij. Kan ik met zo’n klein beetje vocht voldoende het vlees laten trekken?

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Dit is hoe wij hem gemaakt hebben en met succes, dus ja het klopt echt zo! Uiteraard kun je het aanpassen als je zelf graag meer saus er gelijk bij wil. Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken 🙂

    • HJMM Bracke says:

      5 sterren
      Vandaag gemaakt, dag te voren gerubt en geïnjecteerd met azijn, bbq saus oplossing.

      Het was 1,1 Kg procureur en met 3 personen helemaal soldaat gemaakt, echt lekker.
      Als je van een beetje pit houd en niets weg wilt gooien, de ui uit de slowcooker vissen en op je broodje leggen.

      Het vocht ga ik volgende keer proberen in te dikken om als saus te gebruiken.

    • Ik wil de Pulled pork graag maken !
      De cowlsla was al heerlijk …….
      Net als vele andere recepten van je !
      ,
      Heb geen slow cooker , kan dit ook in de Römertopf ?
      Vast wel , maar met welke temperatuur en hoe lang denk je ?

      • Wat leuk om te lezen! Ongetwijfeld kan dat, je kunt het ook op de BBQ maken immers. Omdat ik het zelf niet uitgeprobeerd heb nog kan ik je helaas nog niet goed informeren over de temperatuur en tijd.

    • 5 sterren
      Dit is echt een heerlijk recept! Vandaag gegeten het huis rook heerlijk naar de kruidenmix. Een smulpartij in combinatie met de koolsalade. Top recepten, bedankt Eef 🙂

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept