1u 45 min.
4.78 van 9 stemmen

Vijgentaart

Vijgentaart, een taartje met vijgen. Nu het einde van het vijgenseizoen toch echt is aangebroken wilde ik wat heel lekkers maken met vijgen. Nou, ik kan je vertellen, dat is gelukt. Deze vijgentaart is een blijvertje!

Heerlijke vijgentaart

Het is een heerlijk klein taartje geworden met een knapperige bodem, een bijna romige frangipane vulling en die heerlijke honingzoete vijgen bovenop. Deze vijgentaart is echt zalig. Het recept is geïnspireerd op deze stoofperentaart die ik eerder maakte. Ook zo’n herfsttopper!

Verse vijgen

Vijgenseizoen

Vijgen zijn echt seizoensfruit, al zijn ze het hele jaar door vaak wel verkrijgbaar, het officiële seizoen voor vijgen is van augustus tot en met oktober. En als je zelf een vijgenboom of -struik in de tuin hebt, kun je op dat moment dus – letterlijk – de vruchten plukken en wat lekkers gaan maken.

Naast deze waanzinnige vijgentaart, is het ook zeker een aanrader om vijgenjam te maken met verse vijgen.

Vijgentaart maken

Verse vijgen uit eigen tuin

Ik heb al jaren vijgen uit eigen tuin. In ons vorige huis hebben we lang een vijgenstruik gehad en nu in ons nieuwe huis hebben we een flinke boom staan. Die is wat uit de kluiten gegroeid omdat hij al lang niet meer gesnoeid is – daar brengen we tijdens het snoeiseizoen wel wat verandering in zodat de boom mooi en gezond blijft.

Dit jaar hadden we flink wat vijgen groeien aan de boom en de vogeltjes hebben er lekker van kunnen snoepen. Het is wat dat betreft echt het momentum van ze goed rijp laten worden zodat de vijgen honingzoet zijn, maar niet te laat plukken want dan zijn de vogels je voor. Maar ach, een beetje delen kan geen kwaad en kijk nu eens hoe mooi ze zijn. Zacht zoet, vol van smaak, ideaal om een taartje mee te bakken!

Een bord met een stukje vijgentaart vastgehouden door handjes.

Bakken met vijgen

En wat ben ik blij dat ik dit taartje ben gaan bakken. Want het werd een groot succes hier thuis! De knapperige bodem, die je even voorbakt, gevuld met die heerlijke frangipane. Dat klinkt trouwens misschien ingewikkeld, maar is echt heel makkelijk om te maken en zo waanzinnig. Je kunt het vergelijken met een soort luxe amandelspijs.

En in combinatie met de vijgen is het echt een delicaat taartje om van te smullen geworden, die dus helemaal niet moeilijk is om te maken. Geniet ervan!

Vijgentaart recept
Vijgentaart

Vijgentaart

Heerlijke en makkelijke vijgentaart met knapperige bodem, frangipane vulling en zalige honingzoete vijgen bovenop. Deze taart is een blijvertje!
4.78 van 9 stemmen
Voorbereiding20 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Deeg rusten30 minuten
Totale tijd1 uur 45 minuten
Check the recipe in English

Ingrediënten

8 personen
Bodem
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 125 gram roomboter (koud – in stukjes)
  • koud water, zout
Frangipane
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram suiker
  • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren (middel)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel amandelextract
Overig
  • 6 vijgen (vers)

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Doe de bloem, bakpoeder, roomboter en snuf zout in een keukenmachine. Voeg een of twee eetlepels (koud) water toe tijdens het mixen tot het deeg pakt en een mooie bol vormt.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Verdeel het deeg over een ingevette taartvorm en bak 15 minuten blind voor (met bakpapier en bakbonen).
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Mix voor de frangipane het amandelmeel, suiker en boter met een (hand)mixer tot het licht en luchtig is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en voeg dan het amandelextract en de bloem toe.
  • Verdeel de frangipane over de bodem van de taart.
  • Snij de vijgen in kwarten en verdeel over de taart.
  • Bak in ca. 40 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 456kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwitten: 7g | Vetten: 30g | Verzadigd vet: 15g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Vijgentaart

21 gedachten over “Vijgentaart”

    • De taart kun je prima invriezen, even goed verpakken! De bevroren vijg durf ik niet te zeggen, bevroren fruit laat vaak veel vocht los tijdens het bakken en dat kan de taart verpesten.

      Beantwoorden
    • Oeh dat durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen. Het kan zijn dat ze tijdens het bakken erg veel vocht loslaten. Meestal worden vijgen want slappig als je ze ontdooid namelijk.

      Beantwoorden
  1. Heb een beetje valsgespeeld en een zandbodem van de winkel gebruikt ; geen gedoe met voorbakken en bonen. De frangipane heb ik gemaakt met suikervervanger en ook het extract was in suikervrije vorm. Zo houden we de calorieën toch een beetje in controle. Ik had geen gewone bloem in huis dus heb zelfrijzende gebruikt ; gaat perfect, de frangipane zal misschien een beetje luchtiger zijn. Het resultaat was subliem en viel in de smaak. Deze taart ga ik de komende weken zeker opnieuw maken (zolang er nog rijpe vijgen aan de boom hangen).

    Beantwoorden
      • Hier heb ik net de taart geprobeerd te maken maar de bodem kwam klef en zacht uit de oven na het voorbakken. Het plakte aan het bakpapier vast toen ik dit eraf haalde en ging kapot toen ik de vulling erop wilde verdelen. Door gebrek aan bakpoeder heb ik het deeg met zelfrijzend bakmeel gemaakt. Wat kan er mis zijn begaan, en komt het nog een beetje goed uit de oven dadelijk?

        Beantwoorden
        • Hi Annemarie, het kan goed zijn dat het daaraan ligt inderdaad! Had je de oven op boven- en onderwarmte en de juiste temperatuur met blindbakvulling voorgebakken? Ik neem aan dat je hem ondertussen af heb gemaakt, hoe is ‘ie geworden?

          Beantwoorden
    • Heb vandaag de taart gemaakt met onze eigen vijgen en hij is echt lekker. Toch zal ik de volgende keer eerst van suiker/zoetstof door de bodem heen doen.
      Vond de bodem wel echt lekker maar dan meer voor een groentetaart. Ik ben zelf over het algemeen zuinig met suiker, maar de volgende denk ik dat ik het 50/50 door de bodem en vulling doe. Of bijv. 25 gram suiker meer in totaal en dat dan 50/50 er doorheen.

      Vulling was wel subliem op deze manier en met stoofperen lijkt me deze ook gruwelijk lekker 😉

      Beantwoorden
      • Wat leuk om te horen, we hebben in dit recept de bodem niet zoet willen maken omdat vijgen ook al zoet zijn van zichzelf maar pas het gerust aan zoals je lekker vindt 🙂

        Beantwoorden
4.78 van 9 stemmen (7 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie