Pruimencake recept

Pruimencake

Pruimencake. Op zoek naar een lekker recept met pruimen? Zoek niet verder! Deze cake met pruimen is echt verrukkelijk en gemaakt met de lekkerste pruimen uit het seizoen. Ik ga je vertellen hoe je deze makkelijke cake zelf op tafel tovert, dat wordt genieten!

Pruimencake met verse pruimen

Die heerlijke zoete, verse pruimen zijn perfect om te gebruiken in een lekker baksel zoals deze pruimencake. Sowieso ben ik dol op de combinatie van fruit in gebak, deze sinaasappeltaart is bijvoorbeeld ook geweldig. Maar met mijn eigen verse pruimen uit de tuin iets bakken, daar word ik toch wel éxtra vrolijk van.

Pruimencake bakken

Verschillende soorten pruimen

Die verse pruimen zijn er maar kort, het seizoen loopt namelijk van juli tot en met september met een piek in augustus. Pak je kans dus nu het kan! Ik maakte deze pruimencake met de pruimsoort Mirabel die in mijn tuin groeien, maar je kunt het met iedere soort pruim maken. Enkele soorten op een rij:

  • De Kwets, de meest herkenbare pruim met paarse schil
  • Reine Claude, verschillende soorten en kleuren
  • Mirabellen, groengeel van kleur, klein en zoet

Je hebt nog veel meer soorten pruimen en ze zijn allemaal geschikt om deze pruimencake mee te maken. Sommige zijn wat zoeter, andere licht zuur. Het kan allemaal, kies vooral de pruim die jij het lekkerste vindt. Of die in je tuin groeit, dat kan ook natuurlijk 😉 .

Reine claude

Pruimen in overvloed

Mocht je net als ik pruimen uit eigen tuin hebben, zou het zomaar kunnen dat je ineens héél veel pruimen hebt. Dan is het feest, want naast deze cake maakte ik ook al deze pruimenjam. Maar verse pruimen smaken ook heerlijk zo uit het handje of door een schaaltje yoghurt.

Yoghurt heb ik overigens ook in deze cake gebruikt, dat vind ik altijd zo lekker omdat het de cake een hele smeuïge textuur geeft. Mocht je het nog nooit geprobeerd hebben dan raad ik het je zeker aan!

Pruimencake van verse pruimen

Pruimencake bakken

Deze pruimencake bakken is echt mega eenvoudig. Je klopt de eieren en suiker luchtig en vervolgens spatel je alle andere ingrediënten er nog door. Meer is het eigenlijk niet! Makkelijk toch? Je bent nog het langste bezig met het ontpitten van de pruimen, al gaat dat met deze handige kersenontpitter of pruimenontpitter ook heel snel.

De verse pruimen gaan grotendeels door de cake. Een deel hou je apart en verdeel je nog over de cake als de cake al eventjes gebakken heeft, zo zorg je ervoor dat de pruimen mooi te zien blijven na het bakken. En dat wil je natuurlijk met die prachtexemplaren!

Pruimencake
Pruimencake recept

Pruimencake

Een verrukkelijke cake met pruimen die ook nog eens heel makkelijk is om te maken. Deze pruimencake moet je echt eens proberen!
3.82 van 11 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 8 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 eieren (middelgroot)
  • 250 gram suiker
  • snuf zout
  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml olie
  • 2 eetlepels pruimenjam (eventueel te vervangen voor elk soort jam dat je lekker vind)
  • 150 gram yoghurt
  • 500 gram pruimen* (ontpit en gehalveerd)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de springvorm in en/of bekleed met bakpapier.
  • Klop de eieren samen met de suiker en een snuf zout in ca. 5 minuten luchtig.
  • Spatel daar het zelfrijzend bakmeel, olie, yoghurt en jam voorzichtig doorheen
  • Schep een groot deel van de pruimen door het beslag en hou er een paar apart voor de bovenkant.
  • Giet het beslag in de bakvorm, verdeel nog wat pruimen over de bovenkant en zet in de oven.**
  • Bak de cake in ca. 45-50 minuten gaar. Test met een satéprikker of deze schoon uit de cake komt, dan is hij gaar.
  • Laat afkoelen en bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker naar smaak. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Ik gebruik kleine zoete pruimen genaamd Mirabellen maar je kunt elk soort pruim gebruiken voor deze cake.
**Wil je er zeker van zijn dat je pruimen mooi blijven liggen op de cake? Doe dan eerst de cake zonder de pruimen erop in de oven voor ongeveer 10 minuten. Haal de cake er dan uit en verdeel dan pas de pruimen eroverheen. Zo blijven ze mooi bovenop de cake liggen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 406kcal | Koolhydraten: 64g | Eiwitten: 7g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Pruimencake recept

8 thoughts on “Pruimencake

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept