Pruimencake. Op zoek naar een lekker recept met pruimen? Zoek niet verder! Deze cake met pruimen is echt verrukkelijk en gemaakt met de lekkerste pruimen uit het seizoen. Ik ga je vertellen hoe je deze makkelijke cake zelf op tafel tovert, dat wordt genieten!
Pruimencake met verse pruimen
Die heerlijke zoete, verse pruimen zijn perfect om te gebruiken in een lekker baksel zoals deze pruimencake. Sowieso ben ik dol op de combinatie van fruit in gebak, deze sinaasappeltaart is bijvoorbeeld ook geweldig. Maar met mijn eigen verse pruimen uit de tuin iets bakken, daar word ik toch wel éxtra vrolijk van.

Verschillende soorten pruimen
Die verse pruimen zijn er maar kort, het seizoen loopt namelijk van juli tot en met september met een piek in augustus. Pak je kans dus nu het kan! Ik maakte deze pruimencake met de pruimsoort Mirabel die in mijn tuin groeien, maar je kunt het met iedere soort pruim maken. Enkele soorten op een rij:
- De Kwets, de meest herkenbare pruim met paarse schil
- Reine Claude, verschillende soorten en kleuren
- Mirabellen, groengeel van kleur, klein en zoet
Je hebt nog veel meer soorten pruimen en ze zijn allemaal geschikt om deze pruimencake mee te maken. Sommige zijn wat zoeter, andere licht zuur. Het kan allemaal, kies vooral de pruim die jij het lekkerste vindt. Of die in je tuin groeit, dat kan ook natuurlijk 😉 .

Pruimen in overvloed
Mocht je net als ik pruimen uit eigen tuin hebben, zou het zomaar kunnen dat je ineens héél veel pruimen hebt. Dan is het feest, want naast deze cake maakte ik ook al deze pruimenjam. Maar verse pruimen smaken ook heerlijk zo uit het handje of door een schaaltje yoghurt.
Yoghurt heb ik overigens ook in deze cake gebruikt, dat vind ik altijd zo lekker omdat het de cake een hele smeuïge textuur geeft. Mocht je het nog nooit geprobeerd hebben dan raad ik het je zeker aan!

Pruimencake bakken
Deze pruimencake bakken is echt mega eenvoudig. Je klopt de eieren en suiker luchtig en vervolgens spatel je alle andere ingrediënten er nog door. Meer is het eigenlijk niet! Makkelijk toch? Je bent nog het langste bezig met het ontpitten van de pruimen, al gaat dat met deze handige kersenontpitter of pruimenontpitter ook heel snel.
De verse pruimen gaan grotendeels door de cake. Een deel hou je apart en verdeel je nog over de cake als de cake al eventjes gebakken heeft, zo zorg je ervoor dat de pruimen mooi te zien blijven na het bakken. En dat wil je natuurlijk met die prachtexemplaren!


Ingrediënten
- 2 eieren (middelgroot)
- 250 gram suiker
- snuf zout
- 275 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 ml olie
- 2 eetlepels pruimenjam (eventueel te vervangen voor elk soort jam dat je lekker vind)
- 150 gram yoghurt
- 500 gram pruimen* (ontpit en gehalveerd)
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de springvorm in en/of bekleed met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de suiker en een snuf zout in ca. 5 minuten luchtig.
- Spatel daar het zelfrijzend bakmeel, olie, yoghurt en jam voorzichtig doorheen
- Schep een groot deel van de pruimen door het beslag en hou er een paar apart voor de bovenkant.
- Giet het beslag in de bakvorm, verdeel nog wat pruimen over de bovenkant en zet in de oven.**
- Bak de cake in ca. 45-50 minuten gaar. Test met een satéprikker of deze schoon uit de cake komt, dan is hij gaar.
- Laat afkoelen en bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker naar smaak. Geniet ervan!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Maakt het niet uit dat je de oven opent na 10minuten? Ik heb altijd geleerd dat dat not done is, het gebrek zakt ervan in?
Hi Manon, ik weet niet zo snel waar je leest dat hij na tien minuten geopend moet worden? Het is inderdaad bij veel bakrecepten niet wijselijk, in dit recept adviseren we na de ingeschatte baktijd met een prikker te checken of hij gaar is en eventueel langer te bakken indien nodig. Dat is na 45-50 minuten!
Zie stap 7: Bak de cake in ca. 45-50 minuten gaar. Test met een satéprikker of deze schoon uit de cake komt, dan is hij gaar.
Hallo Anna, dat staat bij de 2 sterretjes als optie erbij. Over het verdelen van de pruimen op de bovenkant van het beslag.
Ik heb voor zekerheid gekozen en het dus niet gedaan. Het gedeelte van de pruim die in het beslag gelegd wordt heb ik door meel gehaald en voilà na een uur in de oven zitten ze nog steeds bovenin en zie je ze zitten.
Hai Eef,
Kan deze cake ook (ingevroren) bewaard worden?
Groetjes Maaike
Ja hoor, dat lijkt me zeker mogelijk!
Dit is een lekkere en lichte cake, veel minder machtig dan met boter. Viel erg in de smaak bij de gasten ook. Ik heb er wel véél minder suiker in gedaan! Maar dat hangt misschien af van hoe zoet of zuur je pruimen zijn!
Wat heerlijk! En helemaal super natuurlijk om de hoeveelheid suiker dan aan te passen.
Wat voor olie gebruik je voor het recept? Kan kokosolie (gesmolten) bijvoorbeeld?
Hoeveel bakpoeder moet toegevoegd worden ?
Dat is een foutje, je kunt zelfrijzend bakmeel gebruiken (of bloem met bakpoeder, dat kan ook, de verhouding hoe je dat maakt is 500 bloem en 15 gram bakpoeder. Daarvan gebruik je dan 275 gram voor dit recept).
Dank je wel
De baktijd van 50 minuten was veel te kort, uiteindelijk heeft mijn taart 75 minuten in de oven gestaan bij 175 graden en eigenlijk nog niet helemaal gaar. Werd gelukkig niet te donker.
Wat deed ik fout?
Elke oven is anders dus daar kan een groot verschil in zitten. Wellicht is je oven wat minder heet. Dan zou je de temperatuur iets hoger kunnen zetten en de oventijd goed in de gaten houden.
Die van mij staat er nu in en heeft niet genoeg aan 80 min. Ik heb nog 20 min er bij gedaan op 150 gr.
In het recept staat 175 graden, dus dan kan ik me voorstellen dat hij langer in de oven moet inderdaad!
Hoi hoi,
Bijna stressss in de keuken…. 😉
Alle ingrediënten keurig klaargezet, ook zelfrijzend bakmeel.
Lees ik punt 4… : bloem & bakpoeder. 😱.
Kleinigheidje, maar recept en bereiding niet helemaal hetzelfde.
Maar het belangrijkste: het was zalig!
Vanavond o.a. naanbrood op het menu. 😋
Wat fijn dat het zalig was! Het moet inderdaad zelfrijzend bakmeel zijn, gelijk even aangepast. Bedankt voor het doorgeven!
Hoe vervang ik de yoghurt best als ik dit niet in huis heb?
Hi Bo, het is lastig te vervangen! Kwark zou eventueel kunnen maar dat hebben we nog niet zelf getest.
Crème fraîche, niet de magere, kan denk ik ook.