Pruimencake. Op zoek naar een lekker recept met pruimen? Zoek niet verder! Deze cake met pruimen is echt verrukkelijk en gemaakt met de lekkerste pruimen uit het seizoen. Ik ga je vertellen hoe je deze makkelijke cake zelf op tafel tovert, dat wordt genieten!
Pruimencake met verse pruimen
Die heerlijke zoete, verse pruimen zijn perfect om te gebruiken in een lekker baksel zoals deze pruimencake. Sowieso ben ik dol op de combinatie van fruit in gebak, deze sinaasappeltaart is bijvoorbeeld ook geweldig. Maar met mijn eigen verse pruimen uit de tuin iets bakken, daar word ik toch wel éxtra vrolijk van.
Verschillende soorten pruimen
Die verse pruimen zijn er maar kort, het seizoen loopt namelijk van juli tot en met september met een piek in augustus. Pak je kans dus nu het kan! Ik maakte deze pruimencake met de pruimsoort Mirabel die in mijn tuin groeien, maar je kunt het met iedere soort pruim maken. Enkele soorten op een rij:
- De Kwets, de meest herkenbare pruim met paarse schil
- Reine Claude, verschillende soorten en kleuren
- Mirabellen, groengeel van kleur, klein en zoet
Je hebt nog veel meer soorten pruimen en ze zijn allemaal geschikt om deze pruimencake mee te maken. Sommige zijn wat zoeter, andere licht zuur. Het kan allemaal, kies vooral de pruim die jij het lekkerste vindt. Of die in je tuin groeit, dat kan ook natuurlijk 😉 .
Pruimen in overvloed
Mocht je net als ik pruimen uit eigen tuin hebben, zou het zomaar kunnen dat je ineens héél veel pruimen hebt. Dan is het feest, want naast deze cake maakte ik ook al deze pruimenjam. Maar verse pruimen smaken ook heerlijk zo uit het handje of door een schaaltje yoghurt.
Yoghurt heb ik overigens ook in deze cake gebruikt, dat vind ik altijd zo lekker omdat het de cake een hele smeuïge textuur geeft. Mocht je het nog nooit geprobeerd hebben dan raad ik het je zeker aan!
Pruimencake bakken
Deze pruimencake bakken is echt mega eenvoudig. Je klopt de eieren en suiker luchtig en vervolgens spatel je alle andere ingrediënten er nog door. Meer is het eigenlijk niet! Makkelijk toch? Je bent nog het langste bezig met het ontpitten van de pruimen, al gaat dat met deze handige kersenontpitter of pruimenontpitter ook heel snel.
De verse pruimen gaan grotendeels door de cake. Een deel hou je apart en verdeel je nog over de cake als de cake al eventjes gebakken heeft, zo zorg je ervoor dat de pruimen mooi te zien blijven na het bakken. En dat wil je natuurlijk met die prachtexemplaren!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 eieren (middelgroot)
- 250 gram suiker
- snuf zout
- 275 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 ml olie
- 2 eetlepels pruimenjam (eventueel te vervangen voor elk soort jam dat je lekker vind)
- 150 gram yoghurt
- 500 gram pruimen* (ontpit en gehalveerd)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de springvorm in en/of bekleed met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de suiker en een snuf zout in ca. 5 minuten luchtig.
- Spatel daar het zelfrijzend bakmeel, olie, yoghurt en jam voorzichtig doorheen
- Schep een groot deel van de pruimen door het beslag en hou er een paar apart voor de bovenkant.
- Giet het beslag in de bakvorm, verdeel nog wat pruimen over de bovenkant en zet in de oven.**
- Bak de cake in ca. 45-50 minuten gaar. Test met een satéprikker of deze schoon uit de cake komt, dan is hij gaar.
- Laat afkoelen en bestrooi eventueel met een beetje poedersuiker naar smaak. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bo Scheerlinck says:
Hoe vervang ik de yoghurt best als ik dit niet in huis heb?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Bo, het is lastig te vervangen! Kwark zou eventueel kunnen maar dat hebben we nog niet zelf getest.
Jolanda (DK) says:
Crème fraîche, niet de magere, kan denk ik ook.
Jantine says:
Hoi hoi,
Bijna stressss in de keuken…. 😉
Alle ingrediënten keurig klaargezet, ook zelfrijzend bakmeel.
Lees ik punt 4… : bloem & bakpoeder. 😱.
Kleinigheidje, maar recept en bereiding niet helemaal hetzelfde.
Maar het belangrijkste: het was zalig!
Vanavond o.a. naanbrood op het menu. 😋
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn dat het zalig was! Het moet inderdaad zelfrijzend bakmeel zijn, gelijk even aangepast. Bedankt voor het doorgeven!
Marten en Jenny Boven says:
Hoeveel bakpoeder moet toegevoegd worden ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is een foutje, je kunt zelfrijzend bakmeel gebruiken (of bloem met bakpoeder, dat kan ook, de verhouding hoe je dat maakt is 500 bloem en 15 gram bakpoeder. Daarvan gebruik je dan 275 gram voor dit recept).
Marten en Jenny Boven says:
Dank je wel