Yoghut maken

Yoghurt maken

Zelf yoghurt maken is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken, integendeel! Je hebt er maar heel weinig ingrediënten voor nodig, om precies te zijn 2 ingrediënten, en verder een beetje tijd en liefde. Zo simpel kan het zijn en lekker dat het is…

Verschillende manieren van yoghurt maken

Ik ga je vandaag 2 methodes uitleggen voor yoghurt maken. Zowel de methode voor yoghurt uit de instant pot als zonder de instant pot omdat je die eigenlijk niet nodig hebt. Het maakt het alleen makkelijk. Heb je er een in huis dan gebruik je die. Heb je er geen in huis dan hoef je alleen te zorgen dat je een keukenthermometer in huis hebt.

Het is zo leuk om dit soort producten zelf te maken, hoe gemakkelijk het ook is om het in de winkel te kopen. De smaak is écht lekkerder als het zelfgemaakt is, net als bij zelf vla maken!

Zelf yoghurt maken

Zelf yoghurt maken

Zelf vind ik de yoghurt altijd wat dun als je hem zelf maakt. Ik hou liever van een dikkere kwark/ Griekse yoghurt stijl qua structuur. Dus ik laat de yoghurt altijd even uitlekken, doe hiervoor een kaasdoek of schone theedoek in een vergiet boven een kom en laat de yoghurt uitlekken voor ongeveer 2 á 3 uur. Op warme dagen doe ik dit in de koelkast, op koude dagen kan dit prima buiten de koelkast.

Dikke yoghurt

Wat je overhoudt is wei en dikke yoghurt (de yoghurt dikt daarna trouwens nog verder in in de koelkast, dus hou daar eventueel rekening mee). De wei kun je overal voor gebruiken zoals smoothies, soep of zelfs in risotto. Net als je water gebruikt eigenlijk, schijnt heel gezond te zijn en het smaakt verder eigenlijk nergens naar!

Zelfgemaakte yoghurt

Verschillende soorten yoghurt

Wissel af met de verschillende soorten yoghurt. Je kunt namelijk ook Griekse of Turkse yoghurt gebruiken, biologische of niet biologische yoghurt. Let er altijd op dat er yoghurt bacteriën aanwezig zijn en er verder geen smaak of extra fruit in zit behalve eventueel vanille, dat kan nog wel. Vers fruit of confituur kun je natuurlijk wel toevoegen aan de yoghurt als deze klaar is.

Yoghurt instant pot

Yoghurt bewaren

De zelfgemaakte yoghurt is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Je kunt van de zelfgemaakte yoghurt opnieuw een paar keer yoghurt maken, op een gegeven moment zal je echter wel weer een lepeltje andere (‘verse’) yoghurt erdoor moeten doen om de bacteriën levend te houden.

Eet de yoghurt lekker bij het ontbijt, tussendoor, ergens doorheen óf bak ermee en maak deze lekkere yoghurtcake!

Yoghut maken

Yoghurt maken

Zelf yoghurt maken is heerlijk en niet zo moeilijk als je zou denken, integendeel! Je hebt maar 2 ingrediënten nodig.. zo simpel kan het zijn!
4.50 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Russtijd: 12 uur
Totale tijd: 12 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 1 liter yoghurt

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 1,5 liter melk (verse of houdbare (zie receptuur))
 • 1,5 eetlepel yoghurt (let op: met yoghurt bacteriën*)
Optioneel: toevoegingen naar smaak zoals vanille, honing, vers fruit etc.

  HANDIG OM TE HEBBEN:

  ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Als je verse melk gebruikt breng je dit in een pannetje of in de instant pot (gebruik hiervoor eventueel de saté functie) eerst tegen de kook aan.
  • Laat de melk vervolgens afkoelen tot 42 graden, gebruik hiervoor een keukenthermometer.
  • Bij houdbare melk kun je bovenstaande stappen overslaan. Bij de instant pot doe je de houdbare melk er direct in (ongeacht of deze koud of kamertemperatuur is), gebruik je geen instant pot dan verwarm je de melk simpelweg tot 42 graden.
  • Voeg dan de yoghurt toe en roer met een garde of vork goed door.
  • Je kunt nu naar smaak eventueel honing of vanille toevoegen.
  • Bij de instant pot sluit je de deksel (zorg dat het ventiel open staat) en zet je de yoghurt stand aan op 8 of 10 uur.
  • Zonder instant pot doe je de deksel op de pan en pak je de pan warm in met een dikke deken of in ouderwetse hooikist zodat de melk lekker warm blijft en de yoghurtbacteriën hun werk kunnen doen.
  • Na ongeveer 8 uur is de yoghurt klaar. Ik doe dit vaak 's avonds en de volgende morgen heb je heerlijke yoghurt. Het is echt niet erg als je de yoghurt een of twee uurtjes langer laat staan. Eet smakelijk!

  handig om te weten:

  * Op de verpakking kun je vaak duidelijk vinden dat er yoghurt culturen of bacteriën in de yoghurt zitten. 

  voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

  Calorieën: 481kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 36g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 11g

  *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

  RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
  Yoghut maken

  10 thoughts on “Yoghurt maken

  • Margreet says:

   Wat ook heel goed kan als de yoghurt op temperatuur is om het over te schenken in een thermos fles( met brede opening) dan blijft het heel goed op temperatuur.

  • Hoi,
   Ik heb het gisteren gemaakt maar de yoghurt is erg dun, lijkt eerder op dikke melk (klein beetje stroperig) dan yoghurt. Ik heb het recept gehalveerd maar de werkwijze precies zoals beschreven. Ik heb griekse yoghurt 10% en halfvolle melk (uit een pak) gebruikt. Is het beter om griekse yoghurt 0% en of verse melk van de boer te gebruiken? Ik wil het graag nog eens proberen.
   Ik kijk uit naar je reactie!

   • Jeannette says:

    Hoe vetter hoe beter. Dodoni 10% is goede Griekse yoghurt hiervoor. En ik denk dat volle verse melk beter werkt dan magere. Dat is meer water. Gewoon nog een paar keer proberen. Succes.

  • Ik wil het gaan proberen, al was het maar om niet meer al die plastic verpakkingen te moeten gebruiken. Kan ik het ook een uur of 8 in een oven zetten op 4o graden?

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Beoordeel dit recept