Dit is een fantastisch basisrecept voor vla. Heerlijk romig met een vleugje vanille én super handig om overgebleven eidooiers mee op te maken!
Zelf vla maken, heb je dat weleens gedaan? Het is ontzettend makkelijk en zo ontzettend lekker. Echt mijn go-to recept als ik eidooiers over heb uit een recept. En zelfgemaakte vla is me toch een partij lekker.
Vla maken
Vla bestaat eigenlijk maar uit een handjevol ingrediënten. Melk, eidooiers, suiker, vanille en een bindmiddel. Om vla de juiste dikte te geven wordt vaak maizena of custard gebruikt. In dit recept heb ik gekozen voor maizena.
De werking is hetzelfde, maar custard voegt nog wat extra smaak én kleur toe. Met maizena is je vla wat lichter van kleur (ook geen probleem, maar weet in ieder geval dat die felgele kleur uit een pak een tikkie kunstmatig is 😉 .)
Zero-waste
Je kent het wel, je bent aan het bakken of koken en het recept vraagt alleen om eiwitten. Wat doe je dan met de dooiers? Daar kun je zoveel lekkers mee maken! Zoals échte, zelfgemaakte banketbakkersroom of natuurlijk deze lekkere vanille vla.
Soms is het juist andersom, je hebt een recept met eidooiers gemaakt en nu zit je met overgebleven eiwitten. Maar ik zou Eef niet zijn als ik geen lijstje had met tips om je eiwitten op te maken! Zo kun je op elke manier het hele ei gebruiken en hoef je niks weg te gooien.
Wist je trouwens dat je eierschalen heel goed kan gebruiken om naaktslakken mee te weren in je (moes)tuin? Dan ben je helemaal zero-waste bezig!
Basisrecept voor vla
Zo fijn dat het basisrecept voor vla nu toegevoegd is aan de mooie collectie basisrecepten die er al was. Want het is natuurlijk een klassieker onder de Hollandse toetjes en zo veel lekkerder als je het zelf hebt gemaakt. Lekker romig en zoet met de zachte smaak van échte vanille! Loopt het water je al in de mond?
Het is een relatief makkelijk recept, het enige waar je echt op moet letten is dat je de warme melk heel rustig, beetje bij beetje toevoegt aan het eiermengsel. Als je dit te snel toevoegt en/of niet goed genoeg klopt met de garde, stolt het ei door de hitte van de melk en krijg je een hele rare variatie op scrambled eggs… 😉 .
Laat dit je alsjeblieft niet afschrikken! Geduld en aandacht zijn hierin het belangrijkste, en dan gaat het helemaal goed komen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 liter melk
- 1 vanillestokje
- 3 eidooiers
- 75 gram suiker
- 50 gram maizena (of custardpoeder, dit maakt de vla iets geler)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de melk in een steelpannetje. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe in de pan met de melk en gooi het stokje er ook bij voor wat extra smaak.
- Breng aan de kook, zet het vuur zacht en laat dit nu rustig 10-15 minuten heel zachtjes koken en intrekken.
- Kluts ondertussen de eidooiers, suiker en maizena in een kom goed doorelkaar.
- Voeg nu beetje bij beetje de warme melk toe aan het eiermengsel en blijf kloppen met een garde zodat het goed met elkaar mengt.
- Doe het mengsel terug in de steelpan en kook het op laag vuur nog 5 minuten tot het iets dikker begin te worden.
- Schenk de vla in een mooi glas of bewaarpot en laat het afkoelen in de koelkast. Verwijder voor het serveren pas het vanille stokje voor extra veel smaak!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Femke says:
Lekker, ik ga het proberen! Moet je bij stap 2 de deksel op de pan houden of juist niet?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk! Er hoeft geen deksel op de pan, dan kan het inkoken 🙂
Anna Broekhuis says:
Eerst keer mislukt 😞 tweede keer gelukt het smaakte zo lekker 😋 en ik heb custard gebruikt ipv maizena
Wat geniet ik altijd weer van uw recepten en verhalen
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn dat ‘ie de tweede keer zo goed gelukt is! Dankjewel!!
Tamara Mallens says:
Hoi, zou je de suiker ook kunnen vervangen door een suiker vervanger? Zo ja, welke en in welke verhouding?
Eef says:
Ongewtijfeld kun je dat doen, maar ik werk vrijwel nooit met een suikervervangen en per suikervervanger is dit nogal verschillend dus dat is een kwestie van zelf uitproberen 🙂