Suikerwafels recept. Oftewel Luikse suikerwafels. Pure verwennerij, deze wafels waarin parelsuiker door het deeg gaat. Heerlijk voor bij als zoete lekkernij of bij een uitgebreid ontbijt of brunch, maar natuurlijk ook heel leuk om te maken voor een High Tea bijvoorbeeld.
De suikerwafel is een typisch Belgische lekkernij uit de stad Luik. Vandaar dat ze ook wel Luikse suikerwafels of Gaufre de Liège worden genoemd. Niet te verwarren met de Brusselse wafels. Suikerwafels zijn kleiner met afgeronde hoeken, Brusselse wafels zijn rechthoekig. Ook zijn Luikse wafels dikker en daarnaast wordt er parelsuiker door het beslag gemengd, vandaar de typische naam suikerwafels.
Heerlijk suikerwafels recept
Het is absoluut niet moeilijk om zelf suikerwafels te maken. Met dit suikerwafels recept gaat het helemaal goed komen. Anders dan bij andere wafelrecepten, zoals deze gezonde wafels of vegan wafels, maak je voor dit recept een gistdeeg. Bij andere wafelrecepten kan dat een beslag zijn. Het verschil qua bereiding is dat je het deeg even moet laten rijzen. Wil je op zondagochtend genieten van deze wafels, heb ik nog wel een tipje voor je. Je kunt het deeg ook een nacht in de koelkast laten rijzen in plaats van op een warme plek. Zo kun je het zaterdagavond al klaarmaken en heb je op zondagochtend zo verse suikerwafels klaar.
Zelf suikerwafels maken
Denk nu niet dat suikerwafels ingewikkeld is doordat het om een gistdeeg gaat, het is echt een kwestie van het deeg maken, laten rijzen en afbakken. Eigenlijk doet de keukenmachine en het wafelijzer dus het meeste werk 😉 . Je kunt de suikerwafels gewoon zo serveren, maar ook lekker om er nog wat vers fruit of slagroom bij te serveren. Dan maak je er een extra feestje van!
Aan de slag
Ga dus vooral lekker aan de slag met dit suikerwafels recept. Daar ga je ongetwijfeld heel blij van worden. Een groot verschil met een voorverpakte suikerwafel uit de supermarkt, eigenlijk is het niet te vergelijken. Het allerlekkerste is het om een eigen, versgebakken suikerwafel meteen op te eten als ze nog een beetje warm zijn. Net zoals je op de braderie in Luik zou doen.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- ½ zakje gedroogde gist (3,5 gram)
- 100 gram suiker
- 75 gram melk (volle - lauwwarm)
- 1 ei
- 1 eidooier
- 250 gram bloem
- 90 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- ½ theelepel vanille extract
- snufje zout
- 100 gram parelsuiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de melk met de gist en een halve eetlepel van de suiker in de beslagkom en laat even staan tot het gaat schuimen.
- Als het gistmengsel is gaan schuimen, voeg je de bloem toe en de suiker. Kneed hiervan een mooi deeg terwijl je het ei en de eidooier er een voor een bij doet. Voeg ook de roomboter toe en tot slot het zout en vanille extract.
- Dek het deeg af en laat nu 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
- Stort het deeg daarna op het aanrecht. Kneed de parelsuiker erdoor en verdeel in 10 stukjes. Laat nu nog een half uur afgedekt met huishoudfolie rijzen.
- Verwarm het wafelijzer voor en vet deze in. Bak de wafels in een paar minuten goudbruin en luchtig in het wafelijzer. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Astrid says:
Hallo Eef,
Ik wil heel graag jou recept van de suikerwafels gaan maken. Alle ingrediënten heb ik in huis behalve de parelsuiker. Bij het AH/Jumbo boodschappenlijstje staat hij niet, daar hebben ze kristalsuiker voor in de plaats vermeld. In mijn beleving is dat gewone normale suiker en zijn het geen stukjes zoals ze in de wafels zitten. Kun je mij vertellen waar ik deze parelsuiker kan vinden/kopen?? Alvast bedankt!!
Een Brabantse groet 😉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk dat je de suikerwafels wilt gaan maken! Klopt inderdaad dat parelsuiker lastig te verkrijgen is bij de supermarkt. Soms bij de Lidl hebben ze speciale weken en is het daar verkrijgbaar. Verder kun je het beste kijken bij (online) bakwinkels en soms hebben ze het ook bij molens. Succes!
Tony says:
parelsuiker is verkrijgbaar bij de boerenbond
Sera says:
Kan ik dit ook maken met desem?
Hoeveel heb ik dan nodig?
Eef says:
Ongetwijfeld maar dan zou je het recept erop moeten aanpassen dus dat durf ik zo niet te zeggen zonder het zelf te proberen.
Tamara says:
Wafels gemaakt waren lekker maar heel hard weet er iemand hoe ik deze Zacht kan maken
Eef says:
Na het bakken inwikkelen in een theedoek. Dan blijven ze lekker warm en zacht 🙂
Rob says:
Is 75 ml melk op 250 gram bloem niet wat weinig?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Neehoor, dat klopt helemaal! 🙂