Wafels voor het ontbijt? Jaaaaaaaaaaaaaaa! Warme wafels met een beetje ahornsiroop erop en vers fruit. Daar kun je mij voor wakker maken, nou ja, bijna dan. Eerst koffie. Want er zijn dingen die blijven zoals ze zijn 😉 .
Volgens mij heb ik het jullie weleens verteld, ik ben niet een enorme ontbijter. Althans doordeweeks niet. Ik moet zeggen, sinds de komst van onze dochter Lotte is dat wel iets veranderd. Dan maak je toch ‘s morgens een ontbijtje voor de kleine dame en dan is even een hapje meedoen net zo makkelijk. Maar vaak genoeg eet ik pas rond een uurtje of 10. Dan krijg ik pas trek en dan ga ik dan dus ook een ontbijtje maken.
Vegan wafels voor het ontbijt.
Soms gewoon een boterhammetje of een bak yoghurt met fruit. Soms maak ik er een feestje van zoals met deze heerlijke vegan wafels. Het kost je vrijwel geen extra tijd in verhouding tot het smeren van een broodje of een bakje yoghurt samenstellen. Maar het resultaat? Zo lekker!
Zelfgemaakte wafels voor het ontbijt
Ik maak regelmatig deze makkelijke havermout wafels, maar het leek me leuk om eens te kijken of het ook zou lukken heerlijke vegan wafels te maken. Het was even uitproberen tot ik het juiste recept in mijn wafelijzer deed, maar deze zijn perfect! Krokant aan de buitenkant, luchtig en zacht van binnen.
Ik heb zelf een eenvoudige wafelijzer. Het is deze contactgrill waarbij je meerdere platen hebt waaronder dus een voor wafeltjes. Ideaal want zo heb ik niet nog een extra apparaat in huis en kan ik toch in een handomdraai lekkere wafels maken. Als je van dit soort ontbijtjes houdt, dan kan ik je hem echt aanraden.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 ml plantaardige melk (amandelmelk of havermelk bijvoorbeeld)
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 25 gram havermout
- 1-2 theelepels koekkruiden of kaneel
- snuf zout
- olie of boter om het wafelijzer mee in te vetten
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm het wafelijzer voor.
- Meng alle ingrediënten in een kom met een garde tot een mooi, glad beslag.
- Vet het wafelijzer in met een beetje (plantaardige) boter of olie.
- Schep ongeveer 2 eetlepels beslag per wafel in het wafelijzer en bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer direct met vers fruit naar smaak en een scheutje ahornsiroop.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Monique says:
Klinkt lekker. Zouden ze ook in een wafelvorm in de oven kunnen? En zo ja hoelang en op welke temperatuur?
Bedankt ga ze zeker proberen
Eef says:
Nog nooit geprobeerd een wafelvorm in de oven dus daarover kan ik je helaas niet informeren.
Sharony says:
Lekker qua smaak maar ik krijg ze niet bruin, blanke wafels ????
Eef says:
Ze worden niet heel bruin inderdaad. Zoals op de foto, meer goudbruin 🙂
Ashley says:
Vraagje ik heb 125 ml havermelk gebruikt maar mijn beslag is echt droog nog… Moet er niet meer melk in?
Eef says:
Ik gebruik amandel- of havermelk in het recept. Als het erg droog is dan zou ik er inderdaad een klein beetje extra bij doen, maar het beslag mag best een beetje dik zijn. Het moet geen pannenkoekenbeslag worden 😉
Agnes says:
Very nice recipe! I’ve been looking for a good one for a while, that the dough wouldn’t stick to the wafel maker.
Well done!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Thank you, very nice to hear & much appreciated 🙂