Volg mij:
(Zoete) Baksels, Ontbijt

Brusselse wafels

Brusselse wafels

Brusselse wafels, een Belgische verwennerij. Het deeg voor Brusselse wafels wordt zonder suiker gemaakt waardoor ze bij uitstek geschikt zijn om te versieren met poedersuiker, slagroom, vers fruit of misschien zelfs een bolletje vanille-ijs naast een warme wafel… heerlijk! Vandaag vertel ik je alles over de Brusselse wafel.

Sinds kort heb ik een wafelijzer in huis en dat betekent: uitproberen! Een wafelijzer stond al lang, heel lang op mijn wensenlijstje. Maar om ervoor te zorgen dat mijn huis leefbaar blijft en het niet een keuken met een huis wordt in plaats van een huis met een keuken stel ik soms eisen. Pittige eisen. Zo wilde ik alleen een wafelijzer kopen van de rommelmarkt of kringloopwinkel en dan het liefst zo’n ouderwetse metalen. Dat was de eis en als dat lukte dan kocht ik het wafelijzer natuurlijk direct.

Wafels uit de wafelijzer

Na een jaar heb ik de zoektocht opgegeven: niet te vinden! Althans niet het wafelijzer wat ik in mijn hoofd had. Toch wilde ik heel graag een wafelijzer, ik staakte mijn zoektocht naar de ouderwetse wafelijzer en ging modern, online op zoek naar een nieuwe wafelijzer. Elektrisch, makkelijk om schoon te maken en handig in gebruik. Die vond ik en inmiddels ben ik de trotse eigenaar van een wafelijzer. Uiteindelijk heb ik deze wafelijzer gekocht bij bol.com voor een zacht prijsje, blij mee!

Belgische wafels

Het feest kon beginnen! Ik begon met het lezen van veel verschillende recepten, achtergrondinformatie over wafels en ontdekte zelfs dat je niet alleen wafels met het wafelijzer kunt maken maar ook een omelet, tosti, rösti en nog veel meer. Logisch ook want een wafelijzer is eigenlijk niets meer en niets minder dan een elektrische grill maar dan alleen met de vorm van een wafel erin. Uiteindelijk kwam ik een recept tegen van de Belgische tv-zender VTM koken voor Brusselse wafels. Kijk trouwens ook echt even het filmpje op hun website want als je net als ik uit de jaren ’80 komt ken je waarschijnlijk wel de beste man die naast Sofie in beeld staat.

Brusselse wafels

Brusselse wafels

Het recept dat ik heb gemaakt is van VTM koken en natuurlijk heb ik hem een heel klein beetje aangepast maar het is een Belgisch recept voor Brusselse wafels, hoe kan het ook anders? Ik mag er immers vanuit gaan dat onze zuiderburen goed weten waar ze het over hebben. Zeker gezien het feit dat België toch echt wel bekend staat om zijn wafels. Wist je dat er heel veel verschillende soorten wafels zijn? De meest bekende Belgische wafels zijn natuurlijk de Brusselse wafels en de Luikse wafels. Er zit alleen wel wat verschil tussen de Luikse wafel en de Brusselse wafel:

✓ Suiker. In Luikse wafels wordt parelsuiker verwerkt waar in Brusselse wafels geen suiker zit. Brusselse wafels worden daarom vaak belegd met poedersuiker, slagroom en/of vers fruit.
✓ Vorm. De Brusselse wafel is vaak rechthoekig van vorm en vrij groot. De Luikse wafel is ovaal of rond.
✓ Het aantal puntjes. Officieel hoort een Brusselse wafel 20 kuiltjes te hebben en een Luikse wafel 24 stuks. Nu niet stiekem gaan tellen hoeveel puntjes er in mijn Brusselse wafels zitten hè?!

Zo meer dan genoeg gekletst! Tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke Brusselse wafels. Ze zijn zacht, luchtig en hebben een iets krokant korstje. Je kunt deze wafels prima een dagje bewaren (mits afgesloten) maar warm zijn ze natuurlijk het lekkerst.

Brusselse wafels


Het recept voor Brusselse wafels:

Voorbereidingstijd: 55 minuten | Bereidingstijd: 5 – 10 minuten | Totale bereidingstijd: ca. 60 minuten
Hoeveelheid: 6 stuks

Wat heb je nodig voor Brusselse wafels (ingrediënten):

  • 175 gram bloem
  • 125 ml melk
  • 125 ml water
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 7 gram droge gist
  • 1 ei
  • snuf zout

Hoe maak je Brusselse wafels :

  1. Smelt de boter en laat dit vervolgens afkoelen.
  2. Doe de melk met het water in een pannetje samen met de gist en verwarm dit op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet kookt maar dat je het alleen lauwwarm maakt.
  3. Neem een ruime kom en doe hier de bloem in. Giet hier vervolgens de verwarmde melk en water bij en mix tot een egaal deeg.
  4. Splits het ei en meng het eidooier door het deeg. Klop het eiwit op.
  5. Meng daarna de gesmolten boter en een snuf zout door het deeg en schep als laatste het opgeklopte eiwit door het deeg.
  6. Laat het deeg ongeveer 45 minuten (afgedekt) rijzen.
  7. Verwarm het wafelijzer en vet deze eventueel in met bakspray of een beetje olie. Vul het wafelijzer vervolgens met het deeg. Afhankelijk van de grootte van het wafelijzer kun je ongeveer 6 wafels maken met dit deeg. Bak de Brusselse wafels in ongeveer 5 tot 10 minuten goudbruin en serveer ze met poedersuiker, slagroom en/of vers fruit. Eet smakelijk!

Brusselse wafels

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

10 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm deze homemade wafels aten we vroeger thuis regelmatig, het lekkerste vind ik ze met een bolletje ijs erbij, heeeeerlijk! Al ziet deze versie er ook watertandend lekker uit, hmm! Superleuk dat je een wafelijzer hebt gekocht! 🙂

    17 februari 2017 at 07:49
  • Beantwoorden Marijke

    Lijkt mij zo lekker deze wafels! Ik wil ook al tijden een wafelijzer maar blijf maar twijfelen. Wéér een apparaat extra om op te bergen haha.

    17 februari 2017 at 08:06
    • Beantwoorden Eef

      Heel herkenbaar! Dat was voor mij ook een van de redenen om er lang me te wachten 🙂

      25 februari 2017 at 21:18
  • Beantwoorden Maayke

    Hoi Eef, dit recept ziet er goed uit. Vraagje: heb je droge gist gebruikt (zakje) of verse gist? Dank voor je antwoord.

    5 juni 2017 at 10:36
    • Beantwoorden Eef

      Hi Maayke, ik heb droge gist gebruikt en ik heb het er direct even duidelijk bij vermeld 🙂 Groetjes,

      5 juni 2017 at 23:48
  • Beantwoorden Susanne

    Moet je het deeg ook afdekken tijdens het rijzen?

    7 januari 2018 at 16:38
    • Beantwoorden Eef

      Ja altijd even afdekken. Ik heb het ook even in het recept vermeldt voor de duidelijkheid 🙂

      7 januari 2018 at 21:19
  • Beantwoorden jacob

    Goede basis voor de brusselse wafel. Heb het recept net gemaakt en wat smaakte het toch goed. Gewoon de klassieke variant gemaakt met wat poedersuiker en slagroom. Echt een topper! Bedankt voor het delen van het recep

    28 juni 2018 at 20:23
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Jacob 🙂

      15 juli 2018 at 14:26

    Laat een reactie achter