Spinaziestamppot. Dit is zo’n heerlijke stamppot geworden. Net even wat anders dan anders, makkelijk om te maken en favoriet bij het hele gezin. Als je net als ik gek bent op spinazie, dan wil je deze maken!
Stamppot met spinazie
Ik had wel weer eens zin om een lekkere Hollandse maaltijd te maken, en als er iets echt Hollands is, dan is het wel stamppot toch? Nu ben ik dol op klassieke stamppotjes, zoals andijviestamppot, maar ik vind het ook lekker om eens wat anders te proberen.
Op zoek naar meer recepten met aardappels? Hier vind je al mijn aardappel recepten op een rij!
Simpel maar zalig
Zo ontstond deze stamppot met spinazie met spekjes en ei, en die is toch lekker geworden, deze komt ongetwijfeld vaker op tafel hier thuis! Je hebt er niet veel voor nodig, maar dit recept bewijst maar eens dat simpel vaak ook gewoon heel erg lekker kan zijn. En eerlijk is eerlijk, de kleine eters onder ons houden ook van niet teveel poespas 😉 .
Spinaziestamppot met ei
Sowieso ben ik gek op spinazie. Vroeger al, als je uit de jaren ’80/’90 komt dan ken je vast de klassieke combinatie van spinazie, aardappelpuree en vissticks wel? Heer-lijk vond ik dat als kind. En je kunt natuurlijk prima ook vissticks serveren bij deze spinaziestamppot.
Al is de versie zoals hij nu is ook al echt heel lekker, met spekjes erdoor en een eitje erbij. Voor een vegaversie vervang je trouwens prima de spekjes voor vegetarische spekjes. Of als je juist nog wat extra wil erbij, kun je deze gehaktballen maken, die zijn zalig!
Makkelijke spinaziestamppot
Voor deze stamppot spinazie gebruik ik verse spinazie. Dat vind ik toch wel het lekkerste, maar uiteraard kun je ook spinazie uit de diepvries of spinazie a la crème gebruiken. Verder maak je deze spinaziestamppot net als iedere andere stamppot.
Aardappels koken, stampen, groenten erdoor, op smaak brengen en klaar! Ik voeg trouwens wel altijd wat crème fraîche toe, daar wordt de stamppot lekker romig van.
Op zoek naar meer lekkere recepten met spinazie? Deze pasta met spinazie is ook een aanrader!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo aardappels (kruimig)
- 150 gram spekjes
- 4 eieren (gekookt)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 600 gram spinazie (vers)
- 200 gram crème fraîche
- ½ theelepel nootmuskaat
- roomboter, zout en peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de aardappels en snij ze in stukken.
- Doe de aardappels in een ruime pan met een snuf zout. Giet water erbij tot de aardappels onder water staan. Breng aan de kook. Giet af als ze gaar zijn (ca. 20 minuten).
- Bak de spekjes uit in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapiertje.
- Snij de ui in dunne ringen en de knoflook fijn.
- In dezelfde koekenpan voeg je een beetje boter toe. Fruit de ui en knoflook aan tot deze glazig zijn.
- Bak de spinazie kort mee tot deze slinkt. Breng op smaak met peper en zout.
- Stamp de aardappel romig met een aardappelstamper en voeg al stampend de crème fraîche toe.
- Meng de spinazie en spekjes door de puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Serveer met een gekookt eitje. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dodo says:
In plaats van spekjes, zijn reepjes gedroogde tomaat ook erg lekker. 😉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goede inderdaad, dat klinkt erg lekker!
MARIJKE says:
Heel erg lekker, van te voren klaar gemaakt ,en in oven schaal in magnetron super lekker. ⁵
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Alma van Wezel says:
Mmmm!!! Ook heerlijk als ovenschotel. Spinazie op de bodem. Gekookt eitjes er (heel) in duwen. Dan puree erover. Dan een mengsel van gebakken spekjes en geraspte kaas erover en dan even in de oven voor een knapperig korstje. Feel good food!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh wat een goed idee, dat klinkt heel goed!
Lukie says:
Super lekker zeker als je ook het beetje spekvet gebruikt om de ui ed in te bakken.
Let wel dat je het spinazievocht afgiet in een schaaltje om daarna de stamppot hiermee smeuïg naar wens te maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Goeie tip!
Margriet Beets says:
W
Eer bijzonder lekker Eef😄
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen, bedankt voor het delen! 🙂
Eva says:
Was heerlijk!! Idd voor het gehele gezin
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Eva, fijn dat jij en je gezin er ook zo van genieten!
Wouter Koopmans says:
Wat een heerlijk recept! Heb ervan genoten. En verder, Ik ben alleenstaand, en ik heb vaak ’t probleem dat als ik ga koken vaak voor een heel gezin kook. (Dat is niet zo erg, want invriezen gaat ook prima met stamppot). Maar de recepthulp op deze website om de hoeveelheden aan te passen is erg handig! Fijn dat hier aan wordt gedacht op je webpagina
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen dat het gesmaakt heeft! En goed ook om te weten dat je blij bent met deze functie! 🙂
Ellen says:
Zou het ook lekker zijn met zoete aardappels?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat denk ik wel!
Natascha says:
Vanavond gemaakt, was heeeeerlijk!
Eef says:
Wat onwijs leuk om te horen, dankjewel 🙂
Jolanda (DK) says:
Nog nooit spinaziestampot gegeten, maar het klinkt erg lekker. Ga het morgen maken voor man en mijzelf.
Jolanda
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk, geniet ervan!!
Matanja says:
Ik heb deze stamppot al 2x gegeten, wat een heerlijke stamppot is dit zeg.😋
Heel lekker met de knoflook, ui, spekjes en creme fraiche!! Lekker jus en gekookt eitje erbij, heerlijk ,ik kan het nog 10x zeggen.🫣 Gewoon super lekker!!
Thanks voor het recept Eef😘
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat ontzettend fijn om te horen, dankjewel voor je lieve reactie!!
Marijke De Jong says:
Super lekker gaat vaker op het menu komen!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Marijke!
Samantha says:
Heerlijk! Ons dochtertje van 1,5 jaar is er gek op!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! 😀
erik says:
eef/team
was lekker, kan ook niet anders, maar heb wel wat veranderd.
had geen creme fraische, wel boursin.
ook geen spekjes, maar wel wat chorizo worst, swartswalder schinken.wel effe aanbakken uiteraard , vet bewaren en er later door
geeft net andere twist.
en ook gehaktbal erbij, goede jus, zoals mijn vriendin zegt het is geen jus maar meer saus en ook je gooit overal een ui in, de gehaktballen nu
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt heerlijk, dank voor je reactie Erik!