Speculaas tiramisu. Oh wat is deze tiramisu lekker geworden! De combinatie van speculaas gedoopt in chocolademelk en natuurlijk de room met speculaaskruiden is echt een waanzinnige combinatie.
Tiramisu van speculaas
Deze speculaas tiramisu is natuurlijk een ideaal toetje voor Sinterklaas. Door de speculaas heeft het de smaak van Sinterklaas en doordat er geen koffie of alcohol aan te pas komt in dit recept is hij ook ideaal voor kinderen. Ga jij deze maken met pakjesavond?
Speculaasjes
Voor dit recept kun je natuurlijk gewoon een pak speculaasjes gebruiken uit de supermarkt of van de bakker. Dat maakt het recept nog eenvoudiger. Als je het leuk vindt kun je ook zelf speculaas maken, bijvoorbeeld met een speculaasplank. Dat is niet alleen heel erg lekker, maar ook leuk om te maken!
Voor de speculaasliefhebbers onder ons is het ook een aanrader om eens zelf gevulde speculaas te maken. Heer-lijk!
Tiramisu zonder koffie
De tiramisu van speculaas maak je niet met koffie zoals bij een ‘gewone’ tiramisu, maar met chocolademelk. Dat maakt de tiramisu meteen geschikt voor jong en oud. Daarnaast is het ook een heerlijke combinatie met de speculaasjes!
Makkelijke speculaas tiramisu
Deze tiramisu is echt onwijs makkelijk om te maken. Zeker wanneer je deze met Sinterklaas gaat maken ideaal, want dan heb je het waarschijnlijk al druk genoeg met cadeautjes, gedichten en/of surprises regelen of op welke manier jij Sinterklaas viert. π
Als je deze speculaas tiramisu gaat maken, heb je zeker genoeg voor 6 personen en wellicht zelfs meer. Het is zeker machtig namelijk, maar wel mega lekker. Een andere geweldige optie voor een sinterklaas toetje is deze pepernoten tiramisu. Ook die is eenvoudig om te maken en heerlijk van smaak!
Feestelijk toetje
Natuurlijk kun je deze tiramisu ook buiten Sinterklaas om maken, hij zal ook zeker niet misstaan tijdens het kerstdiner namelijk. Deze tiramisu van speculaas is niet alleen tijdens de feestdagen hartstikke lekker hoor, echt een feestelijke afsluiting van een diner of gewoon om zo van te genieten.
De tiramisu is niet al te zoet, wat ik persoonlijk erg lekker vind. Maar mocht je het toch wat zoeter willen kun je absoluut nog wat suiker toevoegen aan de mascarpone.
Decoratie
Voor de decoratie heb ik slagroom gebruikt, gemengd met koekruiden (oftewel speculaaskruiden). Voor een extra feestelijk effect spuit je deze op met een spuitzak en spuitmond. Bijvoorbeeld spuitmond Wilton 2D. Vervolgens nog wat verkruimelde speculaas erover en wat chocoladeschaafsel en het feest is compleet!
Chocoladeschaafsel kun je kopen bij (online) bakwinkels of heel makkelijk zelf maken met een kaasschaaf of dunschiller en een reep chocolade. Je kunt het natuurlijk op andere manieren decoreren. Bijvoorbeeld met andere chocolaatjes of chocoladevlokken er bovenop.
Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):
- 250 ml slagroom
- 3 eetlepels suiker
- 250 gram mascarpone
- 2 theelepels koekkruiden
- 200 ml chocolademelk
- 250 gram speculaasjes
- 20 gram pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 100 gram poedersuiker
- 1 theelepel koekkruiden
- 50 gram speculaas (verkruimeld)
- 20 gram chocoladeschaafsel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Klop de slagroom voor de tiramisu stijf met de suiker.
- Klop de mascarpone even los en spatel dan door de slagroom samen met de speculaaskruiden.
- Doe een beetje chocolademelk in een kom en doop de helft van de speculaas hier kort in.
- Bedek de bodem van de schaal met de speculaas uit de chocolademelk.
- Schep hierover de helft van het slagroom-mascarpone mengsel.
- Rasp wat pure chocolade en verdeel dit hier overheen.
- Doop de tweede helft van de speculaasjes in een beetje chocolademelk en verdeel over de tiramisu. Top af met de rest van het slagroom-mascarpone mengsel.
- Zet de speculaas tiramisu nu minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Klop de slagroom voor de topping stijf en voeg hier de poedersuiker en koekruiden aan toe. Meng dit samen en verdeel over de tiramisu, dit kun je optioneel met een spuitzak doen voor mooie toeven. Decoreer met de verkruimelde speculaas en chocoladeschaafsel. Geniet ervan!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Iris says:
Klinkt heerlijk! Misschien een domme vraag, maar bij de helft vd speculaas, bedoel je dan de helft steeds van een koekje of echt de helft van het totale gewicht? In dat laatste geval mis ik nl wat ik met de andere helft moet doen..
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Er bestaan geen domme vragen. Ik snap je verwarring ik heb het even iets duidelijker in het recept gezet. Je maakt twee keer een laag met hele speculaasjes (zie ook de foto in het artikel voor een beeld van de eerste laag).
Claire says:
Hallo Eef dit ziet er zo leuk uit! Ik wil dit gaan maken. Kan ik dit ook een dag van tevoren maken of is hij dan niet lekker meer? Groetjes Claire
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk dat je het wil gaan maken! Je kunt het zeker voorbereiden. Dan laat je het een nachtje opstijven. De speculaasjes worden dan zacht, maar dat vind ik persoonlijk ook juist lekker.
Esther Thummerer says:
Oei dat ziet er zooo lekker uit. Dat ga ik proberen ;-D Zal een toetje worden voor de kerstdagen bij de koffie π
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Heel goed idee! π
Mirjam says:
Zo net gemaakt, het valt zeer zeker in de smaak
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel Mirjam!
Ans says:
Ik denk dat dit ook heel leuk is om te verdelen in kleine 1 persoons schaaltjes of glazen.
Zal er heel feestelijk uit zien.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat klinkt inderdaad enorm feestelijk, leuk!!
Marijke Arron says:
Heel lekker , zo blij met dit receptje dankjewel π
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! π