Zelf speculaas maken

Zelf speculaas maken

Zelf speculaas maken met een speculaasplank. Ik ga je dit keer vertellen over de hel die ‘zelf speculaas maken’ heet. Een lesje geduld, want dat is iets wat je soms even moet leren en hoe alles toch uiteindelijk weer goed komt. Want zo is het ook. Relativeren doe je uiteindelijk met een lekkere kop thee of koffie en een zelfgemaakt speculaasje voor ernaast.

Zo eens in de zoveel tijd ga ik naar de kringloop. Voornamelijk voor en vanwege mijn blog. Waar dacht je dat al die verschillende bordjes, schoteltjes, kommetjes en bestek vandaan kwam? Juist! De kringloop. Voor een zacht prijsje koop je daar de leukste dingen om foodfoto’s net even “lekkerder”  te maken. Nu wil het toeval dat ik een mooie houten speculaasplank tegen kwam. Die ging mee naar huis. Voor 2,50 euro heeft de speculaasplank een nieuw onderkomen bij ons thuis gekregen.

Zelf speculaas maken

Natuurlijk bedacht ik me vrijwel direct dat ik dan dit jaar ook eens speculaasjes ging maken voor Sinterklaas. Een leuke aanvulling op de Sinterklaas recepten op mijn blog. Zelfgemaakte speculaas is immers een klassieker die niet mag ontbreken. Wist ik veel dat de hel die ‘zelf speculaas maken’ heet op me stond te wachten?

Speculaasjes maken, vorm bedekken met bloem

De hel die ‘zelf speculaas maken’ heet

Oké, misschien overdrijf ik even, maar dat zelf-speculaas-maken, dat doe je dus niet “eventjes”. Het recept maken wel. Ik had direct 2 soorten deeg gemaakt omdat ik wat aan het uitproberen was qua verhoudingen en beide smaakten ze overigens heerlijk. Maar dat is het hele probleem ook niet. Het is die plank, die leuke speculaasplank die ik voor een prikkie had gekocht bij de kringloop. Dat ‘ie daar lag, dat begrijp ik nu wel…

Speculaasjes maken met een speculaasplank

Zelf speculaas maken met een speculaasplank

Het kost je namelijk echt wel even tijd om door te hebben hoe je dat moet doen, speculaas maken. Mijn vorm bestaat uit 3 molentjes. Mocht je nog een nieuwe vorm aanschaffen raad ik je aan om er niet een te kiezen met veel uitsteeksels zoals de wieken van een molen. Dat is namelijk een partij lastig om dat er enigszins normaal uit te peuteren.

Ik geloof niet dat ik ooit zo pessimistisch een blog heb geschreven dus laat ik het ook even nuanceren. Het ding is als volgt, als je je plank eenmaal lekker hebt gebruikt wordt hij vet. Des te vetter hij wordt, des te makkelijker je speculaas uit de vorm komt en des te mooier ze worden. Daar heb je even geduld voor nodig. Joopie ongeduld hier heeft dat niet. Althans het is niet mijn sterkste kant, zeker niet als het op priegel werk aankomt…

Dus heb een beetje geduld als je een nieuwe speculaasplank hebt. Of dat nu een nieuwe tweedehands is of een nieuwe uit de winkel is, ongebruikt heb je even geduld nodig. Een kwestie van herhalen tot je de mooiste speculaasjes eruit krijgt. Geloof me, als ik dit kan met mijn gebrek aan geduld dan weet ik zeker dat jij dit ook kan en zo de lekkerste, zelfgemaakte speculaasjes op tafel zet!

Het recept voor speculaas

Zelf speculaas maken

Zelf speculaas maken

Zelf speculaas maken met een speculaasplank. Het recept voor heerlijk speculaas deeg, zelfgemaakte speculaas en een lesje geduld...
4.25 van 4 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deeg laten rusten: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 50 minuten
Hoeveelheid: 20 speculaasjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 gram bloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Begin met het maken van het deeg door alle ingrediënten met elkaar te mengen tot een een mooie bol deeg krijgt.
  • Verpak het deeg in folie en laat het minimaal 3 uur in de koelkast rusten, maar bij voorkeur een nacht.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestuif de plank met een beetje bloem en klop het teveel aan bloem er vervolgens af (anders ga je dit terug zien op het speculaas).
  • Pak een beetje van het deeg, kneed even door met je handen en verdeel dan over de speculaasvorm.
  • Druk aan met je handen, bestuif met een klein beetje bloem en met de deegroller, rol je het deeg in de vorm.
  • Haal met een mes het overtollige deeg weg. Dit doe je door de mes plat op de plank te leggen en met de scherpe kant over de speculaasvorm te snijden.
  • Op deze manier blijft er voldoende speculaas achter in de vorm.
  • Draai de plank om en houd hem horizontaal boven het aanrecht (liefst zo dicht mogelijk bij het aanrecht). Klop de vorm er vervolgens uit.
  • Herhaal dit tot het deeg op is.
  • Leg de speculaasjes voorzichtig op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze 6 tot 8 minuten in de oven. Eet smakelijk!

handig om te weten:

*mijn plank bestond uit 3 molentjes van ca. 15 cm. hoog. Je kunt elk soort speculaasplank gebruiken met dit recept echter kan de hoeveelheid speculaasjes die je eruit haalt dan wel afwijken, maar dat spreekt voor zich 😉
Belangrijk: is je plank nieuw? Dan moet hij eerst vetter worden. Dit doe je simpelweg door de plank te gebruiken. Hierdoor krijg je er de eerste paar keer geen fatsoenlijk speculaasje uit, maar houd vol. De plank wordt vanzelf vetter en uiteindelijk komen die mooie speculaasjes te voorschijn.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 46kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwitten: 1g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf speculaas maken

4 thoughts on “Zelf speculaas maken

  • Hej Eef,

    Mijn deeg was al gemaakt, voor ik dit hier van jou las, maar ik had toch wat info over de vormpjes opgezocht. Ik vet ze even in voor ik begin met met wat olie en een borsteltje en dat gaat bij mij goed!
    Maar even een vraag… Als ze bij mij uit de (zelfgemaakte) vorm komen hebben ze een mooie tekening. Dan gaan ze in de oven en vervaagt eigenlijk alles. Mijn recept heeft wel wat andere verhoudingen en er zit een ei in, maar ik dacht misschien ivm het bakpoeder maar dat gebruik jij ook. Heb jij enig idee en heb jij dezelfde ervaring?

    • Dat kan, ik weet natuurlijk niet welk je recept je hebt gebruikt. Ik heb dit recept juist zo geschreven dat het deeg niet rijst in de oven want dan behoudt je de vorm. Waarschijnlijk is het recept wat je hebt gebruikt niet geschikt voor speculaas?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept