Speculaas boterkoek, boterkoek maar dan nét even lekkerder. Althans, dat vind ik. Maar ik ben dan ook een enorme fan van speculaaskruiden en zeker rond deze tijd van het jaar!
Boterkoek met speculaaskruiden
Deze boterkoek is lekker smeuïg zoals een boterkoek hoort te zijn, met een beetje een bite en lekker kruidig door de speculaaskruiden. Echt een aanrader, zo lekker en…. zo op!
Ik ben gek op boterkoek en op speculaas, dus dit recept was een no-brainer. Ik heb zelfs eens een recept voor een gevulde boterkoek met speculaas gemaakt! Deze speculaas boterkoek is dus een beetje het zusje daarvan 😉 .
Hollandse baksels
Boterkoek en speculaas zijn natuurlijk écht typische Hollandse baksels waar velen mee zijn opgegroeid.
Deze speculaas boterkoek is een perfecte traktatie tijdens de feestdagen. Hij is niet alleen leuk om te maken maar ook heel leuk en lekker om weg te geven, of om samen van te genieten tijdens Pakjesavond! Je kunt de boterkoek goed bewaren in een afgesloten container, maar in dit huishouden is ‘ie te snel op 😉 . Duik jij ook graag de keuken in rond de feestdagen? Check dan eens deze heerlijke pagina vol lekkers voor Sinterklaas!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram bloem
- 275 gram roomboter
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 250 gram licht bruine basterdsuiker
- 1 ei (middel)
- snuf zout
- 1 eidooier (+ scheutje melk)
- 1-2 eetlepels amandelschaafsel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de bloem, roomboter, speculaaskruiden, basterdsuiker, ei en een snuf zout in een kom en mix dit met een keukenmachine of handmixer tot een dik beslag.
- Vet een bakvorm in en stort hier het beslag in.
- Kluts de eidooier met de melk en bestrijk hiermee het beslag. Verdeel het amandelschaafsel er overheen.
- Schuif de boterkoek in de voorwarmde oven en bak hem in ca. 30 minuten gaar. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nanda says:
Ook heel lekker met spijs in het midden 😁
Dan wel iets minder suiker in het deeg doen.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt inderdaad heerlijk!