Gevulde speculaas boterkoek. Een boterkoek gekruid met koekkruiden en een vulling van amandelspijs. Als er iets lekker is, dan is het dit wel! Al een paar jaar staat hij op mijn wensenlijstje om te maken voor mijn blog. Het is zo’n makkelijk en ontzettend lekker recept. Het enige ‘gevaar’ is wel dat je dan een ontzettend lekkere boterkoek in huis hebt. Blijf daar maar eens vanaf π
Boterkoek met speculaaskruiden en een vulling van amandelspijs. Meer is het niet deze ontzettend lekkere boterkoek, gekruid met speculaaskruiden en een heerlijke vulling van amandelspijs. Het lekkerste van alle Sinterklaas lekkernijen in een koek gestopt.Β
Sinterklaas bak recepten
Op mijn blog vind je veel verschillende Sinterklaas recepten waarmee je uit de voeten kan voor de feestdagen. Zo maakte ik laatst een lijstje met mijn 10 favoriete Sinterklaas recepten. Daar kan deze eigenlijk niet in ontbreken π . Het is typisch zo’n lekker, makkelijk recept om samen met de kinderen te maken. Lekker een beetje kliederen met het deeg, snoepen van de vulling en natuurlijk van het eindresultaat!
Gevulde speculaas boterkoek
Het voordeel van deze gevulde speculaas boterkoek is ook dat je het prima van tevoren kunt maken. Hij blijft namelijk echt wel een aantal dagen lekker als je hem goed afgesloten bewaart. Het lastige is natuurlijk het ook echt bewaren en er vanaf blijven π Het is een echte Sinterklaas traktatie. Serveer met een lekkere kop (warme) chocolademelk en geniet van een stukje gevulde speculaas boterkoek. Hele fijne feestdagen!
Wat heb je nodig (ingrediΓ«nten):
- 150 gram roomboter (ongezouten - op kamertemperatuur)
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren (middel)
- 200 gram bloem
- 1 eetlepel koekkruiden
- snuf zout
- 175 gram amandelspijs
- 3-4 eetlepels amandelschaafsel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Klop de boter samen met de suiker in een paar minuten luchtig in een stand mixer.
- Voeg een ei toe en mix dit erdoorheen.
- Voeg dan de bloem, koekkruiden en een snufje zout naar smaak toe en meng dit erdoorheen.
- Vet de springvorm in met een beetje boter en/of bedek de bodem met een velletje bakpapier.
- Kluts ondertussen het andere eitje in een kommetje.
- Verkruimel de amandelspijs in een andere kom en doe hierbij ongeveer de helft van het geklutste eitje. Meng dit door elkaar zodat de amandelspijs makkelijker te bewerken is.
- Verdeel nu de helft van het deeg voor de boterkoek met speculaaskruiden over de bodem van de springvorm.
- Verdeel hier de amandelspijs over en laat aan de buitenkant ongeveer een centimeter rondom vrij.
- Hierover verdeel je de rest van het deeg. Druk goed aan zodat het een mooie gladde bovenkant heeft. Bestrijk met de rest van het geklutste eitje.
- Verdeel hier het amandelschaafsel over. En zet de speculaas boterkoek in de oven voor ongeveer 30 tot 45 minuten.
- Laat de boterkoek daarna afkoelen en snij hem in ongeveer 10 stukken. Eet smakelijk en fijne feestdagen!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Riet says:
Ziet er lekker uit ga het zeker maken
Leo Winkelman says:
Help, het recept van de gevulde speculaas is niet meer beschikbaar. Mijn favoriete quilty pleasures.
Ach Eef, het komt toch weer beschikbaar?
Groeten Leo
Eef says:
Jaaaaa morgenochtend Leo, met nieuwe foto. Ik heb net net net omgezet gister. π
Leo Winkelman says:
Hier gaat al een hard gejuich op.
Ondanks de tegenslag toch dit recept gisteren gemaakt en staat ook bij mijn favorieten. Ook heerlijk?
Trouwens, niet elk recept kan je opslaan. Wist jij dat?
Eef says:
Vrijwel alle tegenwoordig, nog een enkeling niet. Welke wil je graag opslaan?
Leo Winkelman says:
Dat probleem is verholpen met de hernieuwde versie van de gevulde speculaas.
Veel plezier in de keuken,
Groet Leo
Eef says:
Blij dat te horen Leo, geniet ervan π
Roos says:
Kan ik deze taart ook bakken in een keramieken schaal?
Eef says:
Nog niet geprobeerd maar ik denk dat hij wel minder mooi bakt dan in een metalen bakvorm, je kunt het uiteraard proberen