Snickerdoodles maken

Snickerdoodles

Snickerdoodles, misschien heb je er weleens van gehoord. Een heerlijk simpel, Amerikaans koekje wat zacht van binnen is en een dun knapperig randje heeft. De smaak is mild, bijna romig te noemen met een vleugje kaneel. Een heerlijk koekje om eens zelf te maken!

Amerikaanse koekjes

Dit koekje is een tijdloze klassieker als het aankomt op Amerikaanse koekjes. Snickerdoodles staan ook bekend als de koekjes waar je het huis niet voor hoeft te verlaten, want de meeste mensen hebben deze ingrediënten gewoon in huis!

Maar wat maakt dit koekje nou zo bijzonder? Voor mij is dat in ieder geval de structuur, heerlijk zacht van binnen met een krokant jasje dankzij de kaneelsuiker. Hij smelt zowat in je mond.. Deze combinatie van zacht en knapperig kennen we, wederom dankzij de Amerikanen, ook wel van de chocolate chip cookies. Oh zo lekker!

Snickerdoodles Nederlands recept

Snickerdoodles maken

De naam ‘snickerdoodle’ klinkt natuurlijk een beetje gek en speels, maar is eigenlijk verwant aan een Duitse lekkernij genaamd ‘schneckennudel’. Ze lijken een beetje op cinnamon rolls en zijn door de vele Duitse immigranten die naar Amerika, specifiek Pennsylvania, zijn getrokken tussen de 17e en 19e eeuw als traditioneel gerecht overgewaaid.

Hoewel de snickerdoodle en schneckennudel dus niet hetzelfde zijn, gaan velen er vanuit dat de een op de ander gebaseerd is en de naam dus is voortgekomen uit een soort verbastering van de Duitse taal. Tegenwoordig wordt de snickerdoodle gezien als écht Amerikaans.

Amerikaanse Snickerdoodles maken

Liefde bij de eerste hap

Ja, dat was het wel een beetje met deze snickerdoodles. Want ze zijn écht zo lekker! Zoals ik al zei hebben ze dus eigenlijk niks te maken met de ‘Snickers’ repen die we allemaal kennen. Ze hebben zelfs niks te maken met pinda’s, hoewel pindakaas in koekjes echt heel lekker is. Zoals in deze pindakaaskoekjes 😉 !

Snickerdoodles zijn onweerstaanbaar en zo makkelijk te maken! Binnen 20 minuutjes staan ze al af te koelen op de eettafel. Je klopt de suiker en boter luchtig, voegt één voor één de rest van de ingrediënten toe en rolt mooie balletjes van het deeg. Voor ze de oven in gaan rol je ze even door de kaneelsuiker en voilà!

Snickerdoodles
Snickerdoodles maken

Snickerdoodles

Snickerdoodles, Amerikaanse koekjes die zacht van binnen zijn met een dun, knapperig randje. Een heerlijk koekje om eens zelf te maken!
4.25 van 4 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 10 koekjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de koekjes:
  • 125 gram roomboter (ongezouten, op kamertempertatuur)
  • 125 gram suiker
  • 1 ei (middelgroot)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 snuf zout
  • 1 theelepel baking soda
Voor de kaneelsuiker:
  • 25 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel (flinke eetlepel)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven op 200 graden, boven- en onderwarmte.
  • Klop de boter met de suiker luchtig in ca. 3-4 minuten met een handmixer of keukenmachine.
  • Voeg het ei toe en klop mee tot het helemaal opgenomen is.
  • Voeg vervolgens het vanille extract toe en tot slot ook de bloem, kaneel, snuf zout en bakingsoda. Meng tot alles gecombineerd is. Verdeel het deeg vervolgens in 10 balletjes.
  • Meng de suiker en kaneel in een apart bakje en rol daar de balletjes deeg doorheen. Druk een beetje aan zodat je dikke platte ronde koekjes hebt.
  • Leg ze op een bakplaat met een velletje bakpapier en bak de koekjes in ca. 10 minuten goudbruin. Laat ze eventjes afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 227kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 3g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Snickerdoodles maken

3 thoughts on “Snickerdoodles

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept