Skillet cookie. Hij stond al in het weekmenu van afgelopen vrijdag en ik kreeg er heel veel enthousiaste reacties over, dus hier is ‘ie dan: het recept voor deze waanzinnig lekkere skillet cookie! Serveer hem warm uit de oven met wat bolletjes vanille roomijs en geniet…
Deze skillet cookie is eigenlijk gewoon een grote chocolate chip cookie in een pan, hoe leuk?! En niet alleen de looks zijn leuk, de smaak is ook echt fantastisch. Eigenlijk precies zoals je verwacht. Een mega grote koek met een knapperige buitenkant en een wat zachtere, chewy binnenkant met heel veel chocolade erin. Begint het water je al in de mond te lopen? 😉
Koek in een pan
Je zal misschien denken, koek bakken in een pan? Hoe dan? Ik zal je even vertellen hoe het gegaan is. In mijn mooie gietijzeren pan maak ik vooral veel hartige gerechten, tot ik getipt werd door Simone van Simone’s Kitchen dat ik in deze pan ook heel goed zoete dingen kon bereiden. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen, want ten eerste is die pan supermooi en ten tweede geleidt gietijzer de warmte heel goed, dus was ik ook wel nieuwsgierig hoe dit uit zou pakken.
Perfect gebakken
Wat blijkt? In een gietijzeren pan kun je dus perfect bakken! Even invetten en het bakt totaal niet aan en de randjes worden supergoed knapperig. Eigenlijk precies wat ik gehoopt had. Zou dus zomaar eens kunnen dat ik wel vaker iets zoets ga bakken in die pan! Dit betekent overigens niet dat je deze skillet cookie alleen in de pan kunt maken, je kunt uiteraard ook een gewone ovenschaal gebruiken.
XXL chocolate chip cookie
Terug naar de grote chocolate chip cookie in een pan, wanneer serveer je nou zoiets? Ik zou het aanraden als toetje na een etentje met vrienden of familie, lekker met ijs en slagroom. Wauw-effect gegarandeerd! Maar zeker ook heel erg leuk om alvast op te slaan voor de feestdagen. Dan weet je zeker dat je geen stress krijgt, want deze XXL chocolate chip cookie is ook nog eens helemaal niet moeilijk om te maken.
Zo maak je een skillet cookie
Het maken van deze skillet cookie is eigenlijk vrijwel hetzelfde als het maken van chocolate chip cookies, maar dan hoef je er geen koekjes van te maken. Nog makkelijker dus! Voor het koekdeeg meng je eerst de boter en suiker luchtig, dan voeg je 1 voor 1 de eieren toe met het vanille extract. Even kort mengen en dan het meel, baking soda en snuf zout erbij. Ook weer even kort mengen, chocolade en pretzels erdoorheen en klaar is je koekdeeg. Dan vet je de gietijzeren pan (of ovenschaal) goed in, verdeel het koekdeeg erin en bak de skillet cookie in ongeveer 30 minuten gaar in de oven. Lekker om nog een beetje warm te serveren met naar smaak een bolletje vanille roomijs en/of slagroom erbij!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 200 gram suiker
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 3 eieren (middel)
- 1 theelepel vanille extract
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel baking soda
- snuf zout
- 200 gram chocolade (in stukjes - mix van puur/melk en eventueel wit)
- 50 gram zoute pretzels
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de boter, suiker en de basterdsuiker in een kom en klop luchtig.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en tot slot het vanille extract.
- Doe dan het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en een snuf zout erbij. Meng kort tot een geheel.
- Meng kort de stukjes chocolade door het deeg en verdeel de zoute pretzels erdoor.
- Vet de gietijzeren pan in en verdeel hierover het koekdeeg.
- Bak de koek in ca. 30-35 goudbruin en gaar in de oven.
- Serveer naar smaak met een bolletje vanille roomijs of slagroom. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Simone says:
Jaaaaa!! Zo leuk he die skilletdingen… 🙂 Love it! Ik ga hem steeds vaker gebruiken. Deze vraagt ook om gemaakt te worden!
Eef says:
Jaaa zo leuk! Straks kook/ bak ik alleen nog uit die pan hahaha 😉
Annemiek vK says:
Gaat ook prima in de speciale schaal van de oven die knapperige bodem geeft! Vorige week al gemaakt maar toen bleek het zelfrijzend bakmeel beetje op te zijn. Aangevuld met gewone bloem (half om half denk ik) Koek werd toen plakkeriger dan de versie met alleen zelfrijzend bakmeel. Was ook erg lekker (familie is meer van de plakkerige cake enzo)
Aanrader, nu de luchtige versie voor bij de koffie…
Een van de vele toprecepten!
Dank je wel…,
Eef says:
Dankjewel voor je leuke reactie 🙂
Inge Van Driessche says:
Heb dit recept helemaal opgevolgd maar toen ik het uit de oven nam was de korst goed maar de binnenkant vloeibaar dus niet chewey. Heb het in een ovenschaal gemaakt met een diameter van 21 cm. Waarom was de inhoud nog vloeibaar want de buitenkant was heerlijk?
Eef says:
Omdat hij dan nog niet goed gaar was denk ik. Helemaal vloeibaar kan eigenlijk niet want het is een soort koekbeslag dus het vloeibare zal meer de chocolade zijn geweest. Probeer hem de volgende keer iets langer te bakken. Ik heb een skillet gebruikt die is van metaal dus dat zal de warmte sowieso beter geleiden dan een ovenschaal doet.
Inge013 says:
Thanks. Ik zal eens kijken voor zo’n gietijzeren pan. Ik geef niet op want die korst was super lekker.
Mandy says:
Wil het recept graag uitproberen! Wat kan ik het beste gebruiken om de ei te vervangen?
Eef says:
Ei is in dit recept onmisbaar, het is lastig 1 op 1 te vervangen voor hetzelfde resultaat
Helen says:
Hi, als ik dit een dag van tevoren maak, kan dat? En dan opwarmen kort voor het serveren?
Eef says:
Ja dat kan prima. Zou ik hem onder aluminiumfolie opwarmen om hem een beetje smeuïg te houden 🙂
Karin says:
Hoi Eef,
Kan je dit ook in een gewone bakvorm maken? Uiteraard wel een die dicht is. Ik hoor het graag.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, dat kan zeker!
Thecla Beijer van Offeren says:
Hi! Vandaag geprobeerd te maken. Maar kan iemand mij verder helpen. Hij werd niet gaar van binnen??? Wat is er mis gegaan?
Fijne feestdagen
Lara says:
Het lijkt me heerlijk om te maken maar ik heb een vraag, waarom staat er én zelfrijzend bakmeel én baking soda bij? Op de één of andere manier geeft baking soda altijd een raar smaakje bij mij dus die gebruik ik liever niet.
Eef says:
Hi Lara, omdat die elkaar versterken (baking soda en de bakpoeder uit het zelfrijzend bakmeel). Baking soda heeft niet echt een gek smaakje, eerder bakpoeder maar je gebruikt zo weinig dat je het eigenlijk beide niet zou moeten proeven in dit recept 🙂