20 min.
4.50 van 18 stemmen

Shakshuka

Shakshuka of Shakshouka is een heerlijke tomatenstoof uit het Midden-Oosten. Gemaakt van gepocheerde eieren in tomatensaus en kruiden. Van origine komt het uit Marokko maar het is ook een zeer populair gerecht in de Mediterrane landen, en natuurlijk in het Midden-Oosten.

Tomatenstoof met eieren

Dit is mijn versie op de klassieker met een eigen draai eraan door het gebruik van cherrytomaten en mijn ‘geheime’ ingrediënt… Boursin. Dat geeft lekker veel smaak, maakt de shakshuka romig én waanzinnig lekker! Ik zal je eerlijk zeggen, ik heb zonder dat ik het doorhad zo bijna de halve pan opgesnoept na het maken van deze foto.

Geniet van dit recept voor shakshuka. Helemaal lekker met een broodje erbij om mee te dippen. Dat kan natuurlijk een ‘gewoon’ stokbroodje zijn, maar Turks brood of zelf pitabroodjes maken voor erbij is ook fantastisch.

Shakshuka ingredienten

Shakshuka recept

Dit shakshuka recept is misschien niet precies zoals hij klassiek hoort, maar daarop geïnspireerd. Hoewel ik heb begrepen dat elk huishouden hem weer anders maakt en juist daarom is dit ook zo’n leuk recept voor shakshuka om eens te proberen! Ik eet het graag als makkelijke avondmaaltijd, maar ook als uitgebreid ontbijt of heerlijke lunch is het ideaal.

Ideaal om restjes op te maken

Het is lekker snel klaar en je krijgt ook flink wat groenten binnen. Ideaal ook om restjes groenten mee op te maken trouwens. Heb je nog courgette over? Een restje aubergine? Prei of een andere groenten? Snij het fijn en verwerk het in deze makkelijke shakshuka. Hiervoor is deze fritatta trouwens ook echt een aanrader.

Shakshuka recept

Paprika-tomatenstoof uit het Midden-Oosten

Het lekkerste is om goede, smaakvolle cherrytomaatjes te gebruiken. Daar wordt dit gerecht extra lekker van. De eitjes bak je mee zoals je zelf lekker vindt. Midden een vloeibare dooier of juist goed doorbakken. Binnen zo’n 20 minuten heb je deze verrukkelijke shakshuka op tafel staan. Genieten!

Tip: ik gebruik een gietzijeren pan. Je kunt deze shakshuka namelijk gewoon op het fornuis maken, maar ook na het toevoegen van de eitjes even in de oven zetten op 180 graden tot de eieren gestold zijn.

Shakshuka
Shakshuka met cherrytomaten

Shakshuka

Zalige shakshuka met cherrytomaatjes, paprika, kruiden en Boursin. Heerlijk romig en heel smaakvol. Perfecte makkelijke avondmaaltijd of lunch!
4.50 van 18 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Check the recipe in English

Ingrediënten

2 personen
  • 1 rode ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika (in kleine blokjes)
  • 400 gram cherrytomaten (gehalveerd)
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 150 gram Boursin Knoflook & Fijne kruiden
  • 3 eieren
  • peterselie (vers)
  • olijfolie, peper en zout
  • brood voor erbij

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm wat olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Bak dan de paprika even mee tot hij wat zachter begint te worden.
  • Voeg de cherrytomaten toe samen met de kruiden en breng op smaak met peper en zout. Bak tot de tomaatjes bijna uit elkaar beginnen te vallen.
  • Verkruimel er wat Boursin overheen, laat wat zacht worden en meng dan door het geheel.
  • Maak kuiltjes en breek hierin de eieren.
  • Laat sudderen tot de eieren gaar zijn*. Verdeel dan naar smaak nog de rest van de Boursin eroverheen samen met wat verse peterselie. Serveer er optioneel een stokbroodje bij en eet smakelijk!

Video

Goed om te weten:
*Hoe ‘gaar’ je de eitjes wilt is naar eigen smaak. Wil je een gestold eigeel dan laat je het gerecht simpelweg langer op het vuur staan dan wanneer je het eigeel nog iets lopend wilt hebben.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 486kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 17g | Vetten: 38g | Verzadigd vet: 23g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Shakshuka met cherrytomaten

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Boursin. We bepalen zelf met welke merken/bedrijven wij samenwerken. Hierdoor kiezen we er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar wij volledig achter staan. Lees voor meer informatie onze disclaimer.

24 gedachten over “Shakshuka”

  1. Wat een heerlijk recept. Inmiddels 2x gemaakt en mijn en ik genieten elke x weer. Ik heb de helft van de boursin gebruikt. Dit ivm de calorieen. Maar dat smaakt ook goed.

    Beantwoorden
  2. Was heerlijk! Ik maakte regelmatig Shaksuka met Ras el Hanout, maar wij vonden deze allemaal veel lekkerder! Heerlijk fris door de zoete cherry tomaatjes. Ik had ook zoete puntpaprika gebruikt en als extra een half runderbouillonblokje erdoor gedaan. De Boursin had ik mijn bedenkingen over maar die maakte het geheel mooi romig en dat in combinatie met de zoetige frisheid het was een perfecte combi. Dankjewel voor dit mooie recept, jouw recepten zijn allemaal zo lekker! Vanaf nu staat deze op ons menu 😉

    Beantwoorden
  3. Had nog nooit van shakshuka gehoord. Ik kook intuïtief en dit is een recept zoals ik het vrijwel exact al jaren maak! Louter toeval. Maar ipv Boursin gebruik ik Chêvre du Périgord (Rians), of Pecorino Romano (geraspt), of zelfs een weinig Roquefort verkruimeld, kwestie van afwisseling. Verse gesnipperde korianderblaadjes (voor liefhebbers) kunnen een meerwaarde zijn

    Beantwoorden
  4. 5 sterren
    Lekker receptje! Ipv boursin philadelphia gebruikt met nog een lepel crème fraiche. Erg lekker met een afbak pide! De dochter van 3 heeft alleen brood gegeten maar wij hebben echt gesmuld volgende keer weer dit recept!

    Beantwoorden
    • Hi Margot, wat spijtig dat je dit zo ervaart. Om iedereen te kunnen blijven voorzien van gratis, lekkere en makkelijke recepten is het helaas wel noodzakelijk om advertenties te draaien op de website. Denk bijvoorbeeld aan TV, daar betaal je vaak al voor en heb je reclameblokken. Hopelijk vind je een andere fijne plek voor lekkere recepten!

      Beantwoorden
  5. Prima recept,Ik vond alleen dat het lang duurde voor de eieren gingen stollen.Zou ik dit ook in de oven klaar kunnen maken,en dan op grillstand zetten?
    Marry.

    Beantwoorden
    • Hi Marry, dat zou theoretisch gezien kunnen maar dat hebben we zelf niet getest dus ik kan je er geen concreet advies over geven. Heb je de deksel op de pan gedaan tijdens het stollen? Dat helpt een boel!

      Beantwoorden
4.50 van 18 stemmen (11 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie