Zelf schuimpjes maken

Schuimpjes maken

Schuimpjes, het eerste ‘echte’ recept wat ik ooit zelf leerde maken. Een echte Eef Original en een heerlijk basisrecept dat ook nog eens heel makkelijk is om te maken!

Zelf schuimpjes maken

Vroeger had ik een vriendinnenschrift met 2 andere vriendinnetjes op de middelbare school, het moet of de burgklas of de tweede zijn geweest. Daarin schreven we verhaaltjes naar elkaar, onze top 3 met jongens die we leuk vonden, wat we hadden gedaan in het weekend én dus ook een recept.

Ja, één, geen receptEN dus. Zo culinair was ik op die leeftijd nog niet… Maar schuimpjes maken kon ik wel, als de beste!

Schuimpjes

Hoe maak ik schuimpjes?

Schuimpjes maken is niet erg ingewikkeld, maar het vergt wel wat geduld. Het begint met het goed opkloppen van de eiwitten met de suiker. Hiervoor moet je een goeie vetvrije, schone kom hebben.

Mijn gouden tip hiervoor is altijd; maak de schone kom vetvrij met wat druppels citroensap. Wrijf dit met keukenpapier rond in de kom en droog goed af.

Hoge pieken

Eiwit opkloppen duurt eventjes, dus wees ook hier geduldig. De suiker moet volledig zijn opgenomen en je wilt stevige, witte en glanzende pieken kunnen maken.

Ik spuit ze het liefste op met behulp van een spuitzak met spuitmondje, maar je kunt ook een lepel gebruiken. Vervolgens bak je ze lang op een lage temperatuur zodat ze goed uitharden en niet verkleuren.

Verse eitjes

Basisrecept voor schuimpjes

Dit recept voor schuimpjes maken is stiekem gewoon een basisrecept. De verhouding is namelijk 1 eiwit + 60 gram suiker. Eigenlijk is het gewoon 1:2 oftewel 1 deel eiwit, ca. 30 gram, en 2 delen suiker, dan kom je dus op 60 gram suiker. Dit is een hele handige om te onthouden. 😉

Variëren met smaken

Ik gebruik het liefste eieren op kamertemperatuur, dat werkt simpelweg het beste. Wil je een smaakje toevoegen? Doe dat dan als de eiwitten stijf zijn. Je kan bijvoorbeeld vanille, rozenwater of citrus-extract toevoegen. Vind je wit wat saai? Voeg dan een beetje kleurstof toe, de keuze is reuze!

Opgeklopt eiwit

Schuimpjes of meringue?

Eigenlijk zijn schuimpjes en meringue hetzelfde. Meringue vind je in veel soorten en maten, afgebakken of niet en ook in verschillende groottes. Kleine meringue die volledig zijn uitgehard, worden vaak schuimpjes genoemd.

Hoe kleiner je ze maakt, hoe sneller ze uitharden. Hou je meer van een chewy schuimpje met een licht-zachte binnenkant? Voeg dan een theelepeltje maïzena toe als je de eiwitten opklopt. Deze schuimpjes kun je los eten óf gebruiken in een Eton Mess of in deze feestelijke trifle.

Je kunt schuimpjes, of meringues, op verschillende manieren bereiden. Ik zet de opties even op een rij:

  • Franse meringue, mijn recept voor schuimpjes is gebaseerd op een Franse meringue. Hierbij meng je de rauwe eiwitten met de fijne kristalsuiker of poedersuiker waarna je het afbakt voor schuimpjes. Franse meringue wordt ook wel Hollands schuim of rauw schuim genoemd.
  • Zwitserse meringue of schuim noem je ook wel kookschuim, dit wordt au bain marie verwarmd voor je het opklopt en is wat harder dan Frans schuim.
  • Italiaanse meringue wordt ook wel schuimdeeg genoemd en hiervoor maak je eerst een suikersiroop. Dit meng je door de eiwitten tijdens het opkloppen. Dit wordt ‘rauw’ verwerkt in desserts of gebak. Bijvoorbeeld bij lemon meringue waarbij het het schuim afbrandt voor een knapperig laagje.

En dan heb je óók nog pavlova. Wat is dat dan? Nou, dat is eigenlijk niets anders dan een meringue/schuimtaart. Oorspronkelijk vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Ik heb ook een heerlijke versie van pavlova taart hier op de blog staan.

Schuimpjes maken
Zelf schuimpjes maken

Schuimpjes maken

Schuimpjes maken, dit is het eerste 'echte' recept wat ik ooit zelf leerde maken. Een echte Eef Original, een heerlijk én makkelijk basisrecept!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 30 schuimpjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • paar druppels citroensap
  • 3 eiwitten (ca. 20 gram per eiwit)
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • optioneel: snuf zout, theelepeltje maïzena

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 80 graden hete lucht.
  • Ontvet een schone kom met citroensap, droog deze goed af en doe de eiwitten erin. Klop de eiwitten stijf met een handmixer of in de keukenmachine.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker toe en blijf mixen tot alle suiker is opgenomen en je mooie, stevige witte pieken van het eiwit kunt maken.
  • **Neem een spuitzak met een spuitmondje (optioneel) erin en doe deze in een maatbeker zodat hij goed open blijft staan. Schep het geklopt eiwit in de spuitzak, draai hem dicht en knip het puntje af.
  • Spuit mooie toefjes (zoals op de foto) op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik eventueel extra bakplaten, mocht het niet passen.
  • Bak de schuimpjes ongeveer 2 á 3 uur, afhankelijk van hoe groot de schuimpjes zijn. Haal ze uit de oven zodra ze uitgehard zijn. Geniet ervan!

handig om te weten:

*De exacte hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van hoe groot of klein je de schuimpjes maakt.
**Heb je geen spuitzak met spuitmondje? Geen probleem, je kunt ook met een lepel toefjes maken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 25kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwitten: 0.3g | Vetten: 0.02g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Zelf schuimpjes maken

4 thoughts on “Schuimpjes maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept