Eton Mess, een klassiek, voor oorsprong Brits toetje. Lekker en écht makkelijk om te maken. Mijn versie voor de feestdagen is natuurlijk een beetje ‘luxe’ want het is immers kerst en ook dit keer voorzie ik je van een heerlijke wijntip om te serveren bij dit dessert.
Het basisrecept voor Eton Mess bestaat uit 3 ingrediënten. Ik voegde er een paar extra (feestelijke) ingrediënten aan toe en maak er een extra makkelijk toetje van door voor gekochte schuimpjes te gaan. Natuurlijk geef ik je ook tips hoe je dit lekkere toetje goed kunt voorbereiden dus geen kookstress deze kerst!
Wat is Eton Mess?
Eton Mess is een traditioneel Engels dessert. Het klassieke recept bestaat uit aardbeien, meringue en slagroom. Het toetje komt al uit de 19e eeuw en er wordt gezegd dat het toetje afkomstig is van het Britse Eton College waar het geserveerd werd tijdens de jaarlijkse cricketwedstrijd. Het toetje mag een beetje rommelig zijn, vandaar ook ‘mess’ wat in het Engels natuurlijk knoeien betekent. Het hoeft helemaal niet zo netjes en juist dat maakt dit toetje zo makkelijk om te maken!
Eton Mess deluxe met frambozen
Voor kerst vind ik dat het wel iets meer mag zijn dan alleen slagroom, aardbeien en meringue. Ik voegde gehakte pistachenootjes toe samen met een laagje romige, losgeklopte mascarpone. In plaats van aardbeien, gebruikte ik frambozen. Net even luxer, net even smaakvoller (zeker deze tijd van het jaar) en dus perfect als dessert tijdens kerst! Natuurlijk hou ik het recept wel een beetje makkelijk. Ik maakte dit keer niet zelf de meringue, maar kocht meringue. Tijdens de feestdagen goed verkrijgbaar in de supermarkt, bij de bakker of delicatessenzaak. Je kunt voor naturel gaan of met een smaakje, zoals ik deed, frambozen meringue. Natuurlijk kun je ze ook zelf maken met dit recept voor meringues.
Wijntip bij Eton Mess: Menade
Ik gaf je deze kerst al eerder tips voor witte wijn uit Rueda en ook voor dit heerlijke toetje heb ik een fan-tas-tisch lekkere wijntip voor je. Menade sauvignon blanc dulce is een biologische wijn van de familie Sanz uit Rueda. Deze sauvignon blanc is zacht van smaak, zoet en heeft tinten van tropisch fruit in zich. De wijn is zoet zonder overheersend of stroperig zoet te zijn.
Het grappige is dat ik altijd dacht dat zoete witte wijn niet ‘mijn ding’ was (ik denk door de slechte zoete witte wijn uit de kroeg vroeger 😉 ). Precies door dit soort mooie zoete witte wijnen leerde ik tijdens de wijncursus (SDEN 3) die ik aan het begin van dit jaar deed dat het ook anders kon. Deze wijn is daar het perfecte voorbeeld van: mooi in balans qua smaken, zoet door de smaken van tropisch fruit, maar door de zachtheid makkelijk om te drinken en ideaal om een heerlijk kerstdiner mee af te sluiten in combinatie met de Eton Mess.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 ml slagroom
- 175 gram frambozen
- 125 gram mascarpone
- 25 gram pistachenootjes
- 2 grote meringues
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 1 theelepel citroensap
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Klop de slagroom luchtig met de vanillesuiker.
- Meng de witte basterdsuiker en het citroensap door de mascarpone en klop deze luchtig op met een garde.
- Hak de pistachenootjes grof.
- Druk 100 gram van de frambozen plat met een vork en schep de frambozen luchtig door de mascarpone.
- Verdeel de slagroom, het mascarpone mengsel, de pistachenootjes en de rest van de frambozen over 4 glaasjes en verkruimel hier de meringue over. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de wijnstreek Rueda. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Janet says:
Wat een heerlijk toetje en inderdaad supersimpel om te maken. Had alleen aantal op 4 staan ipv 6 dus dat is net wat te weinig maar voor tapasavond was dit prima.
Eef says:
Je kunt in het recept ook de hoeveelheid personen of toetjes aanpassen. Dan passen de hoeveelheid ingredienten automatisch mee aan 🙂
Ilse says:
Hoi Eef,
Waar zou je de pistachenoot mee kunnen vervangen (i.v.m. allergie)? Amandel kan wel goed bij framboos, maar is er misschien iets wat in de buurt komt van de smaak van pistache?
Alvast bedankt!
Groetjes Ilse
Eef says:
Amandel of cashew zou ik voor gaan, dat past mooi in dit recept. Pistache is wel een hele specifieke smaak die lastig kan zijn om te benaderen.
Georgia says:
Hoi Eef, t lijkt op de foto of je ook nog een rozerode siroop gebruikt (glaasje rechts)? Wat is dat? Dat haalt de kleur zo mooi op!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat heb je goed gezien! Maar dat is geen siroop, dat is een framboos die stuk gegaan was, dus vandaar. Maar dat kun je natuurlijk ook doen voor wat extra kleur 🙂