fbpx
Eton mess

Eton Mess toetje (luxe versie)

Eton Mess, een klassiek, voor oorsprong Brits toetje. Lekker en écht makkelijk om te maken. Mijn versie voor de feestdagen is natuurlijk een beetje ‘luxe’ want het is immers kerst en ook dit keer voorzie ik je van een heerlijke wijntip om te serveren bij dit dessert.

Het basisrecept voor Eton Mess bestaat uit 3 ingrediënten. Ik voegde er een paar extra (feestelijke) ingrediënten aan toe en maak er een extra makkelijk toetje van door voor gekochte schuimpjes te gaan. Natuurlijk geef ik je ook tips hoe je dit lekkere toetje goed kunt voorbereiden dus geen kookstress deze kerst!

Wat is Eton Mess?

Eton Mess is een traditioneel Engels dessert. Het klassieke recept bestaat uit aardbeien, meringue en slagroom. Het toetje komt al uit de 19e eeuw en er wordt gezegd dat het toetje afkomstig is van het Britse Eton College waar het geserveerd werd tijdens de jaarlijkse cricketwedstrijd. Het toetje mag een beetje rommelig zijn, vandaar ook ‘mess’ wat in het Engels natuurlijk knoeien betekent. Het hoeft helemaal niet zo netjes en juist dat maakt dit toetje zo makkelijk om te maken!

Ingrediënten eton mess

Eton Mess deluxe met frambozen

Voor kerst vind ik dat het wel iets meer mag zijn dan alleen slagroom, aardbeien en meringue. Ik voegde gehakte pistachenootjes toe samen met een laagje romige, losgeklopte mascarpone. In plaats van aardbeien, gebruikte ik frambozen. Net even luxer, net even smaakvoller (zeker deze tijd van het jaar) en dus perfect als dessert tijdens kerst! Natuurlijk hou ik het recept wel een beetje makkelijk. Ik maakte dit keer niet zelf de meringue, maar kocht meringue. Tijdens de feestdagen goed verkrijgbaar in de supermarkt, bij de bakker of delicatessenzaak. Je kunt voor naturel gaan of met een smaakje, zoals ik deed, frambozen meringue. Natuurlijk kun je ze ook zelf maken met dit recept voor meringues.

Wijntip eton mess

Wijntip bij Eton Mess: Menade

Ik gaf je deze kerst al eerder tips voor witte wijn uit Rueda en ook voor dit heerlijke toetje heb ik een fan-tas-tisch lekkere wijntip voor je. Menade sauvignon blanc dulce is een biologische wijn van de familie Sanz uit Rueda. Deze sauvignon blanc is zacht van smaak, zoet en heeft tinten van tropisch fruit in zich. De wijn is zoet zonder overheersend of stroperig zoet te zijn.

Het grappige is dat ik altijd dacht dat zoete witte wijn niet ‘mijn ding’ was (ik denk door de slechte zoete witte wijn uit de kroeg vroeger 😉 ). Precies door dit soort mooie zoete witte wijnen leerde ik tijdens de wijncursus (SDEN 3) die ik aan het begin van dit jaar deed dat het ook anders kon. Deze wijn is daar het perfecte voorbeeld van: mooi in balans qua smaken, zoet door de smaken van tropisch fruit, maar door de zachtheid makkelijk om te drinken en ideaal om een heerlijk kerstdiner mee af te sluiten in combinatie met de Eton Mess.

Samen met Rueda heb ik gewerkt aan een leuk e-book met allemaal verschillende kerstrecepten. Benieuwd? Vraag hier dan snel het gratis (!) e-book aan >>

Eton mess luxe versie met frambozen

Eton Mess

Eton Mess, de luxe versie voor de feestdagen en toch écht makkelijk om te maken. Aanrader!
4.34 van 3 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 ml slagroom
  • 175 gram frambozen
  • 125 gram mascarpone
  • 25 gram pistachenootjes
  • 2 grote meringues
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1 theelepel citroensap

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Klop de slagroom luchtig met de vanillesuiker.
  • Meng de witte basterdsuiker en het citroensap door de mascarpone en klop deze luchtig op met een garde.
  • Hak de pistachenootjes grof.
  • Druk 100 gram van de frambozen plat met een vork en schep de frambozen luchtig door de mascarpone.
  • Verdeel de slagroom, het mascarpone mengsel, de pistachenootjes en de rest van de frambozen over 4 glaasjes en verkruimel hier de meringue over. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Voorbereiden: je kunt Eton Mess goed voorbereiden door van te voren alles klaar te maken tot de laatste stap (de glaasjes vullen). Bewaar de ingrediënten afgesloten in de koelkast en doe ze vlak voor het serveren in de glaasjes. Doe je dit eerder dan wordt de meringue slap en je wilt echt die knapperige 'bite' in dit toetje, dat maakt het juist zó lekker.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 537kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwitten: 6g | Vetten: 40g | Verzadigd vet: 23g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Eton mess

Eton Mess Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de wijnstreek Rueda. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top