Deze quiche met gekarameliseerde ui is een ware traktatie. Waanzinnig van smaak, makkelijk om te maken en een feestje om te eten. Echt genieten dus, wat wil je nog meer?
Waanzinnige quiche met gekarameliseerde uien
Deze overheerlijke quiche met gekarameliseerde ui is een echt succesnummertje als je het mij vraagt. Een heerlijke flakey bodem van bladerdeeg en een romige vulling met tijm, Comté kaas en gekarameliseerde uien.
Dit is echt een fantastische smaakcombinatie kan ik je vertellen, een kleine moeite met groots resultaat!

Uien karameliseren
De meeste moeite zit hem in het perfect karameliseren van de uien, dit is een proces wat je niet moet willen overhaasten. Naast het snijden van de uien (met de nodige tranen..) karamelliseer je ze heel langzaam, dat kan wel 30 tot 45 minuten duren. Voor het snijden gebruik ik het liefste een mandoline, dat gaat lekker snel en makkelijk.
Meer tips en uitleg lees je ook terug in mijn recept voor gekarameliseerde ui, ze zijn namelijk zo lekker dat ze een apart recept waardig zijn! Nog zo’n fantastisch recept met die heerlijke gekarameliseerde uien is natuurlijk de klassieke Franse uiensoep, echt een aanrader 😉 .

Quiche met gekarameliseerde ui zelf maken
Deze decadente quiche is verder erg simpel om te maken, dat beloof ik je! Je bakt de bladerdeeg bodem eerst blind voor met behulp van bakbonen en vervolgens maak je de vulling en bak je het geheel nog minimaal een half uur in de oven.
Ik serveer hem het liefste met een frisse salade ernaast, qua porties zou ik zo’n 2 puntjes per persoon aanhouden voor een avondmaaltijd en 1 voor de lunch. Ook zo’n zin gekregen in quiches? Probeer dan ook eens deze klassieke quiche Lorraine, zo onwijs lekker!


Ingrediënten
- 400 gram uien (ca. 4 middelgrote uien)
- 50 gram roomboter
- 1 rol bladerdeeg (uit de koeling)
- 3 eieren (middelgroot)
- 125 ml slagroom
- ½ eetlepel dijon mosterd
- 50 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld Comté)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- olijfolie, peper en zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Schil de uien en snij ze (met een mandoline) in hele dunne ringen.
- Neem een koekenpan en doe hierin een scheut olijfolie samen met 50 gram roomboter en voeg de ui toe als de boter is gesmolten. Bak de ui kort aan, zet het vuur laag tot de uien helemaal gekarameliseerd zijn, dit duurt ca. 30-45 minuten.
- Laat iets afkoelen terwijl je verder gaat met de quiche. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de quichevorm in met olie of boter en verdeel het bladerdeeg eroverheen. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Hieroverheen doe je een velletje bakpapier en daar doe je de bakbonen in. Nu gaan we de quiche 15 minuten voorbakken voor een lekkere brosse korst. Haal na het bakken het bakpapier en de bakbonen uit de vorm.
- Ondertussen doe je de eieren, slagroom, mosterd en geraspte kaas in een ruime kom en klop je dit met een garde door. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel eerst de gekarameliseerde ui over de quichevorm, giet het mengsel hieroverheen en bestrooi tot slot met de tijm en bak de quiche in 30-45 minuten gaar. Serveer met een lekkere frisse salade en eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Heel lekker. Ik heb voor de inhoud van alles wat meer erin gedaan. Meer uien, meer eieren, meer slagroom. Ging prima. Dat je voor het karameliseren de deksel van de pan moet doen, vind ik een goede tip. En, voor het eerst bakbonen gebruikt. Heel gemakkelijk, en effectief: een stevige en droge bodem.
Wat goed om te lezen! Dank voor je reactie 🙂
Is deze quiche koud ook lekker?
Ja zeker, ideaal om mee te nemen 🙂
Hoe kan ik de quiche het beste bewaren als ik hem de volgende dag pas nodig heb?
Even helemaal laten afkoelen en dan afgedekt (met bijvoorbeeld aluminiumfolie) in de koelkast. Kook ze!
Is het voorbakken echt noodzakelijk? Ik doe dit normaal namelijk nooit. Maar misschien dat het bij dit recept wel aan te raden is oid.
Je bedoeld de bodem denk ik? Deze bleef bij ons het lekkerste als we deze even voorbakten.
Met carameliseren moeten de uien toch bruin worden? Ik heb ze nu 45 min op laag laten sudderen maar zijn nog geelwit. Wat doe ik verkeerd? Had ik de deksel eraf moeten laten?
Ja de deksel moet wel van de pan af, je wilt dat het vocht verdampt namelijk
Ok dat had ik niet begrepen en erop gelaten.
Kun je dit ook zonder bakbonen maken? Of is er een alternatief?
Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken voor het voorbakken of rijst 🙂
Een oven geschikte pan die in de taartvorm past gebruik ik zelf
Voor het blind bakken ,
Wat een heerlijke quiche!! Ik zal er de volgende keer alleen nog meer uien, zodat de quiche wat meer gevuld is
Wat een heerlijke quiche!! Ik zal er de volgende keer alleen nog meer uien, zodat de quiche wat meer gevuld is
Dankjewel voor je reactie! Lekker hè 😀
Misschien een rare vraag maar moet je die bonen er niet eerst uithalen voordat je hem vult ?
Die moeten er inderdaad uit.