Kip Parmezaan, malse kip in een smaakvol en krokant jasje broodkruim en Parmezaanse kaas in tomatensaus uit de oven. Een heerlijke maaltijd die je binnen een half uurtje op tafel zet!
Krokante kip Parmezaan
Een traditioneel Amerikaans-Italiaans gerecht, kip Parmezaan. Ook wel bekend als Chicken Parmesan. Het is een onwijs lekker én makkelijk gerecht, maar ook onwijs goed comfortfood. Krokante kipfilet in een heerlijke tomatensaus met Parmezaan en afgetopt met gesmolten mozzarella. Loopt het water je al in de mond?
Kip Parmezaan met tomatensaus
De kip Parmezaan kun je natuurlijk gewoon ‘zo’ eten, maar ik raad zeker aan er nog een of twee lekker bijgerechten bij te serveren om er een goeie, vullende maaltijd van te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een van mijn makkelijke pasta recepten maken, maar je kunt ook dit heerlijke focaccia recept maken. Het focaccia brood is onwijs lekker om mee te dippen in de tomatensaus ;-).
Nog wat extra groenten erbij? Of gewoon zin in iets fris? Maak dan eens deze tomatensalade! Ontzettend makkelijk, ontzettend lekker.
Zelf kip Parmezaan uit de oven maken
Dit fantastische kipgerecht zet je binnen 30 minuten op tafel, een van de vele redenen waarom dit een ideaal gerecht is voor de drukke doordeweekse avonden! Je begint met het paneren van de kipfilet en het maken van de simpele tomatensaus.
Vervolgens bouw je alles op in een ovenschaal en laat je de grillstand van de oven de rest van het werk doen. Garneer hem nog eventjes met wat verse basilicum, et voilà! Je hebt een heerlijke, hartverwarmende maaltijd waar iedereen blij van wordt.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 kipfilets
- 1 ei
- 100 gram bloem
- 6 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt + extra)
- 6 eetlepels broodkruim (panko)
- 3 theelepels basilicum (gedroogd)
- 400 gram passata
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- 1 bol mozzarella (in plakjes of geraspt)
- olie, zwarte peper & zeezout
- ter garnering: wat verse blaadjes basilicum
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de grillstand van de oven voor op 220 graden.
- Snij de kipfilet horizontaal door zodat je 4 dunne stukken kip hebt.
- Neem 3 bakjes of diepe schaaltjes. In het ene bakje kluts je het eitje, in het andere doe je de bloem en in het laatste bakje meng je de Parmezaanse Kaas, broodkruim, 1 theelepel gedroogde basilicum en peper & zout naar smaak.
- Doe de passata in een steelpannetje op laag vuur en breng op smaak met 1 theelepel tijm, 1 theelepel oregano, 2 theelepels gedroogde basilicum en naar smaak wat peper & zout. Verwarm dit rustig op laag/ middelhoog vuur.
- Doe dan de kip eerst in het bakje met bloem, daarna door het ei en als laatste door het mengsel van broodkruim en Parmezaanse kaas (zorg voor een lekkere dikke laag).
- Verhit ruim olie in een koekenpan en bak hier in een paar minuten de kip goudbruin, gaar en krokant. Leg ze daarna eventueel even op een velletje keukenpapier.
- Verdeel de warme passata over een ovenschaal. Leg hier de 4 krokante kip Parmezaan in. Verdeel de plakjes of geraspte mozzarella over de kip en zet onder de grill tot de kaas is gesmolten.
- Haal uit de oven en garneer met extra Parmezaanse kaas en verse basilicum. Serveer met pasta en een lekkere (tomaten)salade. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marion Westerduyn says:
Hallo Eef.
Heerlijk deze parmazaanse kip.
Dank je wel hiervoor!
Heb het gegeten mer salade.
Heb jij een idee wat voor een pasta ik de volgende keer erbij kan maken?
Groetjes
Marion
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel! Ik zou voor een simpele risotto gaan of een pasta met pesto. Beiden vind je ook op de website. 😉
Astrid Hardonk says:
Kun je het vlees ook van te voren bakken en vòòr opdienen in de oven?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Astrid, zeker kan dat! Geen enkel probleem. Bewaar het tussentijds, als er echt uren tussen zitten, wel in de koelkast en laat het een half uurtje voor het de oven in gaat weer op kamertemperatuur komen.
Hetty says:
Kan het zijn dat passata als ingrediënt ontbreekt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Hetty, hij staat er gewoon tussen hoor! 400 gram ;-).
Elise Peeters says:
Dag Eef, ik cutter een portie zongedroogde tomaten op olie heel fijn, en strijk die pasta op de gebakken kipfilet, en dan pas de mozarella. Geeft wat zxtra pit.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh dat klinkt heerlijk zeg, bedankt voor de tip!