Kip met mango, dit is echt zo’n lekkere maaltijd. Met dit smaakvolle en snelle gerecht haal je de zon elke dag in huis! Heerlijk zoete mango, kruidige kokosrijst en malse kip. Makkelijk en ongelooflijk lekker!
Kipspiesjes met kokosrijst
De marinade voor de kip met mango was een uitprobeersel, ik wilde de zoete smaak (van de mango en de chilisaus) combineren met het zoutige van de sojasaus en ketjap. Die combinatie is me toch een partij lekker geworden! Dit gerecht komt hier zeker vaker op tafel.
De smaakvolle en malse spiesjes serveer je met een heerlijke rijst met kokosmelk en limoenblad. Dit is één van de lekkerste manieren om rijst te bereiden, al zeg ik het zelf 😉. Je kookt de rijst niet in ruim water maar met precies genoeg water en kokosmelk om hem een fijne structuur en smaak te geven. Zo koken ze hem bijvoorbeeld ook vaak in verschillende landen in Azië!
Tip: heb je geen zin om de kip aan stokjes te rijgen? Doe het dan lekker niet! Je kunt ook prima de stukjes kip bakken in de pan. Net zo lekker en nóg makkelijker.

Mango en kip
Mango en kip? Is dat lekker? Jazeker wel! Het zal je verbazen hoe goed zoete vruchten combineren met hartige gerechten. Mango en soja, mango en chili, aardbeien en basilicum… het zijn echt smaakbommetjes! In dit recept gebruik ik niet alleen mango door de marinade van de kip, maar ook verse blokjes door de salade die ik erbij heb geserveerd. Ben je net als ik ook zo gek op dit soort unieke smaakcombinaties? Probeer dan ook eens mijn wraps met mango en kip!

Mango recepten
Mango kun je in Nederland vrijwel altijd vinden in de supermarkt. In dit recept is het ook het allerlekkerst om een verse, rijpe mango te gebruiken. Deze zachte vrucht heeft van nature een perfect zoete en lichtzure smaak die super goed smaakt in dit recept met kip en mango!
Ik kook graag met mango, van taarten tot hartige gerechten.. je kunt het op zo veel manieren gebruiken! Om die reden heb ik talloze recepten met mango gemaakt in de afgelopen jaren, nu kan ik deze kip met mango er ook aan toe voegen!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram kip(dij)filet (in blokjes)
- 100 gram mango (in blokjes)
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- 1 mango (in blokjes)
- 1 avocado (in blokjes)
- ½ rode ui
- 1 eetlepel citroensap
- chilivlokken
- 300 gram rijst
- 300 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 1 theelepel suiker
- 1 limoenblad
- 1/2 tl zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten voor de kip (behalve de kip zelf) in een keukenmachine en maal tot een gladde marinade.
- Doe de kip in een kom en meng hierdoor de marinade. Laat minimaal 1 uur of langer afgedekt marineren in de koelkast.
- Doe daarna alle ingrediënten voor de rijst in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Zodra het kookt roer je het om, zet je het vuur laag en de deksel op de pan. Laat dit nu 15 minuten zachtjes koken.
- Haal daarna de pan van het vuur en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan. Roer los om met een vork en je rijst is klaar.
- Terwijl de rijst kookt, rijg je de kip aan de spiesjes en grill je deze in een grillpan (of op de BBQ, dat kan ook) tot ze gaar zijn.
- Ondertussen maak je ook de salade door alle ingrediënten fijn te snijden en op smaak te brengen met chilivlokken.
- Verdeel de rijst over 4 kommen, verdeel daarover 2-3 kipspiesjes samen met de salade. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Suzanne says:
Dit ziet er echt heel lekker uit en ga ik zeker eens maken. Vraagje: avocado komt er hier niet in. Is dit te vervangen door iets anders of gewoon weglaten?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt het weglaten, maar avocado heeft zo’n specifieke smaak en structuur, daar is niet echt een vervanging voor 🙂
Monique says:
Ik ben ook geen fan van avocado en heb deze vervangen door rauwe plakjes koolrabi, echt lekker ook!
Kiki58 says:
Hoi,
Ik lees nergens wat je met de marinade gedaan hebt…. dus heb t opgewarmd en een schepje over de kippenstokjes geserveerd … Heerlijk recept 👍🏻 Dit komt vaker op tafel 😍
Sandra says:
Kan ik in plaats van lichte basterdsuiker ook donkere gebruiken? Of is rietsuiker dan beter?
Eef says:
Ja dat kan maar dan wordt je resultaat wel iets donkerder van kleur.
Judith says:
ik weet nooit zo goed welke rijst ik moet gebruiken, welke rijst gebruik je voor dit gerecht? Dit lijkt me een heerlijk gerecht, wil dit graag komende week maken 🙂
Eef says:
Voor dit soort gerechten gebruik ik zelf vaak basmati rijst. Mooie korrel, goede structuur en een heerlijke smaak. Jasmijn kan ook dat heeft iets meer geur en is ook erg lekker.
Roosje koks says:
Lijk t mij een heerlijk gerecht. Zal ik maken wanneer vrienden volgende week op bezoek komen.
kan ik ook zilvervlies rijst gebruiken zonder Kokos aan toe te voegen?
Of is het effect van het recept weg?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je kan witte rijst, zilvervliesrijst of basmatirijst gebruiken! De kokosmelk is wel een essentieel ingrediënt, die smaakt overigens niet naar zoete kokos maar zorgt vooral voor romnigheid en een fijne balans. Kook ze!