Wow, deze kersencake is lekker! Af en toe verras ik mezelf hè, dan heb ik een recept gemaakt en denk ik, dit gaat lekker worden. Maar als ik dan proef, dan is het nóg lekkerder geworden dan ik had gehoopt. Dat had ik dus met deze cake. Deze wil, nee MOET, je echt eens proberen.
De lekkerste kersen cake
Deze kersencake is heerlijk luchtig en toch smeuïg, heeft een lekkere kersensmaak door de ‘swirl’ kersenjam door de cake en de glazuur bovenop is toch ook echt een feestje om te proeven.
Sowieso ben ik trouwens dol op bakken met kersen, deze kersentaart is ook fantastisch. Kom, ik vertel je hoe ik tot dit heerlijke recept ben gekomen én geef je tips over de beste cakevorm van Tala die ik gebruikte voor dit recept en hoe je cake het beste kunt bewaren.
Bakken met gemak
Wat ik heel belangrijk vind met bakken, is dat ik het mezelf zo gemakkelijk mogelijk maak. En dat begint bij goede kwaliteit producten gebruiken. Zowel voor de ingrediënten van de cake, dus ja die zelfgemaakte kersenjam is echt wel het allerlekkerste om te gebruiken, maar ook de ‘spullen’ die je nodig hebt. Zoals je keukenmachine, de spatels, de bakvorm etc.
Duurzame bakvormen
Voor deze cake heb ik een cakevorm gebruikt van Tala gebruikt. Tala ken je misschien nog niet, maar bestaat al sinds 1899 en is een begrip in Groot-Brittanië én sindskort kun je Tala gelukkig ook vinden in Nederland. En je hebt het me al eerder horen zeggen bij het recept van de cheesecake met mango en passievrucht, maar ik ben echt fan! Het is zó fijn als je een kwaliteit bakvorm gebruikt.
De vormen van Tala zijn allemaal van zware kwaliteit staal en dat merk je tijdens het bakken. Daarnaast komt de cake ook makkelijk uit de vorm door de superieure dubbele non-stick (hoe irritant als er resten cake blijven plakken…) en maak je het ook heel makkelijk weer schoon (met de hand of zelfs in de vaatwasser).
Cake met kersen
Ik durf dus zeker wel te stellen dat ik deze cake met kersen met meer plezier heb gemaakt en het resultaat nog beter is geworden, door het gebruik van kwalitatieve producten. Handige tip: Tala heeft nu ook passend siliconen papier wat precies past in de cakevorm waardoor je de cake nóg makkelijker uit de vorm krijgt en dus ook geen ‘gedoe’ hebt met gewoon bakpapier om dat in de juiste vorm te krijgen.
Hoe bewaar je cake?
Alhoewel ik niet verwacht dat je deze kersencake lang gaat bewaren ;-), heb ik toch wat tips voor je om cake te bewaren. Cake kun je ongeveer een week buiten de koelkast bewaren. Zo blijft de cake het meest zacht en droogt het niet uit. Je kunt de cake ook invriezen dan blijft het zeker 3 maanden goed.
Duurzaam verpakken
Het is wel belangrijk dat je de cake in elk geval goed verpakt. In plaats van folie/single-use plastic, heb je daar nu ook een heel fijn duurzaam alternatief voor: Tala Foodwraps. Dat zijn herbruikbare verpakkingen die gemaakt zijn van biologische kokosolie en bijenwas en is 100 % natuurlijk. Ik vind ze ideaal! Je verpakt er van alles mee, zoals deze cake, maar ook een stuk kaas, restjes groente, brood of bijvoorbeeld een sausje in een schaaltje. Na gebruik kun je de doeken gewoon afspoelen en weer opnieuw gebruiken. Duurzaam en dus een stuk beter voor het milieu.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
- 250 gram suiker
- 4 eieren (middel)
- 1 theelepel vanille extract
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- halve pot kersenjam
- 150 gram poedersuiker
- 1 eetlepel crème fraîche of dikke yoghurt/kwark
- 1-2 eetlepels melk
- 1 mespunt roze of rode kleurstof
- verse kersen en munt ter garnering
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Klop de boter en de suiker in ca. 5 minuten wit en luchtig met een hand- of stamixer.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en voeg pas een nieuwe toe als de vorige goed is opgenomen.
- Voeg dan het vanille extract toe en beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en het zout tot een mooi beslag.
- Vet de bakvorm in of bedek met bakpapier. Verdeel 1/3 deel van het beslag over de bodem, verdeel daarover de helft van de jam.
- 'Swirl' dit door elkaar met een mes of satéprikker. Daarop verdeel je weer 1/3 deel van het beslag, daarop de rest van de jam. 'Swirl' dit weer door elkaar en daaroverheen het laatste deel van het beslag.
- Bak de cake nu in ca. 45-60 minuten gaar. Test of de cake gaar is met een satéprikker. Laat de cake volledig afkoelen en haal uit de cakevorm.
- Maak dan het glazuur door de poedersuiker te mengen met de crème fraîche of yoghurt/kwark en de melk*. Meng tot slot de kleurstof naar wens erdoor.
- Verdeel het glazuur over de cake en garneer naar wens met verse kersen en blaadjes munt. Laat het glazuur opstijven en snij de cake in plakken. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Tala. Ik bepaal zelf met welke merken/bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
saskia says:
de dochters hier zijn er dol op maar zou het zo graag proberen suikervrij voor mij en mijn man dank je wel voor deze heerlijke resepten mooi en duidelijk uitgelegd dank je wel
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Heel graag gedaan 😀
Birgit says:
Welke bloem/melen stel je voor om het glutenvrij te maken?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Birgit! Helaas heb ik onvoldoende kennis van de glutenvrije keuken om je hierover te kunnen antwoorden. Kijk eens bij onze collega Marike van ‘Oh My Pie’, zij maakt práchtige glutenvrije taarten en haar recepten zijn er precies op afgestemd 🙂
Nanny Pansier says:
De cake en zalm ga ik maken
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Lekker! Eet smakelijk alvast 🙂