Hutspot

Hutspot

Hutspot maken? Dit klassieke stamppot recept hoort in iedere Hollandse keuken thuis. Lekker met rookworst, maar ook zeker met (kleine) gehaktballen! Dit is hét lekkerste en makkelijkste recept voor zelfgemaakte hutspot.

Als de dagen steeds korter worden, krijg ik steeds meer zin in lekkere stamppotjes! De recepten voor de klassieke stamppotten zoals boerenkoolstamppot en andijviestamppot kon je al vinden op mijn blog en daar voeg ik graag deze lekkere hutspot aan toe!

Hoe maak je hutspot?

Alles in een ruime pan, water erbij, snuf zout en koken maar. Afgieten en stampen! Hutspot is letterlijk zo makkelijk om te maken. Zodra je de juiste verhoudingen aardappel, wortel en ui te pakken hebt, dan zet je zo met een paar goede smaakmakers zoals peper, zout en nootmuskaat in een handomdraai de lekkerste hutspot op tafel!

Hutspot - wortelstamppot

Welk vlees bij hutspot?

Eigenlijk kun je elk soort vlees of vleesvervanger bij hutspot serveren. Maar ik vind een ouderwetse gehaktbal persoonlijk het lekkerste of kleine (vega) gehaktballetjes. In principe is hutspot van zichzelf vegetarisch en eenvoudig vegan te maken als je de melk vervangt voor plantaardige melk evenals de boter. Dus wil je wat vaker een dagje zonder vlees of zelfs volledig plantaardig eten, dan kies je simpelweg voor vegan gehaktballetjes. Er zijn er heel veel (en ook echt lekkere) te vinden in de supermarkt.

Hutspot met gehaktballetjes

Hutspot

Hutspot

Hutspot maken? Dit klassieke stamppot recept is hét lekkerste en makkelijkste recept voor zelfgemaakte hutspot. Aanrader!
4.10 van 31 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappel (iets kruimig)
  • 750 gram winterpeen
  • 2 uien
  • 400 gram gehaktballetjes (eventueel vega(n))
  • 100 ml melk
  • 50 gram boter
  • peper, zout, nootmuskaat

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil de aardappels en snij in blokjes.
  • Schraap de wortels schoon en snij in blokjes.
  • Snij de ui in halve ringen.
  • Neem een ruime kookpan en doe daar de aardappels, wortels en ui in.
  • Vul de pan met water zodat de aardappels en wortel net onder staan en voeg een snuf zout toe.
  • Breng aan de kook en zet het vuur iets zachter. Laat dit nu 20-25 minuten rustig pruttelen tot de aardappels en wortel gaar zijn.
  • Ondertussen bak je de gehaktballetjes in een koekenpan met wat olie tot ze gaar zijn.
  • Giet het water af en stamp de hutspot met een pureestamper. Je hoeft de stamppot niet helemaal glad te stampen, er mogen best wat stukjes in zitten.
  • Roer de melk en boter door de hutspot en breng het geheel verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Serveer met de gehaktballetjes en eet smakelijk.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 384kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwitten: 20g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Hutspot

Hutspot Pinterest Collage

14 thoughts on “Hutspot

  • Ooit deze tips gekregen van een vriend van mij, die ook nog eens professioneel chef is:
    Kook de uien niet mee, maar bak ze apart op en meng ze na het stampen door de stamppot. En kook 2 of 3 tenen knoflook mee met de aardappelen en de wortelen. Verder gewoon meestampen daarna. Daardoor hoef je veel minder zout toe te voegen om de stamp op smaak te brengen.

  • Betty van koten says:

    Wat ik altijd doe is nasikruiden toevoegen en er ook wat gebakken uitjes over strooien.Dat is ook de enige manier waarop mijn zoon het wil eten

  • Barbara Metz says:

    Het is een lekker recept.
    Ik bak de uien eerst in roomboter en zodra ze glazig worden, voeg ik de kleine staafjes wortel toe en fruit ze nog een paar minuten.
    Doe er een groentenboullionblokje in en een schepje suiker en een scheutje melk en dan warm water toevoegen, dat het net onder staat en op een matig vuur koken. Zijn de wortelen gaar, dan stampen en oordeel zelf hoe grof of fijn je de hutspot wilt hebben. Eten het met een karbonade of gehaktballetjes.
    (Soms ga ik op de “ Indische toer”en voeg vóór het stampen nasikruiden erdoor en een theelepel knoflookpoeder ).
    Achja, zo kan het ook

    • In Nederland niet, is ook iets wat niet standaard in de supermarkt te koop is. Leuk om te leren dat het in België anders is dat wist ik niet 🙂

  • Deze stamppot wordt in het oosten van het land vaak gegeten met bruine bonen erdoor. Zonder bruine bonen vind ik het niet lekker. En een beetje piment erop maakt het nog lekkerder.

  • Marie-Louise Verberne says:

    Bij mij wordt de stamppot altijd “waterig” als ik de uien en wortelen meekook. Deze stoof ik nu apart in een beetje boter, terwijl de aardappelen koken (met tablet groentebouillon ipv zout in het water) en stamp ze later mee. Niet zo waterig en de wortels zijn dan extra smaakvol.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept