Hartige tompouce met zalm en kruidenroomkaas. Dit een voorgerecht voor kerst waarmee je zeker indruk maakt én wat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om te maken, je kunt het zelfs prima van te voren voorbereiden.
Kerstige voorgerechten
Deze hartige tompouce is een ideaal voorgerecht voor je Kerstdiner! Je kunt alle componenten als je wilt van te voren maken zodat je niet al te lang in de keuken hoeft te staan tijdens het diner. Deze hartige tompouce met zalm heeft relatief weinig ingrediënten maar zit bomvol smaak en fijne structuren! Knapperig bladerdeeg met een romig laagje kruidenroomkaas met ricotta, verse blaadjes rucola en lekkere gerookte zalm. Echt een allemansvriend!
Boursin
Ondertussen hebben wij al een paar keer mogen samenwerken met Boursin en dat is me toch een feest! De verschillende soorten producten zijn overal heerlijk in en bieden zoveel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een gevlinderde kip of broodjes met Boursin.
In deze hartige tompouce gebruiken we de Boursin in zijn klassieke vorm, als kruidenroomkaas. Deze wordt opgeklopt met ricotta en citroenrasp en vormt een heerlijk romig laagje onder de gerookte zalm.
Gerookte zalm
Gerookte zalm is toch wel één van de lekkerste ingrediënten om te gebruiken in een feestelijk voorgerecht, als je het ons vraagt. De fijne structuur en diepe smaak maak van ieder gerecht een feestje! Hij combineert ook echt heerlijk met de romige Boursin-ricotta in deze hartige tompouce.
Een paar jaar geleden heb ik een recept voor zalmbonbons met – je raadt het al – gerookte zalm gedeeld en dat is nog steeds een succesnummertje!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 blaadjes bladerdeeg (uit de diepvries)
- 1 eigeel (+ scheutje melk)
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 100 gram ricotta
- 100 gram Boursin
- ½ eetlepel citroenrasp
- 25 gram rucola
- 100 gram gerookte zalm
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Halveer de blaadjes bladerdeeg en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Prik de blaadjes in met een vork.
- Kluts het eigeel met een scheutje melk en smeer hiermee de bladerdeeg in.
- Verdeel over de helft van de bladerdeeg (dit wordt de bovenkant) de sesamzaadjes.
- Bak de bladerdeeg in de oven voor ongeveer 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
- Ondertussen klop je de Boursin met de ricotta los en meng je hierdoor de citroenrasp.
- Verdeel dit mengsel over de onderkantjes van de bladerdeeg (waar dus geen sesamzaadjes opzitten). Gebruik eventueel een spuitzak en maak toefjes voor een leuk effect.
- Hierover verdeel je wat rucola gevolgd door plakjes gerookte zalm.
- Top af met de bovenkant met de sesamzaadjes en geniet ervan!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Boursin. Wij bepalen zelf met welke merken/bedrijven we samenwerken. Hierdoor kiezen we er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar wij volledig achter staan. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Monique says:
Dit lijkt me heerlijk om te maken als voorgerecht! Moeten de plakjes bladerdeeg nog een beetje ingeprikt worden met een vork voor het bakken?
Eef says:
Ja dat klopt 🙂
Kusuma says:
Hoi,
Mijn man lust geen kaas. Is er een manier om deze zonder kaas te maken?
Groeten kusuma
Eef says:
Bedoel je zonder de ricotta en boursin?
Marleen says:
Bovenin in het verhaaltje wordt citroensap genoemd, bij de ingrediënten en recept citroenrasp. Belangrijk onderdeel, dus wat moet het zijn?
Eef says:
Ik zie het, dat moet rasp zijn, direct aangepast 🙂
Bernate says:
Kan de hele tompouce 1 dag van tevoren gemaakt worden? Wordt het bladerdeeg niet zacht?
Eef says:
Als je hem in een afgesloten bak bewaard zou het mee moeten vallen, maar het lekkerste is vers gebakken
Jos Witteveen says:
Dit was een super lekker voorgerecht. Vergeten om het deeg in te prikken dus misschien daarom bol maar dat deed niets aan de smaak af.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Gelukkig heeft het toch nog gesmaakt 🙂