Oehhh jongens! Ik heb toch een lekker kerst voorgerechtje voor je: zalmbonbons met Hollandse garnalen. Zo lekker en écht makkelijk om te maken. Je kunt ze ook nog eens perfect voorbereiden én ik geef je er gelijk een heerlijke wijntip bij. Wat wil je nog meer met kerst?!
Ik hou ervan, voorgerechtjes. Normaal maak je ze eigenlijk niet zo vaak en daarom pak ik met kerst graag uit. Jullie kennen me, ik hou van makkelijke recepten en hoewel het er heel luxe uitziet is dit ook weer echt een makkelijk recept. Een aanrader.
Voorgerechten en kerst
Wat ik belangrijk vind bij voorgerechten voor kerst is dat je ze goed kunt voorbereiden. Dat kun je prima met deze zalmbonbons. Maak ze ‘s morgens of eventueel de dag ervoor alvast klaar. Het enige wat je op het moment suprême nog hoeft te doen is de bonbons uit de kommetjes te halen, op een bordje te leggen, een beetje decoreren et voilà: het voorgerecht is klaar!
Slechts een handjevol ingrediënten
Heb je nodig voor deze zalmbonbons. Ga voor goede, verse ingrediënten en je voorgerecht kan eigenlijk niet meer stuk. Wist je trouwens dat je de hoeveelheden van dit recept makkelijk kunt aanpassen? Dit recept is geschreven voor 4 personen, maar heb je meer of minder mensen aan tafel deze kerst dan verander je de ‘4’ in een ander getal en alle ingrediënten worden automatisch voor je aangepast in het recept. Handig hé 😉 ?!
Gevulde zalmbonbons met Hollandse garnalen
Deze heerlijke zalmbonbons zijn gevuld met Hollandse garnalen. De Hollandse garnalen meng je met crème fraîche, mayonaise, avocado en verse kruiden zoals bieslook en een beetje limoen rasp. Nog wat peper en zout erbij en zo zet je met slechts een paar ingrediënten een heerlijk voorgerecht op tafel deze kerst.
Wijntip voor bij de zalmbonbons
Dit jaar ga ik je bij een aantal gerechten een heerlijke wijntip geven. Ik heb niet voor niets die wijncursus (SDEN 3) gedaan begin dit jaar 😉 . Deze kerst werk ik samen met de populaire wijnstreek Rueda in Spanje. Geliefde wijnen in Nederland en dat snap ik, want ze zijn zalig! Mijn wijntip voor bij deze zalmbonbons is de heerlijke Verdejo van Hermanos Lurton. Deze frisse verdejo is rijk aan smaak, heeft impressies van rijp fruit en iets grassigs. Een fantastische combinatie met de gerookte zalm en de Hollandse garnalen. Door deze wijn op tafel te zetten komt je voorgerecht helemaal tot zijn recht.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram gerookte zalm
- 200 gram Hollandse garnalen
- 100 gram crème fraîche
- 1 eetlepel mayonaise
- ½ avocado
- 1 citroen
- 1 - 2 eetlepels bieslook (vers)
- paar blaadjes rucola (ter decoratie)
- peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Neem 4 kleine kommetjes, schaaltjes of koffiekopjes (net wat je in huis hebt) en bedek deze met plastic folie.
- Verdeel hierover de zalmplakken. Zorg dat de zalm goed overlapt zodat er geen gaatjes ontstaan en laat de zalmplakjes iets over de rand heen hangen zodat je de bonbons straks makkelijk kunt dichtvouwen.
- Meng de mayonaise, crème fraîche, rasp van een halve citroen, 1 theelepel van het citroensap, de gesneden bieslook goed door elkaar in een kom.
- Snij de avocado in kleine blokjes en meng dit erdoor samen met de garnalen.
- Breng de vulling op smaak met peper en zout.
- Verdeel de vulling over de zalm in de 4 kommetjes en vouw de zalm die over de rand heen hangt naar binnen. Trek het plastic folie strak zodat er een mooie bonbon ontstaat. Laat de zalmbonbons nu minimaal 15 minuten (of langer) opstijven in de koelkast.
- Neem 4 kleine bordjes en verdeel hierover een paar blaadjes rucola. Haal de zalmbonbons uit de koelkast en leg deze op de rucola. Garneer naar smaak met extra citroenrasp, Hollandse garnalen (mocht je er nog een paar over hebben) en bieslook. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de wijnstreek Rueda. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Ingrid says:
Dag Eef ,had graag het E-book gehad maar kan niet op de link aanklikken dus is mijn vraag of jij daar een oplossing voor hebt. De kerstrecepten zien er zalig uit en die met Zalm en garnaaltjes gaat zeker op ons bord komen. Alvast Bedankt en Fijne Feestdagen voor jou en familie
Groetjes Ingrid Ps heb al meerdere gerechten klaar gemaakt, Super allemaal
Eef says:
Hi Ingrid, ik zie helaas dat die offline is gehaald en ik heb zelf de originele versie niet. De recepten die er van mij in stonden waren deze, de porchetta: https://www.eefkooktzo.nl/porchetta-recept/ en de eton mess https://www.eefkooktzo.nl/eton-mess-toetje/ Hopelijk heb je zo nog meer inspiratie 🙂
Rita says:
Hallo bedankt voor het recept zal ik maken met Kerst ziet er heel lekker en gemakkelijk te maken .
Zalige Kerst en vooral een gezond 2021
Groetjes
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Jullie ook een fijne kerst en een gezond 2021
Corinne says:
Oh. My. God. Heerlijk!!! Groetjes uit Californië.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Bert says:
Beste Eef.
Heerlijk gerecht.
Super makkelijk.
Echt een topper.
Dank je.
Bert
Eef says:
Wat een mooi compliment dankjewel 🙂
Keusje says:
Zo super lekker dit!!! En dat vonden onze gasten ook! 🙂 bedankt voor dit heerlijke recept!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel Keusje 🙂
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel Bert 🙂
Margret says:
Heerlijk gerecht! Niet te moeilijk, maar toch iets om met trots te serveren. Voor kerst als voorgerecht gemaakt, was zeer geslaagd! Daarom voor morgen (oud en nieuw) een mini versie gemaakt als hapjes (ongeveer 12 stuks met deze hoeveelheid), ook erg leuk! Een tip voor dit gerecht; serveer een paar kappertjes erbij, dat maakt ze nog lekkerder!
Eef says:
Wat leuk om te lezen en zeker een lekker borrelhapje voor vanavond. Fijne jaarwisseling en de beste wensen 🙂
Anne says:
Hoi Eef, ik vroeg me af of ik de zalmbonbons al de dag vantevoren zou kunnen maken?
Groetjes,
Anne
Eef says:
Ja hoor dat kan prima, je kunt ze tm stap 6 maken en bewaar ze dan in de koelkast in het huishoudfolie.
Jolanda says:
Hoi Eef. Een heerlijk voorgerecht. Ik doe door het sausje nog ½ bosje verse dille en versgemalen zwarte peper. Past heel goed bij zalm en garnalen. Om je vingers bij af te likken? Groetjes uit Denemarken.
Eef says:
Dankjewel! Groetjes uit Nederland 🙂
Arie says:
Supertof idee om dit zo te maken. Ga je recept deze kerst gebruiken, beetje indruk maken op mn date 🙂
Naima says:
Hallo,
Wij zijn geen fan van avocado, kan ik dit met andere fruit aanpassen of weglaten?
Alvast bedankt,
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Naima! Dat hebben wij niet geprobeerd, dus daarin kunnen we je niet adviseren. Avocado is echter wel een essentieel ingrediënt in dit gerechtje (voor zowel de smaak als structuur van de vulling) en daardoor niet makkelijk te vervangen.
Naima says:
Oké, dank voor je antwoord!
Ineke says:
Ontzettend lekker ,we hebben ervan genoten
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat horen we graag 🙂 Bedankt voor je leuke reactie!