Porchetta recept

Porchetta recept

Porchetta, een Italiaanse rollade gemaakt van buikspek. Een hoofdgerecht waarmee je deze kerst zeker de show steelt. Maar mag ik je direct een geheimpje vertellen? Dit recept is zo ontzettend makkelijk, iedereen kan het maken en het kan eigenlijk niet mislukken. Daarbij heb ik ook nog een zalige wijntip voor je om te serveren bij de porchetta dus dat komt helemaal goed deze kerst.

Porchetta is in Nederland (nog) niet zo bekend. Vaak denken we bij rollade als eerste aan kip, varkensvlees en soms rundvlees. Hoewel deze rollade ook van varkensvlees gemaakt wordt gebruik je bij porchetta buikspek in plaats van de rug of nek zoals bij een varkensrollade vaak het geval is.

Porchetta – buikspekrollade

Porchetta wordt dus gemaakt van buikspek, simpel gekruid en vervolgens langzaam gegaard in de oven. Je kunt het zowel warm als koud eten, maar warm is natuurlijk het lekkerst tijdens het kerstdiner. Serveer er bijvoorbeeld aardappelgratin, stoofpeertjes of haricots verts in spek bij. Mocht je nog wat over hebben (lijkt me sterk, maar het kan 😉 ) dan kun je het de volgende dag prima serveren tijdens de lunch of brunch.

Buikspek vullen en oprollen

Buikspek

Buikspek en zeker het stuk wat je nodig hebt voor porchetta zie je meestal niet in de supermarkt liggen. Hoewel je rond de feestdagen weleens mazzel kunt hebben. Ga hiervoor dan ook even langs bij de slager of groothandel daar kun zeker een mooi stuk buikspek vinden. Voor porchetta gebruik je buikspek met zwoerd. Zwoerd is de buitenste harde laag wat aan spek vastzit. Het is in feite de huid, maar dan volledig schoongemaakt. Voor het braden laat je het erop zitten, daardoor krijgt de porchetta een lekker krokant laagje.  Sommige mensen vinden het heerlijk en andere mensen vinden het niet zo lekker. In het laatste geval kun je het na het bereiden er eenvoudig vanaf snijden.

Porchetta wijntip

Wijntip voor bij porchetta

Natuurlijk willen we een lekker wijntje bij deze heerlijke Italiaanse porchetta. Dreaming of a white… Rueda! Deze kerst gaan we voor witte wijn. Weer eens wat anders dan de klassieke, soms ietwat zware, rode wijn die vaak standaard geserveerd wordt tijdens het kerstdiner. Bij dit hoofdgerecht geef ik je als wijntip de heerlijke Castelo de Medina verdejo uit Rueda. Rueda is een populaire wijnstreek uit Spanje waar topwijnen vandaan komen. Deze verdejo past uitstekend bij iets vettere gerechten zoals porchetta. Het is namelijk een droge, frisse wijn van rijp fruit en met een lichte smaak van toast. Deze wijn is perfect in balans: droog en toch fris van smaak, heeft een iets geurige afdronk en hij past waanzinnig goed bij dit gerecht. Probeer hem eens!

Porchetta zelf maken

Porchetta recept

Porchetta recept

Porchetta, een Italiaanse rollade gemaakt van buikspek. Een makkelijk hoofdgerecht waar je met de kerst de show mee steelt.
4.24 van 21 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur 50 minuten
Hoeveelheid: 12 plakken/ personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2,5-3 kilo buikspek (met zwoerd)
  • 75 gram pijnboompitten
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 takjes rozemarijn ((vers))
  • 5 takjes tijm ((vers))
  • 5 takjes salie ((vers))
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 2 theelepels peterselie (gedroogd of vers (fijngesneden))
  • peper, zout en olijfolie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Leg het stuk buikspek op een plank, met de vleeskant naar beneden en maak met een scherp mes inkepingen in het zwoerd op ongeveer 1 centimeter van elkaar. Draai de buikspek daarna weer om met de vleeskant naar boven.
  • Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Ris de blaadjes van de kruiden en snij ze fijn.
  • Snij de knoflook fijn en rasp de helft van de citroen. Hak ook de pijnboompitten fijn.
  • Doe de pijnboompitten samen met de kruiden, citroenrasp en de knoflook in een kommetje en meng door elkaar met het venkelzaad en de gedroogde peterselie.
  • Verdeel ruim peper en zout over de vleeskant van het buikspek en verdeel daarna het kruidenmengsel erover.
  • Rol het buikspek stevig op en bind vast met het keukentouw. Het makkelijkste is om eerst de binnenkant vast te binden en daarna de buitenkanten.
  • Smeer het opgerolde buikspek in met olijfolie en ruim peper en zout. Leg in een ovenschaal en zet in de oven voor ongeveer 20 minuten.
  • Zet na 20 minuten de oven op 150 graden en dek de rollade af met aluminiumfolie. Bak de porchetta nu nog 3 uur.
  • Verwijder daarna de aluminiumfolie en schep het vet over de porchetta. Laat de porchetta nu nog ongeveer 30 minuten in de oven staan tot het velletje mooi krokant is. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Handig om te weten: de calorieën zijn berekent op basis van niet bereide porchetta. Tijdens het bereiden komt er veel vet los waardoor de calorieën (mocht je hierop letten tijdens de kerstdagen 😉 ) aanzienlijk minder worden.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1126kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 20g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 41g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Porchetta recept

Porchetta Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de wijnstreek Rueda. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

2 thoughts on “Porchetta recept

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept