Gingerbread cupcakes

Gingerbread cupcakes

Gingerbread cupcakes, heerlijke smeuïge cupcakes met een topping van witte chocolade botercrème met gingerbreadkruiden erdoorheen. Een heerlijk en feestelijk bakprojectje om te maken voor de feestdagen!

Samen cupcakes maken

Ben jij ook zo gek op cupcakes? Ik vind het altijd leuk om ze te bakken, en helemaal gezellig om dit samen met de kids te doen. Die worden er ook altijd heel blij van! Deze gingerbread cupcakes zijn absoluut niet moeilijk om te maken, maar wel onwijs lekker!

Eigenlijk lijken ze heel erg op mijn cupcakes recept (lees deze vooral even voor algemene tips voor het bakken van cupcakes), maar dan heb ik er wat gingerbread kruiden aan toegevoegd. De topping is mijn inmiddels welbekende witte chocolade botercrème waar ik ook nog een gingerbreadsmaak aan heb toegevoegd. Simpel toch?

Gingerbread cupcake

Wat is gingerbread?

Ik ga er nu vanuit dat je weet wat gingerbread is, maar misschien weet je dat wel niet. Dus hier nog even een uitleg! Gingerbread ken je mogelijk van de welbekende gingerbreadkoekjes. Dat zijn typische Amerikaanse koekjes in de vorm van poppetjes. Zoals de naam al doet vermoeden, in de koekjes wordt onder andere gemberpoeder gebruikt.

De smaak van gingerbread gaat dus om de kruiden die gebruikt worden in deze koekjes. Het heeft zeker wat weg van speculaas, maar is toch wat anders. Kruiden die meestal worden gebruikt voor gingerbread zijn gember, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

Cupcakes gingerbread smaak

Wat heb je nodig voor gingerbread cupcakes

Naast de ingrediënten voor de cupcakes, zijn er nog wat handige spullen om in huis te halen wanneer je aan de slag gaat met dit recept voor gingerbread cupcakes. Ik zet ze voor je op een rij:

  • Cupcakes vormpjes. Goede cupcake vormpjes zijn essentieel zodat je geen vettige onderkanten krijgt.
  • Cupcakes baklik. De vormpjes zet je in een bakblik en zo schuif je ze de oven in.
  • Spuitzakken. Die maken het wel zo handig om de topping mee op te spuiten.
  • Wilton 2D spuitmondje. hiermee spuit je een toef zoals je op de foto ziet. Natuurlijk kun je ook een andere spuitmond gebruiken.

Feestelijke cupcakes

Om deze cupcakes extra feestelijk te maken, kun je ze versieren met wat je dan ook leuk vindt. Ik heb de cupcakes versierd met prachtige sterren van fondant voor een feestelijk tintje. Op mijn Instagram feed kun je er meer over lezen. Ga jij ze maken?

Gingerbread cupcakes maken
Gingerbread cupcakes

Gingerbread cupcakes

Gingerbread cupcakes. Heerlijke, smeuïge cupcakes gingerbreadsmaak en een witte chocolade botercrème topping met gingerbreadkruiden. Yum!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 9 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Cupcakes
  • 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (middel)
  • 125 gram bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 eetlepels volle melk (kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille extract (of vanille pasta)
Botercrème
  • 100 gram witte chocolade (Verkade)
  • 150 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel gember
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Mix voor de cupcakes de roomboter met de basterdsuiker gedurende 5 minuten met een mixer, voeg dan de eieren 1 voor 1 toe. Mix gedurende 1 minuut op middelhoge stand.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en kruiden in een ruime kom.

  • Voeg dit toe aan het beslag en mix gedurende 30 seconden op de laagste stand.
  • Mix nu 1 minuut op een hoge stand. Voeg dan de melk en vanille toe en mix nogmaals 30 seconden op een middelhoge stand.
  • Verdeel de cupcake papiertjes in een muffinvorm en vul deze voor driekwart met beslag.
  • Bak de cupcakes in de oven gedurende 20 minuten, controleer of ze gaar zijn.*
  • Laat de cupcakes ca. 10 minuten afkoelen in de vorm, haal ze dan eruit en laat verder afkoelen op een rooster.

Botercrème

  • Maak ondertussen de botercrème: smelt de witte chocolade au bain-marie en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop dan de roomboter, poedersuiker, vanille extract en kruiden met een hand- of stamixer (met garde opzetstuk) tot een luchtige witte botercrème. Dit duurt ca. 10 minuten.
  • Klop hier de afgekoelde en gesmolten witte chocolade doorheen.
  • Spuit de botercrème met een spuitzak en spuitmondje op de cupcakes, decoreer met leuke sprinkles en eventueel zo’n leuke fondant ster. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Test of de cupcakes gaar zijn door met een satéprikker in het midden van een cupcake te testen of deze er schoon uitkomt óf duw zachtjes in het midden en als de cupcake terugveert is deze gaar.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 420kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 4g | Vetten: 29g | Verzadigd vet: 18g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Gingerbread cupcakes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept