Flan recept

Flan

Flan, ook wel bekend als crème caramel. Het ligt er maar net aan waar je bent op deze wereld hoe ze het noemen. De Spanjaarden noemen het flan en daar heb ik mijn liefde voor dit toetje ook ontdekt. Terwijl de Italianen het crème caramel noemen, in Frankrijk kom je het tegen als crème aux oeufs, Amerika noemt het pudding en in Azië zie je het vaak als custard.

Spaanse flan

Ik noem het altijd flan, dus daar gaan we voor vandaag ;-). Het is een zalig toetje. Ik leerde het kennen toen ik jaren geleden stage liep in Spanje. Ik at ze uit de koeling in van die plastic bakjes met een iets chemische smaak, dat dan wel. Zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder en ook totaal niet moeilijk. Het enige is dat je er even bij moet blijven tijdens het maken van de caramel en verder de tijd moet nemen. Eso es todo!

Romig en zacht

De smaak is heerlijk romig en zacht met een vleugje vanille. De caramel is lekker aanwezig zonder overheersend te zijn. Het is dun en vloeibaar wat perfect past bij de wiebelige puddingstructuur van de flan. Zalig! Benieuwd naar meer zoetigheden voor de zomermaanden? Neem dan eens een kijkje tussen deze zomerse toetjes.

Flan karamel

Wat is een flan?

Spaanse flan is dus een romige pudding met caramelsaus. Denk bijvoorbeeld aan die klassieke toetjes van Mona, die hadden wij vroeger wekelijks op tafel staan! Nu is deze zelfgemaakte pudding natuurlijk véél lekkerder, gevaarlijk lekker zelfs… De structuur en smaak van de pudding doet ook een beetje denken aan crème brûlée, het Franse zusje van de flan. Dit is een heerlijk zomers toetje om je gasten mee te verrassen of om jezelf mee te trakteren.

Flan

Zelf flan maken

Maar hoe maak je nou eigenlijk deze overheerlijke Spaanse pudding? Dit flan recept is vrij makkelijk, maar vergt wel eventjes wat concentratie. De caramel en custard maak je apart van elkaar. De caramel gaat op de bodem en vervolgens laat je de flan au bain marie garen in de oven. Au bain marie is een techniek waarbij je water en stoom gebruikt om iets langzaam te garen. Dit zorgt ervoor dat de pudding romig en luchtig blijft en niet aanbrandt. Op dezelfde manier wordt crème brûlée ook gemaakt. Als de flan klaar is keer je hem om, net als die Mona pudding ;-), en voilá!

Waan je helemaal in Spanje en probeer ook eens een van mijn andere Spaanse recepten.

Creme caramel
Flan recept

Flan

Flan, een grote pudding om samen van te genieten. Een makkelijk recept voor een heerlijke custardpudding met caramelsaus!
4.20 van 5 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Opstijven koelkast: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 12 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram suiker
  • 5 eieren (middelgroot)
  • 500 ml volle melk
  • 2 theelepels vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Giet water in een braadslede en test of je ovenschaal maximaal voor de helft in het water staat.
  • Doe de braadslede in de oven en verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe 2/3 van de suiker in een steelpan met dikke bodem en verwarm het rustig. Blijf erbij, dit duurt even maar als het eenmaal begint dan kan het hard gaan. Roer de suiker af en toe door tot het vloeibaar en amberkleurig is.
  • Ondertussen klop je de eieren met de rest van de suiker tot het licht en luchtig is. Klop dan de melk en het vanille extract erdoorheen, haal de custard door een fijne zeef om het teveel aan luchtbellen eruit te halen en laat even staan.
  • Als de suiker amberkleurig is giet je dit in de (niet ingevette) ovenschaal en verdeel dit over de bodem. Hierbij moet je een beetje snel zijn want de suiker wordt snel hard.
  • Giet daaroverheen de custard. Dek de ovenschaal af met alumniumfolie en zet het in de voorverwarmde oven in de braadslede met water.
  • Bak de flan nu ongeveer 60 minuten – kijk of hij goed stijf is. Hij mag zeker nog wiebelig zijn in het midden.
  • Haal hem dan uit de oven en laat volledig afkoelen. Daarna mag hij een nachtje opstijven in de koelkast.
  • De volgende dag ga je met een scherp mesje langs de randen, leg je een bord op de ovenschaal en draai je hem om zodat de flan op het bord komt.
  • Snij in 12 punten en eet smakelijk!

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 149kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 4g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Flan recept

6 thoughts on “Flan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept