Volg mij:
Toetjes

Zelf crè­me brûlée maken

crè­me brûlée

Zelf crè­me brûlée maken is helemaal niet moeilijk, je kunt het prima voorbereiden en je zet direct een verrassend (en heel lekker) dessert op tafel. Ik ga je stap voor stap meenemen in de bereidingswijze van zelfgemaakte crè­me brûlée en deel al mijn tips met je.

Crè­me brûlée is een toetje of dessert van Franse origine. Zacht vanilleroom met een krokant laagje van gekaramelliseerde suiker erop. Klinkt lekker? Is het ook!

Zelfgemaakte crè­me brûlée

Je kunt crè­me brûlée op verschillende manieren maken. Het komt er altijd op neer dat je de crè­me brûlée laat stollen in de oven. Dat kan au bain marie. Met deze methode zet je de bakjes in een ovenschaal met water en worden ze gegaard in de oven door het warme water. Je kunt ze ook “gewoon” in de oven te zetten. Mijn persoonlijke ervaring is dat de laatste optie beter (en sneller werkt). Bij au bain marie lukt het niet altijd even gemakkelijk om de crè­me brûlée goed gaar te krijgen en dat is natuurlijk zonde.

Wist je trouwens dat je het krokante laagje ook op verschillende manieren kunt maken? De bekendste manier hiervoor is met zo’n (de naam zegt het al) crè­me brûlée brander. Die kun je tegenwoordig voor een zacht prijsje vinden, maar je kunt ook kiezen voor het alternatief: de grillstand van de oven. Vlak voor het serveren zet je de grill aan, verdeel de suiker over de crè­me brûlée en in enkele minuten heb je een krokante laagje (let op: wel bij blijven (!) dit kan snel gaan). Heerlijk!

crè­me brûlée zelf maken


Het recept voor crè­me brûlée:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: ca. 45 minuten | Totale tijd: 60 minuten (+ afkoelen/ opstijven in de koelkast)
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor crè­me brûlée (ingrediënten):

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram kristalsuiker + 4 eetlepels kristalsuiker
  • 6 eidooiers (middelgrote eieren)
  • 1 vanillestokje

Hoe maak je crè­me brûlée :

  1. Verwarm de oven voor op 125 graden.
  2. Schraap het merg uit het vanillestokje met een mesje en doe dit in een steelpannetje met dikke bodem.
  3. Doe hierbij de melk en de slagroom en breng dit aan de kook. Laat dit vervolgens ca. 5 minuten koken.
  4. Laat daarna de (gekookte) room even iets afkoelen.
  5. Klop de eidooiers met 100 gram kristalsuiker in ca. 5 minuten luchtig en bijna wit van kleur in een ruime kom.
  6. Schenk beetje bij beetje de room bij de luchtig geklopte eidooiers en klop dit nog even goed door zodat het dikker wordt.
  7. Neem nu 4 (hittebestendige) bakjes en verdeel het mengsel hierover.
  8. Laat de crème brûlée in ca. 45 min. gaar worden en helemaal stollen.
  9. Haal de crème brûlée uit de oven en laat het op kamertemperatuur eerst volledig afkoelen en opstijven.
  10. Daarna zet je het in de koelkast voor minimaal 2 uur of een nacht.
  11. Vlak voor je het gaat serveren verdeel je 1 eetlepel kristalsuiker per bakje en brand je de suiker tot tot karamel met een crème brûlée/ gasbrander.
    Of gebruik de methode onder de grill zoals hierboven omschreven.
  12. Eet smakelijk!

crè­me brûlée

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

  • Beantwoorden Wim van Gent

    Haha, leuk autocorrectiefoutje:”laagje van gekanaliseerde suiker erop. Klinkt lekker?

    16 december 2018 at 16:16
    • Beantwoorden Eef

      Hahahaha die is inderdaad leuk! Dank 🙂

      21 december 2018 at 12:13
  • Beantwoorden Annelies

    Samen met mijn zoon gemaakt en ze zijn heerlijk!

    28 december 2018 at 18:16
    • Beantwoorden Eef

      Dank voor je reactie Annelies, wat leuk om te lezen 🙂

      30 december 2018 at 14:27

    Laat een reactie achter