Flammkuchen. Hét recept voor een klassieke Duitse flammkuchen met spekjes. Een knapperige bodem, een lekkere laag crème fraîche, spekjes, dun gesneden rode ui en flink wat vers gemalen zwarte peper. Heerlijk als borrelhapje, makkelijke maaltijd of voor de lunch!
Duitse flammkuchen
Deze heerlijke, krokante plaatpizza komt van oorsprong uit Duitsland. Daar wordt hij in veel verschillende regio’s gegeten en heeft overal een andere naam. In Nederland kennen wij hem als flammkuchen en hij begint steeds populairder te worden! Pas na de jaren 60 werd het een gerecht dat iedereen kende, dankzij de stijgende populariteit van de Italiaanse pizza. Daarvoor werd de flammkuchen vrijwel alleen op het platteland gegeten.
Flammkuchen deeg
Het deeg voor de flammkuchen is super makkelijk te maken. Tegenwoordig kun je bijna in iedere supermarkt kant-en-klaar deeg kopen, maar laten we eerlijk zijn, zelfgemaakt is zó veel lekkerder! Daarom heb ik een super makkelijk en lekker recept voor je voor zelfgemaakt flammkuchen deeg. Het recept bestaat uit maar een handje vol ingrediënten en is binnen 10 minuten gemaakt, ideaal!
Crème fraîche, spekjes, rode ui, zwarte peper
Je kunt je flammkuchen met oneindig veel verschillende toppings beleggen. De basis is echter bijna altijd hetzelfde, je smeert hem in met crème fraîche of roomkaas. In dit klassieke recept beleg ik hem met spekjes, rode ui en zwarte peper. De truc is voornamelijk dat je niet té veel toppings gebruikt, simpel is in dit geval zeker beter.
Je kunt hem beleggen met vlees en/of vis of hem vegetarisch houden. Als je een plantaardige basis gebruikt, kun je hem zelfs veganistisch maken, het deeg is namelijk helemaal plantaardig! Heb je nog wat inspiratie nodig? Probeer dan eens deze flammkuchen met serranoham of de vega variant met spinazie en geitenkaas.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- ½ flammkuchen deeg recept
- 100 gram spekjes
- 1 rode ui
- 4 eetlepels crème fraîche
- zwarte peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
- Mandoline optioneel
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak het deeg zoals aangegeven in het recept of gebruik een rol kant-en-klaar flammkuchen deeg. Bak het deeg nog niet af.
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Bak de spekjes uit in een pan en laat ze even uitlekken op een velletje keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.
- Snij de ui in dunne ringen, gebruik hiervoor eventueel een mandoline.
- Rol het deeg uit, uit de helft van het flammkuchen deeg recept haal je 2 porties.
- Verdeel de crème fraîche over het deeg, daaroverheen verdeel je de spekjes en de rode ui. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
- Leg de flammkuchen in de oven en bak hem in ca. 10-15 minuten licht knapperig en gaar. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Simone Toneman says:
Erg lekker en makkelijk te maken!