Dames en heren ik presenteer jullie: een caramel pecan cheesecake. Yes, hij is net zo lekker als hij eruit ziet! Een bodem van koekjes, een romige cheesecake met daarop caramel en pecannoten. Zalig!
Ik ben dol op cheesecakes en de niet gebakken versie, kwarktaart. Altijd een groot succes bij feestjes en vrijwel iedereen vindt ze lekker. Moeilijk om te maken? Zeker niet! Vandaag geef ik je dé tips voor de perfecte cheesecake zodat jij deze caramel pecan cheesecake in een handomdraai op tafel zet.
De perfecte caramel pecan cheesecake
Inmiddels alweer 3 jaar geleden kreeg ik de kans om een cheesecake workshop te volgen van niemand minder dan Miljuschka Witzenhausen bekend van o.a. 24Kitchen. Tijdens de workshop kreeg ik een heerlijk recept van haar hand voor een cheesecake met pindakaas en chocolade. Ook leerde ik van haar tijdens de workshop alles wat je moet weten over het maken van de perfecte cheesecake. Ook deze keer kwam de caramel pecan cheesecake prachtig en zonder scheuren uit de oven.
Tips voor het bakken van een cheesecake
Deze tips van Miljuschka volg ik en ze hebben tot nu toe altijd gezorgd voor de perfecte cheesecake (zonder scheur!):
- Het beslag voor de cheesecake nooit te lang kloppen.
- De eieren 1 voor 1 toevoegen en alleen toevoegen wanneer het vorige eitje volledig opgenomen is in het beslag.
- Een bakje water in de oven zetten tijdens het bakken, de stoom zorgt ervoor dat je cheesecake niet gaat scheuren.
- De cheesecake minimaal 2 uur laten afkoelen in de oven na het bakken.
- Nooit, maar dan ook NOOIT de deur open doen van de oven tijdens het bakken én tijdens het afkoelen.
- Een eetlepeltje maizena toevoegen aan het beslag.
Pas de tips toe en probeer ze uit met dit heerlijke recept. Qua roomkaas geeft Miljuschka de voorkeur aan de roomkaas van Lidl. Zelf vind ik die ook erg lekker, maar ik kies ook regelmatig voor Philadelphia. Dat zorgt voor een iets frissere, stevigere cheesecake zonder zwaar op de maag te zijn.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram biscuits
- 175 gram roomboter
- 750 gram roomkaas
- 200 gram suiker
- 40 ml slagroom
- 4 eieren (middel)
- 1 eidooier
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel vanille extract
- 60 gram pecannoten
- 4-5 eetlepels karamel*
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 140 graden boven- en onderwarmte en zet er alvast een kommetje met water in.
- Vet de springvorm goed in.
- Verkruimel de biscuits en smelt de roomboter.
- Schep de roomboter door de biscuits en verdeel deze over de bodem én over de zijkanten van de springvorm.
- Klop de roomkaas luchtig met de suiker.
- Voeg één voor één de eieren toe en voeg pas een nieuw ei toe als het vorige eitje volledig is opgenomen.
- Klop vluchtig de slagroom door het beslag, daarna de maizena en tot slot het vanille extract. Mix het beslag niet te lang.
- Giet het beslag over de bodem en bak de cheesecake nu 2 uur in de oven en laat hem daarna 2 uur in de oven staan.
- Laat de cheesecake volledig afkoelen.
- Hak de pecannoten grof en rooster ze kort in de pan. Voeg de karamel toe zodat het vloeibaar wordt en verdeel dit over de bovenkant van de cheesecake. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sebas says:
Oh wat heerlijk, met bastogne koeken lijkt hij mij nóg lekkerder (en meer calorieën). Ben nogal fan van die koeken ????
Eef says:
Dat kan prima en zal ook een heerlijke combinatie zijn, net even kruidiger 🙂
Evi says:
Hi! Kan je deze ook in de stoomoven maken, ipv de gewone oven met een kommetje water?
Eef says:
Dat zou wel moeten lukken, ik gebruik zelf nooit de stoomfunctie van mijn oven, maar dat geeft hetzelfde effect dus ik zou niet weten waarom niet 🙂
Evi says:
Ik wil deze straks graag maken, maar wat wordt bedoeld met kant en klare karamel? Ik kan alleen karamelsaus vinden, en deze is al vloeibaar?
Eef says:
Die is wel heel vloeibaar, kant en klare caramel heb je o.a. van Bebogeen of Caramelz
Sonja Schoorl says:
Maak de cheesecake voor het eerst, welke soort roomkaas kan ik hiervoor het beste gebruiken?
Eef says:
Ik gebruik het liefst een wat ‘stevigere’ roomkaas zoals Philadelphia voor deze cheesecake.
Carmen says:
Welke biscuitjes gebruik jij?
Eef says:
Gewone, digestieve of maria, net wat je lekker lijkt of in huis hebt 🙂
Marcel says:
De pecan karamel cheesecake gemaakt van een andere recept van insta (juliemarieeats) die de gehele springvorm in een grotere vorm zet en deze in zijn geheel in een bak met water plaatst. Gevolg bij mij wat water doorgelopen in de bodem, maar begrijp uit jouw recept dat dat niet perse niet noodzakelijk is en het alleen tot doel heeft om de cheesecake niet te laten scheuren. Achteraf gezien vreemde oplossing van Julie. Volgende keer jouw recept maar eens proberen
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je hebt inderdaad verschillende manieren om cheesecake te maken, voor zover ik weet is het vooral bedoeld tegen het scheuren. Een bakje water los erbij plaatsen in de oven kan ook helpen.