Blondies met kruidnoten! Blondies zijn de zusjes van de welbekende brownies, maar dan licht van kleur, zónder cacao en vaak bereid met witte chocolade. Hoewel de officiële blondies trouwens dan weer puur met boter en bruine suiker worden gemaakt.
Sinterklaas blondies
Helemaal in de Sintstemming, deed ik natuurlijk wél witte chocolade door het beslag van mijn blondies en óók kruidnootjes. Want het is weer Sinterklaastijd en deze zijn me toch een partij lekker geworden! Ik vind dit echt een fantastische tijd van het jaar en zó ontzettend leuk om dan extra vaak de keuken in te duiken en iets feestelijks te bakken met de kinderen. Op mijn blog vind je ook een heerlijke lijst met Sinterklaas recepten om in deze gezellige tijd volop samen te bakken en genieten.

Blondies met kruidnoten
Zoals met ieder perpernoten-recept op mijn blog, dek ik me altijd even in met een kleine disclaimer voor de kruidnotenpolitie ;-).
Kruidnoten zijn natuurlijk lekker knapperig en pepernoten lijken qua structuur een beetje op taaitaai. Nu weten we allemaal dat de meeste mensen kruidnoten, pepernoten noemen en dat pepernoten eigenlijk niet eens zoveel gegeten worden (in vergelijking met de kruidnoot dan). Maar goed, het zijn kruidnoten en daarom heten deze blondies dan ook blondies met kruidnoten en niet blondies met pepernoten. Hier kun je meer lezen over het verschil.

Kruidnoten blondies
Blondies worden dan weliswaar vaak in één adem met brownies genoemd, maar ze zijn echt compleet anders. Wel net zo lekker smeuïg zoals een goede brownie hoort te zijn, vol van smaak zonder een overheersende zoete bom te zijn. Geloof mij, deze blondies met kruidnoten wil je proeven!

Ingrediënten
- 250 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
- 125 gram suiker
- 125 gram licht bruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren (middelgroot)
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel zout
- 100 gram witte chocolade (in stukjes)
- 150 gram kruidnoten (grof gehakt)
- 100 gram chocolade kruidnoten (grof gehakt)
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de roomboter samen met de suikers in een standmixer en klop dit in ca. 5 minuten licht en luchtig.
- Doe het vanille extract en de eieren er 1 voor 1 bij en mix dit nog een paar minuten door.
- Meng het zelfrijzend bakmeel en het zout er kort doorheen.
- Tot slot schep je de stukjes witte chocolade en kruidnoten erbij en meng je dit door het deeg.
- Verdeel dit over een ingevette bakvorm (of bekleed de bakvorm met bakpapier).
- Zet het in de oven voor ongeveer 25-30 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat het volledig afkoelen en dan pas aansnijden. Eet smakelijk!
Video
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Hoi!
Ik heb hem zojuist gemaakt en het ruikt echt heerlijk, maar hij wordt maar niet volledig gaar! Enig idee hoe dit zou kunnen? Mijn oven heeft geen boven en onderwarmte dus heb hetelucht gebruikt. Is dat het dan misschien?
Dat zou kunnen inderdaad, dan moet je sowieso de temperatuur en tijd even aanpassen voor de oven, heb je dat gedaan?
Is dit recept nog lekker nadat het is ingevroren?
Geen idee, ik heb het zelf niet geprobeerd
Kan je dit recept ook maken maar dan in plaats van kruidnoten (bevroren) frambozen toevoegen met de witte chocolade?
En kan je ipv zelfrijzend bakmeel ook normale bloem met wat bakpoeder mengen?
Ja zeker, zelfrijzend bakmeel is tenslotten en combinatie van die twee. De standaard verhoudingen daarvoor zijn 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
Hi Natas, je zou zeker kunnen experimenteren met frambozen of ander fruit!
Minder zoet dan een brownie schrijf je? En vervolgens 250gr suiker en nog chocolade en pepernoten erbij.
Lijkt mij mierzoet! 🙂
Maar het zal vast wel heel goed smaken dus ik ga het zeker proberen.
Ja qua smaak wel, hoe gek het misschien ook klinkt 😉 Het is minder ‘heftig’ van smaak dan een brownie is, probeer hem maar – lekker is hij zeker 🙂
Hi,
Ik heb vanmiddag deze blondie’s gemaakt. Ik zit alleen met een probleem, ik heb dit ook elke keer als ik browni’s maak. Het blijft aan de binnenkant net appelmoes en wordt maar niet “vast” . Ik heb 180 graden gedaan 25 min lang
Wat vervelend om te horen dat het met bakken van blondies en brownies niet helemaal goed gaat. Dan kan deels liggen aan de oven: gebruik goed boven en onderwarmte en elke oven is anders dus je zou de temperatuur met 10-20 graden kunnen verhogen eventueel. Bak hem eventueel iets langer ook als je dit elke keer hebt, ik denk dat je oven iets minder sterk is waardoor je dit krijgt dus zo kun je dat oplossen, succes 🙂
Yummie ga vanmiddag meteen aan de slag.
Kook ze!
Hoe groot in cm is de bakvorm.
Staat in het recept 😉